Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veći računi

U istoj zgradi grijanje 25% skuplje stanarima koji nemaju razdjelnike

'10.03.2011. Trakoscanska ulica, Varazdin, Stanari zgrade 22 u Trakoscanskoj ulici zale se na prevelike racune grijanja od kad im je tvrtka Grijanje postavila razdjeljnike na radijatore Photo: Marko J
'Marko Jurinec/PIXSELL'
13.12.2011.
u 13:00

Pravedan sustav obračuna donosi poskupljenje, a stanare potiče na ugradnju uređaja

Od 1. prosinca ove godine građani koji žive u stambenim zgradama, a nemaju ugrađene razdjelnike za obračun toplinske energije – u slučaju kad ih dio stanova ipak ima – plaćat će "penale".

Korekcijski faktor

Naime, njihovi će računi biti 25 posto veći jer je u izmjenama Pravilnika o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju propisan takozvani korekcijski faktor. Njime se želi potaknuti građane na štednju toplinske energije, ali želi se i ispraviti nepravda jer stanari koji su ugradili razdjelnike ipak i dalje plaćaju određeni udio ukupne potrošene energije cijele zgrade.

Kako objašnjava Krešimir Štih iz Sektora za industriju Hrvatske gospodarske komore, to se događa ako postoji nerazmjer između potrošnje toplinske energije jednih i drugih jer razdjelnici ne mjere količinu potrošene energije, već njihove udjele.

– Naime, ako 50 posto suvlasnika ima razdjelnike i potroši (zbog uštede) 25 posto ukupno utrošene toplinske energije, dok preostalih 50 posto bez razdjelnika potroši 75 posto, a ukupna se količina dijeli 50-50 (jer nema mogućnosti izmjeriti ukupnu količinu energije, a gubici u zgradi trebaju se raspodijeliti ravnomjerno svima kao što se to, uostalom, činilo i do sada), očito je da korisnici s razdjelnicima plaćaju i dio potrošnje onih bez razdjelnika. Upravo se zbog toga uvodi faktor od 25 posto kako bi se na neki način uveo pravedan sustav obračuna, ali i potaknulo one koji nemaju razdjelnike da ih ugrade – objasnio je Štih.

Objašnjava i da će one stambene zgrade u kojima niti jedan stanar nema ugrađen razdjelnik troškove grijanja plaćati kao i do sada.

– Optimalno bi bilo da svi suvlasnici ugrade razdjelnike – kaže Štih. Razdjelnik i njegova montaža stoje oko 220 kuna, a termostat, koji je poželjan, dodatnih stotinjak kuna. 

Gubici topline

Kvalitetnije rješenje ipak bi bila ugradnja mjerila toplinske energije, no takvi su uređaji mnogo skuplji te se ne mogu ugraditi u svaku stambenu zgradu.

Tu je i problem isplativosti jer, ako zgrada ima lošu toplinsku izolaciju, pametno bi bilo, savjetuje Štih, uložiti u ovojnicu zgrade.

– Najveći su gubici topline na vanjskim stranama zgrade, na uglovima te ispod ravnih krovova, a tu je i problem gubitaka unutar zgrade te grijanja zajedničkih prostora poput stubišta – napomenuo je Štih.

Inače, ovaj je pravilnik donesen još 2008. godine, ali je od tada, navodi podatak direktor HEP Toplinarstva Robert Krklec, tek sedam stambenih zgrada u Zagrebu predalo zahtjeve za ugradnju razdjelnika, od kojih dvije nisu to učinile unatoč pozitivnom rješenju.

– Očekuje se da će primjena korekcijskog faktora rezultirati većom zainteresiranosti kupaca toplinske energije na zajedničkom mjerilu za ugradnju elektroničkih razdjelnika topline, odnosno da će se povećati broj stambenih zgrada s ugrađenim razdjelnicima – dodao je Krklec.

Komentara 8

XY
xyzzyx
19:26 13.12.2011.

Ne trebaju njima termovenitili, oni samo otvore prozor i rashlade i smiju se nama u kućama zzašto plačamo lož ulje kao da je zlato. E sad kad to proleterima više ne plača raja već si oni sami moraju platiti sad im je puno , samo ih deriiiiiii

V4
Vladimir12-4
13:35 13.12.2011.

chiko Ovo za njemacku je tocno, ali su termostati neophodni ako neces grijati dvoriste kad ti je prevruce, jer drugacije nemozes regulirati.

CH
chiko
13:14 13.12.2011.

Ovo su gluposti. Slažem se da bi trebalo štedjeti, ali nitko ne garantira da onaj tko ima razdjelnike štedi, tj. da će manje grijati. Jedini način je da se uvedu kalorimjeri i da se plaća grijanje prema utrošenim kalorijama. Pa to u Njemačkoj funkcionira već 40 godina, a naši se sad sjetili da bi nešto po tom pitanju trebalo raditi. I još naprave tako da netko tko prodaje razdjelnike digne cijenu i debelo zaradi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije