Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veći računi
Povratak na članak

U istoj zgradi grijanje 25% skuplje stanarima koji nemaju razdjelnike

Pravedan sustav obračuna donosi poskupljenje, a stanare potiče na ugradnju uređaja

Komentari 8

XY
xyzzyx
19:26 13.12.2011.

Ne trebaju njima termovenitili, oni samo otvore prozor i rashlade i smiju se nama u kućama zzašto plačamo lož ulje kao da je zlato. E sad kad to proleterima više ne plača raja već si oni sami moraju platiti sad im je puno , samo ih deriiiiiii

VL
CH
chiko
13:14 13.12.2011.

Ovo su gluposti. Slažem se da bi trebalo štedjeti, ali nitko ne garantira da onaj tko ima razdjelnike štedi, tj. da će manje grijati. Jedini način je da se uvedu kalorimjeri i da se plaća grijanje prema utrošenim kalorijama. Pa to u Njemačkoj funkcionira već 40 godina, a naši se sad sjetili da bi nešto po tom pitanju trebalo raditi. I još naprave tako da netko tko prodaje razdjelnike digne cijenu i debelo zaradi.

VL
V4
Vladimir12-4
13:35 13.12.2011.

chiko Ovo za njemacku je tocno, ali su termostati neophodni ako neces grijati dvoriste kad ti je prevruce, jer drugacije nemozes regulirati.

VL
Avatar bok
bok
15:05 13.12.2011.

...jadno i nazadnoje to da i dan danas u Hrvatskoj nije pravedan obracun toplinke energije i vode. Razina iz kraja sedesetih godina u zapadnom svijetu. Odogovorne osobe, koj eto koce bi trebalo hitno na stup srama isto kao i korupcijase....

VL
DU
Deleted user
13:06 13.12.2011.

mafija svuda prvo te navuku a onda deru i gule ko ovcu

VL
OB
-obrisani-
15:18 13.12.2011.

13.12.2011. u 13:35h Vladimir12-4 je napisao/la: chiko Ovo za njemacku je tocno, ali su termostati neophodni ako neces grijati dvoriste kad ti je prevruce, jer drugacije nemozes regulirati. ....... Pa zato imas kalorimetar na svakom radijatoru . Jedino ako neznas sta je to

VL
MY
mycropht
16:35 13.12.2011.

Ne bi škodilo da je novinarka pročitala izmjene Pravilnika prije pisanja ovog članka (http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2011_11_136_2727.html). Ne radi se o penalima nego o pokušaju pravednije raspodjele jer se smatra da ušteda dolazi od stanara s razdjelnicima. Također, iz izmjena: \"Veličina UST iz ovog članka iznosi 25%, a ista se jednom godišnje mora uskladiti sa stvarno ostvarenim uštedama na zajedničkom mjerilu toplinske energije u odnosu na prethodnu ogrjevnu sezonu za razdiobu troškova isporučene toplinske energije, svedeno na stupanj – dane grijanja.\". Dakle, nakon prve sezone, ako nema uštede - nema ni korekcijskog faktora. Uštede će gotovo sigurno biti jer se uz razdjelnike ugrađuju i termostatski ventili (inače to ne bi imalo smisla).

VL
KO
konstanta
15:16 13.12.2011.

@chiko, točno si rekao da razdjelnik ne garantira manju potrošnju, jer sve ovisi o savjesti i dobrom gospodarenju pojedinca. Međutim, mi smo u stanovima dogovorno prije nekoliko godina ugradili razdjelnike i razgovorom sa stanarima uspjeli postići kvalitetnu štednju. Kad nikog nema kod kuće ili kad se prozračuju prostorije radijatori se zatvaraju, u sobama gdje se spava stavlja se na minimum itd. Samo jedan stanar ostao je kod svog stava \"kaj će mu razdjelnik kad se ionako utrošak dijeli\". Uvijek ima nedokazanih, ali večina se ponaša korektno i to se osjeti na plaćanju.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.