Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U ime obitelji: Neka profesori najboljih učenika recenziraju prijedlog kurikuluma

Udruga smatra kako predloženi kurikulum matematike neće unaprijediti znanja naše djece kakva se traže u testovima PISA
25. ožujka 2016. u 20:03 49 komentara 1422 prikaza
Željka Markić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Udruga "U ime obitelji" uputila je danas pismo voditelju Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu Borisu Jokiću i predložila mu da profesore čiji su učenici na temelju međunarodnoga vrednovanja obrazovanja PISA testove riješili s najboljim učinkom i Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja pozove da recenziraju nacrte prijedloga kurikuluma.

Trebalo je, smatra udruga, na temelju rezultata PISA natjecanja (međunarodno vrednovanje obrazovanja), rezultata istraživanja koja provodi Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, rezultata na državnoj maturi i rezultata na državnim natjecanjima dijagnosticirati u kojim sredinama, u kojima školama i kod kojih profesora se nalaze učenici koji su te testove riješili s puno boljim učinkom.

Na temelju takve analize trebalo je te učitelje i nastavnike pozvati da sudjeluju u izradbi reforme, poručuje Udruga "U ime obitelji" i dodaje kako bi to bi potez kojim bi se dalo priznanje i nagrada profesorima koji su najuspješniji u svojem nastavničkom pozivu.

Zamijetili su, ističu iz udruge, kako je jedan od argumenata za pokretanje kurikularne reforme postizanje boljih rezultata na međunarodnom vrednovanju naših učenika, koji su izuzetno niski.

Udruga "U ime obitelji" smatra kako predloženi kurikulum matematike neće unaprijediti znanja naše djece kakva se traže u testovima PISA i u drugim međunarodnim vrednovanjima te u vanjskom vrednovanju koje provodi Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Podsjećaju također kako je cijela javnost zamijetila znatne propuste i nekvalitetu u odabiru lektirnih naslova što, po mišljenju udruge, ostavlja prostora za sumnju da su i ostali kurikulumi napravljeni sa znatnim propustima.

>> Jokić: Uvjeren sam u nastavak kurikularne reforme te očekujem operativnu podršku

>> Ministarstvo: Cjelovita kurikularna reforma se nastavlja prema predviđenom planu

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
 • kajinx:

  Gosti mogi diskutirati o školstvu u njihovoj otadžbini. Mi ćemo sami odrediti šta je najbolje za našu djecu. Bravo u U ime obitelji, hvala vam za pravedne prijedloge.

 • Avatar opasnalisica
  opasnalisica:

  Bravo dr Markic , zahvaljujuci mostu ovo ministarstvo vodi "kompromis ministar" , u ministarstvu su saradnici Jovanovica i Stuhlhofera , pametnome dosta!

 • Deleted user:

  Bravo za udrugu "U ime obitelji" na odličnim prijedlozima. Neka najbolji odluče što je najbolje!