Naslovnica Vijesti Hrvatska

U 81. godini umro 'hrvatski Mandela', ekonomist i političar Marko Veselica, za vrijeme Jugoslavije označen kao vođa 'kontrarevolucije'

Preminuo je jutros u bolnici, gdje je završio još u prosincu prošle godine, zbog duge i teške bolesti
17. veljače 2017. u 10:56 48 komentara 10768 prikaza
marko veselica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

U 81. godini života umro je Marko Veselica, ekonomist i političar poznat kao hrvatski Mandela, bivši čelnik HDS-a i HKDU-a. Preminuo je jutros u zagrebačkoj bolnici Fran Mihaljević nakon duge i teške bolesti. U bolnici je završio još u prosincu prošle godine.

– Marko je preminuo jutros u bolnici najvjerojatnije od sepse. Bio je teško bolestan i u bolnici je završio još lani u prosincu – potvrdio nam je Vladislav Veselica, nećak Marka Veselice. 

Bio je angažiran u Hrvatskom proljeću, nacionalnom pokretu kojim su se tražila veća prava za Hrvatsku unutar tadašnje Jugoslavije. Nakon sloma tog pokreta, Veselica sljedećih osamnaest godina provodi po suđenjima, u jugoslavenskim zatvorima i u potpunoj izolaciji od javnosti. S početkom demokratskih promjena 1989. osniva Hrvatsku demokratsku stranku (HDS).

Hrvatsko pitanje – smrtonosna bolest Jugoslavije, bio je naslov intervjua što ga je Marko Veselica dao njemačkom tjedniku Der Spiegel 1980. godine. Tadašnje komunističke vlasti su ga pod optužbom da lažno predstavlja političku situaciju u bivšoj Jugoslaviji osudile na 11 godina zatvora  (koje su kasnije smanjene na sedam), uz četiri godine zabrane javnog nastupanja. 

marko veselica Represija komunističkog režima Grabar-Kitarović: Ime Marka Veselice simbol je borbe za slobodu Davor Bernardić Preminuo političar Bernardić: Veselica je u vremenima jednopartijskog režima imao drugačiji stav

Za vrijeme Hrvatskog proljeća bio je poznat po svojim govorima i člancima. Njegove teze bile su da je Hrvatska u ekonomskom pogledu opljačkana, zalagao se za tržišnu ekonomiju u okvirima socijalizma, a u političkom pogledu za više samostalnosti i državnosti Hrvatske. Veselica je bio jedan od medijski najeksponiranijih za vrijeme Hrvatskog proljeća.

Rođen je 9. siječnja 1936. u mjestu Glavice, općina Sinj. Potječe iz partizanske obitelji. Otac mu je jedno vrijeme ratovao zajedno s djedom premijera Zorana Milanovića, poginuo je pred kraj rata kad su Titove snage napadale Knin. Stipe Milanović, otac Zorana Milanovića, u mladosti je bio blizak prijatelj Markova brata Vladimira. 

Gimnaziju je završio u Sinju, a ekonomiju je diplomirao i doktorirao na Sveučilištu u Zagrebu. Godine 1967. postao je docent na Ekonomskom fakultetu. U listopadu 1995. izabran je za zastupnika u Hrvatskom saboru. Na izborima 1999. ne uspijeva ući u hrvatski parlament. 

Napisao je desetak knjiga. Među ostalima „Moja hrvatska sudbina“ te „Uznički dnevnik“. 

>> Hrvatski Mandela: bio je označen kao vođa 'kontrarevolucije', danas u kritičnom stanju leži na Rebru

Minuta šutnje u Saboru

Za Veselicu je danas u Saboru održana minuta šutnje. Predsjednik Sabora Božo Petrov rekao je da je preminuo istaknuti hrvatski političar koji je trpio progon u vrijeme Hrvatskog proljeća.

- Bio je borac za interese hrvatske države i hrvatskog naroda. Molim vas da minutom šutnje odamo počast hrvatskom velikanu - rekao je Petrov.

Petrov je također uputio pismo sućuti obitelji Veselica:

„Poštovana obitelji, 

sa žaljenjem sam primio vijest o odlasku gospodina Marka Veselice, hrvatskog političara, zastupnika u Hrvatskom saboru i borca za samostalnost naše Domovine.

Njegov je život obilježila dugotrajna beskompromisna politička i ljudska borba za prava i slobodu hrvatskoga naroda. Njegova uloga u Hrvatskom proljeću, kao i u vremenima koja su uslijedila, postala je sinonim za hrvatsku političku emancipaciju. Zbog toga ćemo ga se zauvijek prisjećati kao hrvatskog velikana koji je u ključnim trenucima dao presudni doprinos u stvaranju samostalne Hrvatske.

Molim Vas, u ime zastupnica i zastupnika u Hrvatskom saboru i u moje osobno ime, primite izraze najdublje i iskrene sućuti. 

U ovom tužnom trenutku, uz obitelj preminulog Marka Veselice misli su i molitve svih nas koji smo ga poštovali i cijenili.“

(Bojan Arežina)

Mala škola financija
Edukativni projekt
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

 • arizin:

  Bitno da ste vi napisali da je iz partizanske obitelji i da mu je otac bio blizak s djedom Milanovića, samo za razliku od Milanovića Veselica je pimjer pravog Hrvata koji je želio slobodnu i neovisnu Hrvatsku, koji je za ... prikaži još! tu istu robovao i koji je želio bolju budućnost bez da nas drugi tlače. Možemo biti ponosni na ovakve ljude šteta što ih narod ne prepozna kada najviše treba...Počivao u miru !

 • Avatar drago41053
  drago41053:

  legendo laka ti hrvatska gruda

 • starcevicanac:

  Neka mu je laka hrvatska zemlja za koju je mnogo propatio. Pocivao u miru Bozjem.