Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica povela gospodarstvenike

Iransko tržište je 'žedno' svih vrsta roba i usluga: TŽV Gredelj dogovorio posao, Ina čeka bolji ugovor

Hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović u Iranu je dočekao kolega Hasan Rohani
Foto: Ured predsjednice
1/3
19.05.2016.
u 14:00

Oko 70 predstavnika hrvatskih tvrtki razgovaralo s oko 150 iranskih privrednika na gospodarskom forumu

Posjet predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Iranu te čelništva HGK, koje je povelo oko sedamdeset predstavnika tvrtki, rezultiralo je dogovorom konkretnih poslova, poput onoga TŽV Gredelja, te susretom predsjednice sa svojim iranskim kolegom Hasanom Rohanijem.

Doprinos Irana sigurnosti

Službeni posjet predsjednice započeo je svečanim dočekom u predsjedničkoj palači iranskog predsjednika H. Rohanija.

– Sastanak je bio prigoda za razgovor o odnosima dviju država i područjima od zajedničkog interesa, napose o globalnim izazovima kao što su terorizam i migracije – kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Bilateralne odnose Hrvatske i Irana ocijenila je prijateljskima, bez otvorenih pitanja te istaknula kako kontakti između dviju država nisu posustali ni tijekom prethodnog razdoblja. Naglasivši ključnu ulogu Irana u ovom dijelu svijeta, kazala je kako je od iznimnog značaja njegova konstruktivna uloga i doprinos međunarodnoj sigurnosti kroz djelovanje u rješavanju sukoba i kriza u njegovu susjedstvu. Osvrnuvši se na aktualne migracijske izazove i izbjegličku krizu te velik broj afganistanskih izbjeglica koji u Europu dolaze iz Irana, kazala je kako Hrvatska u EU ističe važnost sveobuhvatnog dijaloga EU s Iranom o migracijama, po uzoru na suradnju s Turskom, Jordanom i Libanonom. U srijedu je održan gospodarski forum dviju zemalja na kojem je sudjelovalo oko 70 hrvatskih i 150 iranskih gospodarstvenika.

– Nakon sankcija ovo je tržište žedno svih vrsta roba i usluga, a posebno je važno da nudi prostor suradnje i malima – rekao je predsjednik HGK Luka Burilović otvarajući forum.

– TŽV Gredelj komunicirao je s tamošnjim tvrtkama još prije dvije godine, kada je Iran bio pod sankcijama, pa je sada konkretan dogovor bio lakši – kaže stečajni upravitelj Gredelja Pero Hrkać. Dogovoreni su projekti vezani uz gradnju lokomotiva, putničkih vagona, dizelskih motora...

– Posjetili smo dvije najveće iranske tvrtke autoindustrije, zadovoljni smo razgovorom te se uskoro vraćamo. AD Plastik ima znanja i iskustva i može pridonijeti razvoju te industrije u Iranu – kaže član uprave Hrvoje Jurišić.

– Imamo kontakte, poslali smo uzorke i nadamo se poslu vrijednom 200-300 tisuća eura, što je za nas male jako puno – istaknuo je Vitomir Klasić iz Ivanićplasta.

Interes za tramvaje

– Ocjenjujemo da su vrata otvorena, postoji interes za gradnju tramvajske infrastrukture i prodaju naših niskopodnih tramvaja – kaže Mirko Poljak iz Končara.

Ina je već dugo prisutna na iranskome tržištu, a član uprave Niko Dalić kaže da imaju dobra iskustva i nisu imali problema, no da se promijenio način ugovora koji je iranska strana imala prema naftnim kompanijama.

– Nadamo se da je to ugovor koji će ići u korist svim investitorima i da ćemo dogovoriti bolji ugovor nego što je bio do sada – kazao je Dalić.

Obilaskom nacionalnog muzeja dragog kamenja u Teheranu, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović završila je danas svoj trodnevni službeni posjet Iranu.

Komentara 31

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
14:48 19.05.2016.

Predsjednica je u godinu dana učinila pet puta više za gospodarstvo nego čitava petoljetka nove pravednosti sa svom svitom savjetnika (od "konzervativnih" do konzervativno-jugoslovenskih).

Avatar Idler 3
Idler 3
14:47 19.05.2016.

Već sam napisal kak je do sad napravila više neg njena oba prethodnika skupaj pa su se neki snebivali. Sam tak gospođo Predsjednice, valjda bu nam konačno krenulo ?!

GD
Gospon Drug
14:52 19.05.2016.

To ti je predsjednik a ne onaj kaj vata muve...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije