Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pohod na strano tržiše

Iran želi LNG, Petrokemiju, škverove... Predsjednica im dovodi 70 poslovnih ljudi

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Goran Mehek/Cropix/Pool/Pixsell
1/3
10.05.2016.
u 18:25

Nakon ukidanja sankcija, Iran je postao glavna regionalna sila, a EU i SAD u toj zemlji vide važnog partnera

Unatoč tome što je nakon ukidanja sankcija Iranu tu zemlju posjetio velik broj stranih gospodarstvenika i investitora iz ekonomski jakih i moćnih zemalja, svakako će posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović idući tjedan s poslovnim izaslanstvom koje predvodi HGK biti uspješan i zasigurno rezultirati, osim dobrim političkim odnosima, i jačom gospodarskom suradnjom dviju zemalja. Na to računa i oko 50 domaćih tvrtki, od energetskih, građevinskih do farmaceutskih, čijih oko 70 predstavnika putuje u Iran. Neke od tih tvrtki već su prisutne na tom tržištu, a neke će uspostaviti prve kontakte.

80 milijuna stanovnika

Svi znaju da to tržište od oko 80 milijuna stanovnika ima velik potencijal, a i znaju da su dobrodošli. Prethodnih godina političari i gospodarstvenici iz Irana rekli su kako je Hrvatska izuzetno važna zemlja za njih, ne samo zbog geopolitičkog položaja nego i gospodarski, te da je smatraju prijateljskom zemljom koja im nikada nije okrenula leđa pa je samim tim u velikoj prednosti ispred svih zemalja. Svi iranski veleposlanici u Hrvatskoj imaju smjernice predsjednika Hassana Rohanija da učine sve da Hrvatska i Iran imaju najbolju gospodarsku suradnju.

U Iran putuju mnoge tvrtke: Ina, PPD, Končar, Dalekovod, JGL, IGH, PRO Integris

Naime, za vrijeme sankcija Iran su posjetili bivši članovi Vlade Vesna Pusić Darko Lorencin te bivši predsjednik Sabora Josip Leko pa i tako dali do znanja koliko je Hrvatskoj bitna suradnja s Iranom. Međunarodna kriza oko nuklearnih postrojenja u Iranu i dugogodišnja blokada prije svega gospodarskih odnosa razriješena je u srpnju prošle godine, a u siječnju ove godine sankcije su Iranu ukinute. Kako prepreka više nema, Iran je postao glavna regionalna sila, a EU i SAD u njemu vide velikog političkog i gospodarskog partnera.

Za Iran koji raspolaže velikom zalihom plina te bi mogao preuzeti važnu ulogu proizvođača plina Hrvatska se nalazi na izuzetno važnom geopolitičkom mjestu te bi mogla biti distributer iranskog plina za mnoge europske zemlje. Kako su Iranci kazali, to je njihov strateški cilj u suradnji s Hrvatskom, a sve komponente za realizaciju ovog projekta postoje s obje strane. Iranci su zainteresirani za ulaganje u LNG terminal, brodogradilišta, Petrokemiju, turizam... A domaće tvrtke za ulaganja u infrastrukturu i energetiku.

Infrastrukturni projekti

Ina je 2008. godine potpisala ugovor o istraživanju nafte i plina na 17 polja u Iranu, a zbog sankcija toj zemlji se povukla. Sada, kažu nam u toj kompaniji, prihvatili su poziv Komore da putuju u Iran, ali su i dalje oprezni te kažu da ‘prate razvoj situacije u Iranu posebice s obzirom na to da su okolnosti poslovanja u toj zemlji i dalje uvelike otežane’.

– U PPD-u i poslovnom sustavu Energia naturalis Iran prepoznajemo kao budućeg globalnog igrača u energetici – komentira Zvonimir Šibalić, voditelj Odjela upravljanja portfeljem u PPD-u. Iran će raditi niz infrastrukturnih projekata, od gradnje cesta i željeznica, a plan je i povećati iskoristivost morske vode u navodnjavanju u južnom dijelu Irana. Šansu za poslove na tom tržištu vidi zato i Dalekovod, potvrdili su nam u toj tvrtki, čije izaslanstvo također putuje u Iran. Putuju i predstavnici IGH, a član uprave Oliver Kumrić kaže da su već i posjetili tu zemlju prije četiri mjeseca i počeli prve razgovore, a sada imaju dogovor na oko pet adresa.

– Osobno sam godinu dana boravio na jednom projektu u Iranu i imam vrlo dobra iskustva – kaže Kumrić. Tvrtka PRO Integris već je prisutna na tom tržištu, no odlaze u Iran jer žele da se suradnja intenzivira. – Sada radimo s jednom tvrtkom, a željeli bismo da ih je barem pet – kaže direktor Mladen Perkov.

– Želja nam je iskoračiti i na tržište Irana jer smo u toj regiji već prisutni – kaže čelnik Jadranskog galenskog laboratorija Ivo Usmiani. Prema podacima za prošlu godinu, u Iran smo izvezli robe u vrijednosti od oko 3,7 milijuna dolara, a uvezli robe vrijedne oko 730 tisuća dolara. 

>> Oglasio se i Luka Prcela: Nije mi žao. Dominikanska provincija ogradila se od njegovih izjava

Komentara 57

Avatar Zvjerko10
Zvjerko10
18:49 10.05.2016.

Sad će SAD reći NE, jer Iran guši ljudska prava. Hrvatska će po običaju podviti rep i odustati od unosnog posla. Za neko vrijeme će Iran orvoriti LNG terminal u nekoj drugoj europskoj zemlji (Rumunjskoj, Bugarskoj ili Poljskoj) i sve će biti u redu. Hrvatska će ostati bez novaca, ali će biti sretna i zadovoljna jer je poslušala svoje "prijatelje" i "partnere". Ista stvar se desila sa gradnjom brodova za Libiju. Libijci nudili stotine milijuna € poslova za izgradnju brodova, ali SAD rekla NE. Naravno, mi poslušali. Nako 6 mjeseci Francuska ugovorila izgradnju tih istih brodova za Libiju i naravno pobrala pare. E baš smo samostalni i ravnopravni sa drugim zemljama, baš onako kako nam to prezentiraju naši političari.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
18:56 10.05.2016.

samo Bog zna koje ugovore sklapaju naši političari

Avatar TvojUjko
TvojUjko
19:16 10.05.2016.

Od kad mi poslujemo s Iranom? Još nedavno je Pusička govorila kako im dajemo sankcije..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije