Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURNO NA BALKANU

Tvrtko Jakovina u Otvorenom o Crnoj Gori: 'Hrvatska u ovom kaosu ima samo jedan interes'

HRT
06.09.2021.
u 23:15

Žestoki sukobi obilježili su vikend u Crnoj Gori uoči ustoličenja novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija u Cetinju. Građani koji se protive ustoličenju u povijesnoj crnogorskoj prijestolnici probili su nekoliko policijskih blokada. U obračunu prosvjednika i policije više je osoba ozlijeđeno. Joanikije je ustoličen, a u Cetinje je stigao helikopterom jer su ceste bile blokirane.

Događanja u Crnoj Gori bila su tema večerašnje HTV-ove emisije "Otvoreno". 

Tvrtko Jakovina, s Odsjeka za povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, rekao je kako se destabilizira regija koja nije ni postala stabilna. Uvjeren je da će se posljednji sukobi reflektirati na izvještaj Europske komisije. Ističe kako je to šteta jer je Crna Gora mogla biti signal za sve zemlje u regiji.

– Imate problem da je propitivanje vlasti i poretka u Crnoj Gori često vođeno od političara koji često dvoje u samu potrebu postojanja Crne Gore kao neovisne države. Imate dio svećenstva, uključujući Amfilohija Radovića koji nije negirao Crnu Goru, ali je negirao crnogorstvo kao posebnu naciju. Ovaj sukob sada je ojačao te suprotstavljene pozicije. Sigurno je da je to homogenizirajuće za one koji se smatraju Crnogorcima i smatraju to udarom na temelje države i negiranje njihova identiteta, ali i na one sa srpskim zastavama koji su smatrali da je to isključivo regionalno crnogorsko ime, rekao je Tvrtko Jakovina.

Istaknuo je kako je Hrvatskoj, kao prvom susjedu, najveći interes da u Crnoj Gori na vlasti bude proeuropska i prozapadna vlast.

Novinar Vlado Vurušić kazao je:

– Ovo je ozbiljan ideološki sukob dviju suprotnih politika, ideja, programa i projekata. Ovo je borba ne samo za opstojnost Crne Gore kao nezavisne države već i za opstojnost crnogorske nacije s posebnim etničkim, kulturološkim i crkvenim identitetom zbog toga što druga strana, koja je trenutačno na vlasti, uz evidentnu pomoć Vučićeva režima i Srpske pravoslavne crkve te logističku pomoć Moskve žele vratit "bludnog sina" – Crnu Goru pod skute Srbije.

Naglasio je kako unutar prosrpske koalicije na vlasti vladaju veliki sukobi i antagonizmi koji će, smatra, prije ili kasnije isplivati na površinu. Održava ih, dodaje Vurušić, jedino činjenica da bi u slučaju novih izbora mogli izgubiti vlast.

– Zbog toga režim u Srbiji i SPC sa sadašnjom vlasti u Podgorici žele iskoristiti tu situaciju da Crnu Goru vrate u krilo Srbije negirajući opstojnost crnogorske nacije. Imamo primjere da se s najviših političkih, vjerskih i drugih nivoa o Crnogorcima govori kao o nekakvoj zavičajnoj definiciji, da su izmišljena nacija, otpadak srpstva – kaže Vurušić.

Dodaje kako se Crnogorce u provučićevskim medijima naziva "Milogorcima" da bi se pokazao umjetni karakter crnogorske nacije.

– Odlaskom Đukanovića i njegove politike nestaje taj problem Crnogoraca koji su zapravo ništa drugo nego Srbi. Zbog toga Srpska pravoslavna crkva ima jaku političko-ideološku poziciju i moć u Crnoj Gori radi te srbizacije Crne Gore. Sve je to u sklopu priče o "srpskom svetu" o kojem govore Vučić i Vulin, a to je ništa drugo nego povratak na ideje Slobodana Miloševića, a znamo što je to bilo i kako je završilo – rekao je.

Zlatko Vujović, s Fakulteta političkih nauka u Podgorici, rekao je da su postojali snažni pritisci na ministra unutarnjih poslova i šefa policije da se bez obzira na sve sigurnosne procjene uđe u proces nasilnog probijanja puta i ustoličenja mitropolita Jaonikija.

– Akcija je proizvela dublju podjelu, teške posljedice za odnose, a vidjet ćemo kako će se to reflektirati na politički život. Treba imati u vidu da je Cetinje u političkom značenju za Crnu Goru važno ne samo u tradicionalnom smislu državnosti i identiteta već je bilo i središte otpora ratnim događanjima na području bivše Jugoslavije. To je bio centar antiratnog otpora kad je Hrvatska napadnuta. Odatle se pjevalo "Oprosti nam Dubrovniče". To se pamti i u velikosrpskom razumijevanju – srušiti Cetinje znači otvoriti put integriranju Crne Gore u Veliku Srbiju – rekao je Vujović.

Naglasio je kako je crnogorska vlast pod punom kontrolom Srpske pravoslavne crkve

– S obzirom na to da Vučić kontrolira SPC, Vučić kontrolira i najveći dio poteza vlade. Nekad se potezi članova vlade i premijera sukobljavaju s interesima zapadnih partnera pa imamo intervenciju nekih ambasada, ali kad se dođe u direktnu koliziju s interesima Vučića, vrlo je teško da crnogorska vlada može pokazati integritet. Ona je postala marioneta srpskog režima – ustvrdio je Vujović.

Kazao je kako je nakon posljednjih sukoba atmosfera u Crnoj Gori mirna, ali i da su ljudi razočarani i bijesni.

– Dolazi do homogenizacije dvaju blokova. Raščišćava se politička scena, razne političke opcije pozivaju se na izvanredne izbore, ali također svjedočimo i velikoj krizi unutar vladajuće koalicije koja se samo produbljuje. Mogući su svi scenariji – rekao je Vujović.

Šeki Radončić, novinar, publicist i član crnogorskog Helsinškog odbora, rekao je kako se provodi plan stvaranja Velike Srbije.

– Htio bih upozoriti na jedan zlokoban plan napravljen u ovalnim sobama Beograda, Moskve i Srpske pravoslavne crkve koji je na Cetinju trebao izazvati građanski rat da bi u konačnici i Đukanović bio optužen da je izazvao ubojstva na Cetinju. Taj dan pokazuje da je Srpska pravoslavna crkva prešla granicu i postala egzekutor i agresor u Crnoj Gori i postala klasična vojna i politička organizacija. Nemojmo zaboraviti vladu Crne Gore koja je bila lokomotiva europskih integracija, a pretvorila ju je u vagon i stvorila kaos. On je počeo onog trenutka kad je Irinej došao u Podgoricu i rekao da Srbi u Crnoj Gori žive gore nego pod NDH i da im je kao da su u Jasenovcu. Onda su slijedili izbori, Crkva je postavila Krivokapića, izabrala sve šefove policije, ministre.

– Nemojmo zaboraviti rusku komponentnu i da je Lavrov samo nekoliko dana prije događaja na Cetinju izjavio da Amerika ruši SPC. Sve to govori da je to pokušaj urušavanja Crne Gore, članice NATO-a .

Darko Pavičić, novinar Večernjeg lista, rekao je kako je hrvatski vrh oko Crne Gore bio dosta neodređen.

– Imate situaciju da Zagreb još nema novog mitropolita, odnosno da je patrijarh Porfirije još uvijek mitropolit zagrebačko-ljubljanski. Postavljam sad pitanje hoće li se sličan scenarij jednog dana ponoviti u Zagrebu? – naglasio je.

Ključne riječi

Komentara 97

IV
IvekIvek
00:48 07.09.2021.

Ako likovi kao jakovina tumače hrvatsku politiku u banani smo. Tog lika se u rodnom gradu i vlastiti otac sramio. Zbog sramote se razbolio i prerano umro.

CG
crna.guja10
23:49 06.09.2021.

Tvrtko još uvijek živi od Vardara pa do Triglava, sa slikom zločinca tita

KO
kobran
23:55 06.09.2021.

Jakovini treba zabraniti da nasu djecu uči istoriji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije