Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tvrtka COBE najbolji je poslodavac: Iz Osijeka rade za najbolje svjetske brendove

Prosjek godina je 28, direktorica Ines Jurković ima 30 godina, od ukupno 30 zaposlenih, 12 je žena, muškarci i žene imaju jednaku plaću kojoj je bruto prosjek 11.435,23 kuna
23. prosinca 2020. u 06:30 1 komentara 4040 prikaza
Tvrtka Cobe
Foto: Tvrtka Cobe
Pogledajte galeriju 1/3

Njihovim je zaposlenicima prosjek godina 28, na čelu im je mlada žena, konstantno zapošljavaju, a iz Osijeka i Slavonije surađuju s, primjerice, velikim divovima u automobilskoj industriji, kao što su BMW ili Porsche. Oni su IT tvrtka COBE – drugu godinu zaredom najbolji poslodavac u Hrvatskoj u kategoriji malih tvrtki, po izboru portala MojPosao. I u itekako izazovnoj 2020., potvrdili su, tako, titulu koju su dobili i lani.

– Prošle godine smo se prijavili prvi put i odmah odnijeli pobjedu. Istraživanje je anonimno, a ocjenu daju zaposlenici tvrtke. Ove godine, osim što smo imali najbolji rezultat među tvrtkama do 50 zaposlenika, jedina smo tvrtka u cijelom istraživanju koja je postigla 100 posto angažiranost zaposlenika. To znači da su naši djelatnici spremni, uz svoj posao, pomoći i drugima, predlagati vlastite ideje i projekte... Također, 100 posto zaposlenika izjavilo je da poštuje i cijeni većinu svojih kolega te da bi tvrtku preporučili prijateljima, što nam je priznanje da zaista dobro radimo svoj posao – ponosan je Ivan Jurlina, voditelj ljudskih potencijala u COBE-u.

U istraživanju je, inače, sudjelovalo 48 poduzeća, a više od trećine su male tvrtke. Nagradu su im, reći će, zapravo dodijelili njihovi zaposlenici. Čime su je zaslužili?

Tvrtka Cobe | Autor : Tvrtka Cobe Foto: Tvrtka Cobe

Njemačko i austrijsko tržište

– Kao dizajn i development agencija, imamo tu sreću poslovati u industriji koja je manje zahvaćena krizom. Ove godine nismo gubili velike klijente, dapače, dobili smo nove koji su nam se obratili za pomoć u kreiranju digitalnih rješenja koja su za njih otvorila nova tržišta i donijela profit. Među prvim smo firmama koje su preselile rad iz ureda doma, a od samog početka pandemije s timom smo komunicirali otvoreno. Tako je cijeli tim cijelo vrijeme znao kako stojimo financijski, koliko rezervi imamo spremno i o kojim odlukama razmišljamo. Radili smo od doma nekoliko mjeseci, ali smo davali sve od sebe da zadržimo timski duh i komunikaciju na razini kakva bi ona bila u uredu. Redovno smo zvali kolege da provjerimo kako se osjećaju doma i nedostaje li im nešto od opreme – navodi, pak, direktorica Ines Jurković.

I ona i Jurlina su, inače, vršnjaci – oboma je 30 godina. Nisu rezali plaće, a nastavili su isplaćivati i putni trošak te dodatak za hranu kroz cijelu godinu.

– Možemo se pohvaliti da ćemo ove godine isplatiti i najveće bonuse dosad, uz standardne naknade za djecu. Tijekom krize rasli smo u svim aspektima, zapošljavali smo i ostvarili smo bolje financijske rezultate nego ikad. I mi sami, ali i naš tim, svjesni smo da je takav rezultat zapravo anomalija u današnjem kriznom okruženju pa vjerujem da upravo iz toga proizlazi angažiranost i zahvalnost koju vidimo u rezultatima ankete – nastavlja direktorica. COBE, čije je sjedište u Münchenu, najprije je 2013. otvorio poslovnicu u Zagrebu, a godinu poslije i u Osijeku.

Zatvorili su poslije zagrebački ured. Uspjeli su Osječani, tako, “preoteti” Zagrebu ured uspješne njemačke tvrtke. Prvi veliki skok dogodio se 2017., kada su sa šestero zaposlenih narasli na 15. Otad i dalje rastu, pa su tako s 21 zaposlenih u prošloj godini, ove godine došli do brojke od njih 30. Uz to, rade i sa studentima te očekuju da će na proljeće prijeći brojku od 40 osoba u osječkom uredu.

– Naše sjedište je i dalje u Münchenu, gdje je 25 zaposlenih. Njemački ured fokusiran je na korporativne klijente za koje rade istraživanja i strategije u području dizajna. Osječki ured fokusiran je na development, a suradnja između dva ureda je na visokoj razini s obzirom na to da zajedno razvijamo većinu projekata. Njemački ured ove godine osvojio je i prestižnu dizajn nagradu Red Dot Grand Prix za projekt Fyeo, u suradnji s klijentom ProsiebenSat1. Jako nas raduje da i mi možemo uzvratiti ovom nagradom. U Hrvatskoj je osječki ured jedini, no tijekom krize počeli smo razmišljati o dodatnom uredu u Zagrebu, s obzirom na to da većina naših zaposlenika radi od doma, u skladu s epidemiološkim preporukama. Svaki tjedan dobivamo nove upite na koje više ne možemo odgovarati, a kao i svim drugim IT firmama, uvijek nam nedostaje kvalitetnih zaposlenika. Međutim, još uvijek sve stoji samo na razmišljanju – otkriva Ines Jurković.

Njihov core business je dzajn i development mobilnih i web-aplikacija. Za klijente iz različitih industrija razvijaju custom rješenja koja pomažu u digitalizaciji poslovanja.

Tvrtka Cobe | Autor : Tvrtka Cobe Foto: Tvrtka Cobe

– Ponekad vodimo kompletni razvoj od početnih ideja, izrade dizajna, programiranja i testiranja, a ponekad smo dio većeg produkcijskog tima te radimo u suradnji s in-house developerima klijenta. Najveći klijenti grupe su BMW, Wagner grupa, Vodafone, Prosieben i Porsche. Najviše poslujemo na njemačkom i austrijskom tržištu. Web-tim već dulje vrijeme uključen je u izradu aplikacije za organizaciju putovanja te kompleksan projekt za upravljanje velikom količinom podataka. Uz službene projekte, uvijek volimo istaknuti i pro bono aplikaciju za osječki azil koja pomaže pri udomljavanju pasa – opisuje ona.

Kvaliteta kao i na zapadu

Od ukupno 30 zaposlenih, 12 je žena. Uz direktoricu, žene su im i voditeljice dizajn tima, project management tima, quality assurance (test) i marketing tima. A imaju i nekoliko programerki.

– U COBE-u ne dijelimo zaposlenike na žene i muškarce jer ta podjela u IT-u nije relevantna. Vjerujem da je tako u većini hrvatskih IT tvrtki gdje je najvažnije znaš li raditi i možeš li donijeti rezultat, kakva si osoba i kakav si kolega. Ali ipak smo ponosni da imamo ženu direktoricu jer smo svjesni da u većini industrija to nije toliko često – govori Ivan Jurlina.

IT industrija, složni su naši sugovornici, jako je napredna, ali ravnopravnost još uvijek nije potpuna niti u IT-u.

– Faktora za to je puno i dalo bi se raspravljati danima. Međutim,COBE, kao i druge IT firme jako se trude promijeniti to raznim edukacijama i projektima. Već sad vidimo i promjenu u mindsetu generacije koja dolazi i vjerujemo da za neko vrijeme više neće biti neobično imati direktoricu u IT firmi. Također, naše zaposlenice imaju jednake financijske i druge uvjete kao i njihovi kolege na istim pozicijama, s istim iskustvom. Kad su u pitanju plaće, nema razlike – nadovezuje se direktorica.

Prosječna je bruto plaća, inače, u prošloj godini iznosila 11.435,23 kuna. Od ove su godine svim zaposlenicima počeli mjesečno isplaćivati i 400 kuna kao dodatak za prehranu te putne troškove. A koje su prednosti i nedostaci poslovanja iz Osijeka s praktički cijelim svijetom?

– Nedostaci poslovanja u Osijeku nisu toliko vezani za sklapanje ugovora, što možemo vidjeti u općenitom uspjehu hrvatskih IT firmi u svijetu. Gotovo svakodnevno možete čitati o novim rezultatima raznih firmi iz Hrvatske što je dokaz da jako dobro znamo što radimo, a svijet to prepoznaje. Možemo ponuditi konkurentne cijene, a s druge strane pružiti vrhunsku kvalitetu koja nimalo ne zaostaje za zapadnim tržištem s kojim se toliko volimo uspoređivati. Nama poslovanje olakšava i činjenica da je sjedište firme u Njemačkoj, što svakako pridonosi tom početnom povjerenju pri prvom sklapanju ugovora. Danas, u pandemijskom okruženju, postalo je normalno raditi od doma ili iz bilo kojeg kutka svijeta, a sve više poslovnih sastanaka odvija se online, što nama svakako ide u korist. Ono što je pravi nedostatak je premalo tržište rada za ukupan broj osječkih firmi – zaključuje Ines Jurković.

 

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • hewote:

    Doista slaba plaća za IT sektor u Hrvatskoj, ne znam što je tu za pohvalu i za ovakvu javnu samopromociju.