Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sveta Nedelja

Revitalizacija Imunološkog: Tvornica cjepiva gradit će se na farmi koja godinama propada

Imunoloski zavod
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/2
03.06.2021.
u 15:40

Beroš je naglasio gospodarsku i javnozdravstvenu važnost proizvodnje cjepiva i drugih imunoloških lijekova za Republiku Hrvatsku

Propali Imunološki zavod preuzima država i europskim novcem namjerava izgraditi strateški važnu tvornicu cjepiva na zemljištu Imunološkog zavoda (IZ) u Svetoj Nedelji. Vlada je prihvatila plan provedbe reVitalizacije Imunološkog zavoda. Predstavljajući prijedlog, ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je stratešku, gospodarsku i javnozdravstvenu važnost revitalizacije proizvodnje cjepiva i drugih imunoloških lijekova za Republiku Hrvatsku.

– U skladu s predloženim okvirom i smjernicama Plana te revitalizacijom proizvodnje Imunološkog zavoda osigurava se samodostatnost visokokvalitetnih virusnih cjepiva u svrhu pravovremene imunizacije stanovništva i zaustavljanja širenja epidemija, zatim samodostatnost lijekova iz ljudske krvne plazme dobrovoljnih davatelja u Republici Hrvatskoj, proizvodnja antitoksina protiv otrova europskih zmija važnih za turističku djelatnost Republike Hrvatske te razvoj biotehnologije i znanstvenih istraživanja na području imunoloških lijekova – kazao je Beroš.

Nova tvornica cjepiva trebala bi se graditi u Svetoj Nedelji.

– U tom cilju planira se kao prvo rješavanje dualiteta Imunološkog zavoda prijenosom imovine na Republiku Hrvatsku, kojim se trgovačko društvo gasi i aktivnosti se nastavljaju kroz javnu ustanovu Imunološki zavod. Drugo, izgradnja nove tvornice u industrijskoj zoni u Brezju u Svetoj Nedelji. Treće, osiguravanje isplativosti i održivosti proizvodnje imunoloških lijekova u Republici Hrvatskoj – naveo je Beroš te pojasnio način financiranja nove tvornice propalog Zavoda.

– Za projekt gradnje nove tvornice postoji mogućnost financiranja putem Europskog fonda za regionalni razvoj, drugih europskih fondova te zainteresiranih strateških partnera, s posebnim naglaskom da Republici Hrvatskoj u vlasništvu i dalje ostaju matične serije virusa morbila, rubele i parotitisa, velike proizvodne vrijednosti. Već prodajom cjepiva brzo bi se vratila uložena sredstva, a održivost planirane proizvodnje ogleda se u velikoj potražnji za imunološkim lijekovima na svjetskom tržištu – ustvrdio je ministar zdravstva.

Na naš upit ministar je potvrdio da se nova tvornica planira graditi na zemljištu od 80 tisuća četvornih metara u svetonedeljskom naselju Brezje, gdje godinama već propada farma Imunološkog zavoda. Farma životinja bit će, kaže, adekvatno zbrinuta na dijelu tog zemljišta. Večernji list obišao je farmu u rujnu 2017. kada je tamo još bilo laboratorijskih životnja za proizvodnju zmijskog protuotrova koji se izvozio diljem Europe do 2013., kada su IZ-u zbog neulaganja uskraćene sve proizvodne dozvole.

Zavod je djelovao od 1893. godine i najstariji je proizvođač imunobioloških lijekova u ovom dijelu Europe. Predstavljao je instituciju od strateškog značaja proizvodeći virusna i bakterijska cjepiva i krvne pripravke, no 90-ih kreće njegova devastacija. Politika godinama nije imala sluha ni vizije za Zavod, već je puštala da propada, zbog čega će mu sada revitalizacija i povratak na tržište biti znatno teži.

Ključne riječi

Komentara 24

ST
Stipan
16:43 03.06.2021.

Samo nek se gradi i proizvodi bilo tko i bilo gdje u Hrvatskoj. Sve je bolje od trgovina i stvarati potrošačko a ne proizvodno društvo.

TO
ToVuS
17:47 03.06.2021.

Hrvatska jedna od rijetkih država u kojoj možeš sve uništit i za to ništa ne odgovarat..u više slučajeva su nagrađeni ti uništavači.

Avatar Čudomix
Čudomix
17:44 03.06.2021.

Kako neće propasti. Za koliko su ono prodali licencu za neko cjepivo Indijcu, koji je sada miljarder, mislim da se radi o nekih 20 000 dolara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije