Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽALILI SE NA PRESUDU JURI MRAKOVIĆU

Tužiteljstvo: Kazna od 15 godina zatvora opetovanom obiteljskom nasilniku je - preniska

Karlovac: Privođenje muškarca koji je nožem izbo suprugu i prijatelja
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/6
25.02.2024.
u 08:02

Prema nepravomoćnoj presudi, za pokušaj teškog ubojstva supruge Mraković je osuđen na 10 godina zatvora, za pokušaj ubojstva njezina prijatelja na pet godina, za prijetnju na šest mjeseci, a za protupravno oduzimanje slobode na godinu dana

Jedinstvena kazna od 15 godina zatvora koju je Juri Mrakoviću (37) izrekao Županijski sud u Karlovcu zbog pokušaja teškog ubojstva supruge (29), njezinog prijatelja (23), prijetnje ubojstvom supruzi i protupravnog oduzimanje slobode supruzi je preniska, smatra ŽDO Karlovac, koji je na tu presudu uložio žalbu.

Mraković je nepravomoćno osuđen jer je 22. kolovoza 2022. na području Gospića, pokušao ubiti svoju suprugu i njezina prijatelja. Učinio je to iako su mu bile izrečene mjere opreza pa je bio udaljen iz obiteljske kuće te mu je bilo zabranjeno prilaziti i njemu i njoj. No prišao je oboma i oboje ih je izbo nožem, s tim da je mladića više puta ubo u prsa, nanijevši mu izrazito teške ozlijede. Mraković se teretio i da je 17. kolovoza 2022., na području Gospića supruzi protupravno oduzeo slobodu te joj prijetio ubojstvom. 

Karlovac: Privođenje muškarca koji je nožem izbo suprugu i prijatelja
1/6

Prema nepravomoćnoj presudi, za pokušaj teškog ubojstva supruge Mraković je osuđen na 10 godina zatvora, za pokušaj ubojstva njezina prijatelja na pet godina, za prijetnju na šest mjeseci, a za protupravno oduzimanje slobode na godinu dana. Izrečena mu je jedinstvena kazna od 15 godina zatvora, te mu je izrečena sigurnosna mjera psihijatrijskog liječenja. No tužiteljstvo se na takvu odluku suda žalilo i to zbog bitne povrede odredbi kaznenog postupka, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i bitne povrede kaznenog zakona u djelu presude u kojem je Mraković oglašen krivim zbog pokušaja ubojstva mladića.

- Prvostupanjski sud je zaključio da u odnosu na inkriminaciju pokušaja teškog ubojstva iz drugih niskih pobuda kako ga se optužnicom teretilo, tijekom postupka ta kvalifikatorna okolnost nije dokazana, pa je optuženika oglasio krivim za osnovno kazneno djelo ubojstva u pokušaju što državno odvjetništvo smatra pogrešno utvrđenim, čime je počinjena i bitna povreda kaznenog zakona. Žalba je podnesena i zbog odluke suda o kazni. Državno odvjetništvo smatra neprihvatljivim utvrđivanje zatvorskih kazni optuženiku za svako pojedino kazneno djelo u trajanju koje je zakonom utvrđeno kao minimalno trajanje, kao i preblagu jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 15 godina, jer tako izrečena kazna zatvora nije primjerena ni osobi optuženika, niti se njome pokazuje dovoljan stupanj društvene osude za ovako teška kaznena djela - navodi se u žalbi.

GALERIJA Nekad simbol Splita, od danas prah i pepeo: Pogledajte što je ostalo od hotela Marjan

Karlovac: Privođenje muškarca koji je nožem izbo suprugu i prijatelja
1/9

Komentara 1

Avatar Behemot
Behemot
13:14 25.02.2024.

Nabio ih na rogove?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije