Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'dogovor stoljeća'

“Trumpov” plan uvod je u novu aneksiju palestinskog teritorija

Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL
1/3
30.01.2020.
u 22:05

Trumpov zemljovid Izraela i Palestine izgleda kao švicarski sir ementaler.

Mirovni plan Donalda Trumpa, nazvan “dogovor stoljeća”, koji bi trebao riješiti 70-godišnji rat između Palestinaca i Izraelaca, čiji je glavni autor njegov zet Jared Kushner, zasigurno će doživjeti debakl, štoviše umjesto mira dovest će do novih sukoba i eskalacije na Bliskom istoku. Američki predsjednik na svom Twitteru objavio je i kartu kako bi to područje prema mirovnom planu trebalo izgledati. Trumpov zemljovid Palestine zapravo izgleda kao švicarski sir ementaler, s puno rupa.

Nudi 50 milijardi dolara

Prema planu Jeruzalem bi trebao biti glavni grad Izraela i nepodijeljen, dok je za Palestince kao glavni grad predložen gradić Abu Dis, istočno od Jeruzalema, samo dva kilometra od džamije Al Aqsa koji se nalazi tik uz zid koji su podigli Izraelci, zid koji odvaja palestinski teritorij od izraelskog. Prema planu, SAD će priznati nelegalna izraelska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali te će tako Izrael zadržati suverenitet nad svim naseljima u kojima živi više od stotinu ljudi. To bi značilo pomicanje izraelskih granica na istok. Trenutačno oko dva milijuna Palestinaca i 450.000 Izraelaca živi u 120 naselja na Zapadnoj obali i još 200.000 Izraelaca u Istočnom Jeruzalemu, koje je Izrael anektirao 1980.

Nakon objave Trumpova plana, izraelska vlada trebala bi u nedjelju započeti aneksiju svih naselja i Jordanske doline koja ostaje pod potpunom izraelskom kontrolom. Netanyahu očekuje da će SAD priznati tu aneksiju, što je Trump vrlo otvoreno i najavio. U zamjenu Izrael će zamrznuti aktivnosti na izgradnji novih naselja dok budu trajali pregovori o palestinskoj državnosti. Palestinci bi pak nadzirali neka područja Zapadne obale, ali su sa svih strana okruženi Izraelom i imaju pristupne ceste za Jordan. Židovska naselja na Zapadnoj obali bila bi pod potpunom izraelskom kontrolom kao i cijela dolina rijeke Jordana. Neka područja južno od Gaze u pustinji Negev bila bi pod nadzorom Palestinaca, a Pojas Gaze tunelom bi bio spojen sa Zapadnom obalom. Izrael je obećao muslimanima osigurati pristup džamiji Al Aksa u Jeruzalemu i poštovati ulogu Jordana koji upravlja svetim mjestima. Prema planu, pojedini Palestinci mogli bi se vratiti u Izrael, ali neće biti dozvoljeno opće pravo na povratak, kakvo traže Palestinci.

Kada je 1948. osnovan Izrael, oko 700.000 Palestinaca napustilo je svoje domove, protjerano ili prognano, a danas izvan teritorija Izraela živi više od četiri milijuna Palestinaca. Međutim, Palestinci zahtijevaju državu na Zapadnoj obali, u Pojasu Gaze i u Istočnom Jeruzalemu koji je Izrael okupirao i pripojio u ratu 1967. kao i da Izrael ukloni židovska naselja na Zapadnoj obali i u Istočnom Jeruzalemu te da se Izraelci isele iz svih tih naselja. Isto tako, Palestinci traže povratak više od milijun palestinskih izbjeglica kao i dogovor o korištenju prirodnih resursa poput vode. Dok Palestinci traže suverenost nad cijelim teritorijem, prema Trumpov planu će dobili bi samo demilitariziranu državicu. Ako se Palestincima ne ispune uvjeti, palestinski čelnici zaprijetili su da će razmotriti povlačenje iz mirovnog sporazuma iz Osla, koji uređuje veze Izraela i Palestinske samouprave. Kushnerov plan uvelike se razlikuje od plana koji je još 2002. godine na sastanku Arapske lige u Bejrutu na stol stavila Saudijska Arabija, koja je predložila potpuno arapsko priznanje Izraela u zamjenu za povlačenje Izraelaca s teritorija koji su okupirali u ratu na Bliskom istoku 1967.

Kao što se i očekivalo, reakcija Palestinaca bila je žestoka. Palestinski predsjednik Mahmoud Abass, koji je prije predstavljanja Trumpova plana odbio odgovoriti na njegov telefonski poziv, kazao je da “ljudska prava nisu na prodaju”. Trump je, naime, najavio ulaganja od 50 milijardi dolara u projekte na palestinskim područjima što treba stvoriti milijun radnih mjesta za Palestince. Isto tako u 10 godina zaljevske zemlje bi šest milijardi dolara dale Libanonu, 7,5 Jordanu, a 9 milijardi Egiptu u zamjenu za prihvaćanje izbjeglica u njihovim zemljama koje, uz Jeruzalem, predstavljaju najveću prepreku mirovnom sporazumu.

– Kažem Trumpu i Netanyahuu: Jeruzalem nije na prodaju, naša prava nisu na prodaju i njima se ne cjenkamo. A vaš plan, urota stoljeća, neće proći – rekao je dodajući da će ovaj plan završiti na “povijesnom smetlištu”.. Palestinske militantne skupine Hamas i Islamski džihad odbacile su Trumpov plan nazivajući ga sramotom za čovječanstvo i prijeteći da će uskoro krenuti u borbu kako bi srušili “ovaj izdajnički plan”.

– Naši ciljevi su jasni, Palestinska država mora biti od rijeke do mora i jedino na to pristajemo. Ne pristajemo ni na kakve Trumpove zavjere i urote – rekao je čelnik Hamasa Ismail Hanija.

Rijad i Kairo još šute

Da je plan pun rupa i neprihvatljiv za Palestince, tvrdi i njemački stručnjak za Bliski istok Guido Steinberg iz Stiftung Wissenschaft und Politik, instituta za međunarodna pitanja.

– Ovo nije nikakav mirovni plan, ovo je “Netanyahu-plan”, plan za održavanje Netanyahua na vlasti na izborima u ožujku – kazao je Steinberg za njemački javni servis ARD. Jasno je da Trump ne bi izašao s ovakvim planom da nema potporu mnogih arapskih zemalja, a posebice zemalja Zaljeva. Na predstavljanju plana u Washingtonu nazočili su veleposlanici UAE, Bahreina i Omana. No zanimljivo je da na sve ovo još javno nisu reagirali Saudijska Arabija i Egipat. Turski predsjednik Erdoğan kazao je kako plan Donalda Trumpa neće stvoriti mir i kako je Jeruzalem sveti grad svih muslimana. Palestinci su jučer, na “danu bijesa”, diljem zemlje prosvjedovali zbog Trumpova plana.

Ključne riječi

Komentara 8

OL
Oleoleoleole
22:28 30.01.2020.

Danas je zabranjeno rec bilo sta protiv zidova. Cinjenica da su pocinili genocid i exodus jednak nacistima svi ignoriraju. Danas su vlasnici najveceg konc.logora. okupirali tudi teritorij a glume zrtve. Zalosno.

ME
Mesko
06:40 31.01.2020.

Plan je obična sprdnja. Palestina kao leopardovo krzno, iz mozga Trumpa. Odrežite dio aneksinarog i dajte im državu sa pravim granicama.

DU
Deleted user
22:27 30.01.2020.

Koliko je poznato Arapi u Izraelu nisu prihvatili nikad ni jedan plan jer smatraju da je umjesto Izraelcima njima ta zemlja obećana , ili su prihvaćali naknadno kad je prošla baba s kolačima. Budući da ni ovaj plan koji samo pokazuje realno stanje na terenu neće prihvatiti sljedeći plan će biti Judeja i Samarija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije