Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RJEŠENJE ZA BLISKI ISTOK

Trumpov mirovni plan – sve Izraelu, gotovo ništa Palestini

Donald Trump i Benjamin Netanyahu
Foto: RONEN ZVULUN/REUTERS/PIXSELL
1/3
25.01.2020.
u 15:52

Palestini se nudi manji teritorij za potpuno demilitaziranu državu i predgrađe Jeruzalema

Američki predsjednik Donald Trump najavio je da će u utorak 28. siječnja predstaviti svoj “mirovni plan za Bliski istok”.

Trump priznaje da pod svaku cijenu želi postići mirovni sporazum između Palestine i Izraela. Prvi uvid u Trumpov plan mogao bi se ukratko opisati – Izraelu sve, Palestini gotovo ništa.

Priznanje države Izrael

Njemački Süddeutsche Zeitung prenosi da je Trump Palestincima postavio ultimatum – ako ne prihvate tu zadnju ponudu Izrael će odmah započeti aneksiju teritorija Palestinske samouprave. Stoga je Trump pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i njegova političkog protivnika Bennyja Gantza u utorak u Washington kako bi razgovarali o tom planu.

Prema tom planu, Jeruzalem bi trebao “ostati pod izraelskim suverenitetom”. Izrael bi također trebao zadržati suverenitet nad svim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali u kojima živi više od stotinu ljudi.

To bi značilo pomicanje izraelskih granica na istok. Trenutačno oko dva milijuna Palestinaca i 450.000 Izraelaca živi u 120 naselja na Zapadnoj obali i još 200.000 Izraelaca u Istočnom Jeruzalemu, koje je Izrael anektirao 1980. godine.

Kaže se da dolina Jordana ostaje pod potpunom izraelskom kontrolom. Prema nacrtu tog plana, Palestinci će dobiti samo demilitariziranu državu. Međutim, Palestinci bi morali priznati Izrael kao židovsku državu, a Jeruzalem kao glavni grad, kao uvjet da imaju svoju državu.

Istočni Jeruzalem nije namijenjen da joj postane glavni grad, kako Palestinci zahtijevaju, već samo da tamo ima “simbolično predstavljanje”. Nudi im se da predgrađe Jeruzalema, grad Abu Dis, proglase kao svoj glavni grad. Gradić Abu Dis nalazi se istočno od Jeruzalema i samo je dva kilometra udaljen od džamije Al-Aqsa, a nalazi se tik uza zid koji su podigli Izraelci, zid koji odvaja palestinski teritorij od izraelskog.

Radikalni islamski Hamas, koji vlada u Pojasu Gaze, trebao bi se odreći oružja. Osim toga, Palestinci ne bi trebali igrati nikakvu ulogu u graničnoj kontroli. Spominje se kako bi Palestinci mogli dobiti još manja područja u pustinji Negev.

Pojedini Palestinci mogli bi se vratiti u Izrael, ali neće biti dopušteno opće pravo na povratak, kakvo traže Palestinci, niti bi dobili naknadu. Kada je 1948. osnovan Izrael, oko 700.000 Palestinaca napustilo je svoje domove, protjerano je ili prognano, a danas izvan teritorija Izraela živi više od četiri milijuna Palestinaca.

Najavljuju novu infitadu

Palestinci takav Trumpov mirovni plan žestoko odbacuju. Glasnogovornik predsjednika Mahmuda Abbasa Nabil Abu Rdeneh najavio je “niz mjera” za “osiguranje legitimnih prava Palestinaca”.

– Upozoravamo Izrael i SAD da ne prelaze crvenu liniju – upozorava Rdeneh. Hamas je još jasniji.

– Ovo bi bio kraj političkog rješenja. Palestinci će spriječiti da se sporazum provede bez obzira na cijenu. To će pokrenuti novu intifadu (pobunu) – kazao je Basem Naim, predsjedatelj Vijeća za međunarodne odnose u Pojasu Gaze. Velikim slovima u tvitu, u Trumpovom stilu, napisao: “BITI ILI NE BITI.”

Analitičari su uvjereni da će pokušaj Trumpa da jednostrano riješi palestinsko-izraelske sukobe umjesto mira dovesti do nove eskalacije nasilja na Bliskom istoku.

Trump je još u lipnju prošle godine na summitu “Prosperitet za mir”, predstavio ekonomski dio plana za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba, ali on je propao već u samom početku zbog bojkota mnogih arapskih država i Palestine.

Ključne riječi

Komentara 17

PL
@ploto@
21:05 25.01.2020.

Kako ne ? I Palestinci će nešto dobiti. Kao npr. krv,znoj,suze i ropstvo pod izabranom sektom turkmenskih nesemita.

CH
chambakchelo
22:23 25.01.2020.

Hasana prespojilo... pa zar Trump nije antisemit? Po Hini I njenim eunasima SAD predsjednik je nasilnik ,bankrotirana budala , rasist ,sexist, nacist I naravno, antisemit. Ne razumijem tvoju zabrinutost... Da priznao je Jeruzalem za glavni grad j da, kcer mu mu je zidovka I po njemu se zovu nova naselja u Izraelu I nogometni klubovi nose njegovo ime ali boze moj nemas brige Hasane jer on je-antisemit.

OL
Oleoleoleole
18:17 25.01.2020.

Ahhahaha ovaj trump stvarno nije normalan.a okupatorska vojska izraela samo ceka da nastavi klat dijecu i bombardirat skole

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije