Naslovnica Vijesti Svijet

Trump traži 18 milijardi dolara za zid na granici

Izgradnja zida jedno je od Trupovih ključnih predizbornih obećanja, a njegovo financiranje iznio je na popisu zahtjeva upućenom Kongresu.
06. siječnja 2018. u 23:48 16 komentara 883 prikaza
Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL

Predsjednik SAD-a Donald Trump je od Kongresa zatražio 18 milijardi dolara tijekom idućih deset godina za početne troškove i gradnju zida na granici Sjedinjenih Država i Meksika.

Donald Trump TRUMP UZVRAĆA 'Ne samo da sam pametan, nego sam genij. Vrlo stabilan genij!'

Izgradnja zida jedno je od TruMpovih ključnih predizbornih obećanja, a njegovo financiranje iznio je na popisu zahtjeva upućenom Kongresu, izvijestili su američki mediji u subotu. Trump tvrdi da SAD treba zid kako bi zaustavio krijumčarenje droge, ilegalnu imigraciju i ulazak terorista preko njegove duge granice s Meksikom.

Prijedlog za financiranje zida Trump veže s  pokušajima očuvanja programa pomoći za gotovo 800.000 mladih koji su u SAD ilegalno dovedeni kao djeca, poznatom kao DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals - Postupak odgode deportacije za imigrante koji su u zemlju ušli kao djeca). Taj program štiti ilegalno useljenu djecu od deportacija i omogućava im školovanje ili dobivanje radne dozvole.

Oporbeni demokrati koji se protive zidu rekli su da su spremni pregovarati o njegovom financiranju ako će to dovesti do očuvanja programa DACA koji bi trebao biti ukinut u ožujku ukoliko ne dođe do dogovora.

"Zida će biti ili nećemo imati DACA-u", rekao je Trump u subotu u Camp Davidu nakon sastanka sa članovima njegove administracije. "Svi želimo DACA-u ali želimo i snažnu sigurnost za našu zemlju", rekao je.

Trump je u predizbornoj kampanji obećao da će zid platiti Meksiko, što je ponovio i u subotu, no plan troškova upućen Kongresu ukazuje da će ga barem u početku plaćati porezni obveznici SAD-a.

S 18 milijardi dolara financirala bi se gradnja 500 kilometara dugog zida i ojačanje postojećih ograda i drugih objekata duž 650 kilometara granice. To znači da bi više od pola granice SAD-a i Meksika bilo osigurano zidom ili drugim strukturama.

Trump je također ponovio da želi okončati takozvanu "lančanu imigraciju" koja omogućuje ljudima s dugoročnim vizama da dovedu bliske rođake u SAD, te viznu lutriju, slučajni odabir aplikanata za vize.

NOVI INCIDENT Vrući susret iznad Baltika: Američki F-15 presreo ruski SU-30 U.S. President Donald Trump and First Lady Melania Trump attend the 60th Annual Red Cross Gala at Mar-a-Lago club in Palm Beach, Florida, U.S U.S. President Donald Trump and First Lady Melania Trump attend the 60th Annual Red Cross Gala at Mar-a-Lago club Podigla prašinu Objavljeni detalji iz Trumpova života, ali i iz spavaće sobe: S Melanijom se ne čuje danima Amerika CIKLONSKA BOMBA Polarna hladnoća okovala istočnu obalu SAD-a: 'Na -40 smrzneš se za nekoliko minuta!'

 

Gorenje WaveActive
ONI RADE DOK SE VI ODMARATE
Kako život učiniti jednostavnijim?

A1 izdvaja za Vas

 • Deleted user:

  Bravo Trump. Treba napraviti duplo visi i duplo demlji od onoga sto postoji danas, i sa dva jarka sa svake strane duboka 20 metara. I napraviti pojas minskog polja sa svake strane i citavom duzinom zida. Ako traba, ja cu ... prikaži još!u dati 500 Eura dobrovoljnog doprinosa.

 • mksdk:

  Bravo Trump.

 • Avatar mofo
  mofo:

  A koliko Ameriku godišnje koštaju ilegalni imigranti? Izravno i neizravno..