Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tri amandmana nevladinih udruga za bolju zaštitu ljudskih prava

Sukob interesa, pravo na pristup informacijama te smanjenje broja potpisa za raspisivanje referenduma tri su ustavna amandmana koja su danas predložili iz Koordinacije osam civilnih udruga.
15. ožujka 2010. u 17:56 7 komentara 7 prikaza
Marina Škrabalo
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Inicijativu za ustavne promjene koja bi “ojačala zaštitu ljudskih prava” potpisuju GONG, Centar za mirovne studije, Građanski odbor za ljudska prava, Zelena akcija, Iskorak, CESI, Documenta i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek. Iako je Koordinacija prije nekoliko mjeseci izišla s duljim prijedlogom ustavnih promjena, identificirana su tri prijedloga koja, poslije razgovora s političarima, imaju najviše mogućnosti biti uvrštena u Ustav.

Sukob interesa postao bi ustavna kategorija, što bi pomoglo u borbi protiv korupcije. Odgovornost prepoznavanja sukoba interesa pala bi na pojedinca – osobe s javnim ovlastima same bi ga trebale prepoznati i riješiti. Prema prijedlogu Centra za mirovne studije, dosadašnju regulativu, odnosno članak Ustava koji kaže da Sabor mora raspisati referendum ako to zatraži deset posto glasača te da potpise treba skupiti u 15 dana, treba mijenjati jer zapravo onemogućuje raspisivanje referenduma. Predložili su da se broj potpisa smanji na tri posto, a rok produlji na 45 dana.

U skladu s većom transparentnošću, Ustavom bi trebalo zajamčiti pravo na pristup informacijama, a ta se praksa u RH loše provodi. Izvan dometa bi ostale informacije klasificirane kao tajne.

Milan Bandić
Večernji doznaje
Umro je Milan Bandić!
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • jaruzelskia:

    Hvala bogu netko normalan i u Hrvatskoj (to sigurno nije ovaj xxx ). To su potpuno normalni prijedlozi koji dolaze iz normalnih civiliziranih zajednica npr. EU. (a ne i balkanske krčme...) EU standard ( u zakonima SVIH EU zemalja) je ... prikaži još!e slobodan pristup svim informacijama osim - povjerljivih ili služnemih tajni = tako se smanjuje podvala i korupcija. Zakon o sukobu interesa je ekstremno rigorozan u civilizaciji =da s spriječi nepotizam - standardan/endemski u Hrvatskoj (koliko kumova, sestara, nečaka, brače itd je zaposleno u javnim službama???). 3-5% i minimum 30-90 dana je svugdje normalno i prihvatljivo za organiziranje referenduma- osim zasad u Hrvatskoj... Kao osoba za demokraciju - potpisujem! (želim vam iz balkanske krčme!!) Bravo na inicijativi !

  • -obrisani-:

    Uuu. Kordinacija jakih udruga. Pa skužile te udruge da bi im se mogla pipa zatvoriti. Veleumno su iskoračili s amandmanima i to za Ustav. U Ustav su ionako ugrađene koje kakve manjine i stvari koje se rješavaju zakonima a ne ... prikaži još! stavljanjem u Ustav. I sad nam još i pederi trebaju biti savjetnici za Ustav.Kreteni, primite se posla,a ne orgijati po kojekakvim udrugama, dok mi to moramo plaćati.

  • -obrisani-:

    Još jedna podvala Centralnog komiteta antihrvatskih udruga! Istina je da je rok za prikupljanje potpisa od 15 dana prekratak i trebalo bi ga produžiti na 45 ili čak 60 dana. No, smanjiti broj potpisa na 3% je podvala, otprilike toliko ... prikaži još!o su oni uspjeli skupiti potpisa protiv NATO-a, imali bi referendume (neuspješne) svaka 2-3 mjeseca. pozdrav vaš zmijicamala