Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pad prodaje

Trgovci u Njemačkoj nezadovoljni: Kupci puno manje troše na božićne darove nego lani

Zagreb: Blagdanski duh već je počeo u zagrebačkim trgovinama
Sanjin Strukic/PIXSELL
25.12.2023.
u 09:41

Stefan Genth, generalni direktor HDE-a, kazao je za njemačke medije da je poslovanje puno lošije nego lani i da je išlo bez puno poticaja, a kao razloge pada prodaje naveo je masovnu suzdržanost potrošača, inflaciju, recesiju te ratove koji se trenutno odvijaju u svijetu.

Sektor maloprodaje u Njemačkoj bilježi veliki pad u prodaji u odnosu na prošlu godinu. Prema istraživanju Njemačkog trgovačkog udruženja (HDE), dvije trećine trgovaca nezadovoljno je prodajom, a tek svaki šesti je zadovoljan. HDE je proveo istraživanje diljem zemlje, među više od 350 tvrtki.

Stefan Genth, generalni direktor HDE-a, kazao je za njemačke medije da je poslovanje puno lošije nego lani i da je išlo bez puno poticaja, a kao razloge pada prodaje naveo je masovnu suzdržanost potrošača, inflaciju, recesiju te ratove koji se trenutno odvijaju u svijetu. Rekao je da su sve te okolnosti uzrokovale veliku nesigurnost i neizvjesnost među kupcima. Također, rekao je da očekuje pad prodaje od pet do šest posto, prenosi Fenix Magazin.

Međutim, postoje i svijetle točke u ovom istraživanju. Genth je za njemačke medije kazao da su shopping nedjelje bile izrazito dobro prihvaćene u velikim gradovima, a posebice u sektoru sportske opreme. Trgovci koji se bave prodajom odjeće također bilježe pad u prodaji, a i na internetskim trgovinama brojke su manje nego prošle godine u blagdansko vrijeme. 

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Na zagrebačkoj špici čovjek na čovjeku: Gomila građana odlučila proslaviti Badnjak u centru metropole

Komentara 3

V0
Vlaskoulicanec4.0
14:12 25.12.2023.

Ma kakve veze imaju ratovi? Uz to: koja recesija u svijetu? Recesija je u Njemačkoj zahvaljujući katastrofalnoj politici zeleno-crvene političke kaste koja je Njemačku dovela na rub ekonomske provalije prije svega enormnim povećanjem cijene energije.

PE
Pendrek57
18:38 25.12.2023.

Nije cudo, kad je sve preskupo.

PE
Penkalar
10:52 25.12.2023.

Bravo siromasni Nijemci! 6% manje, mi bogati Hrvati 3.5% vise! U trgovine uci ne mozes, a onda cemo u Sijecnju biti na kruhu i vodi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije