Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZRAZITE MIŠLJENJE

Treba li roditeljima dopustiti da sami odlučuju o cijepljenju djece?

cijepljenje
Foto: Thinkstock
1/2
17.02.2015.
u 11:06

Zbog čega je pitanje cijepljenja odjednom postalo tako kontroverzno i treba li odluku o njemu prepustiti isključivo stručnjacima ili dati mogućnost i roditeljima da sami izaberu što smatraju da je najbolje za njihovo dijete?

Naši roditelji, djedovi i bake podrazumijevali su ga nužnim i uzimali zdravo za gotovo. No danas je sve više onih koji dižu svoj glas i bune se protiv obveze cijepljenja djece. Tako je u samo dvije godine, od 2011. do 2013., broj protivnika cijepljenja najmlađih u Hrvatskoj narastao s četiri na 205 roditelja.

Zbog čega je pitanje cijepljenja odjednom postalo tako kontroverzno i treba li odluku o njemu prepustiti isključivo stručnjacima ili dati mogućnost i roditeljima da sami izaberu što smatraju da je najbolje za njihovo dijete? Ima li državni aparat pravo nametati cijepljenje djece i kažnjavati one roditelje koji mu se protive?

Iako nijedno cjepivo ne štiti organizam 100 posto od zaraze, epidemiolozi i struka upozoravaju da je procjepljivanje djece preventivna i jedina mjera protiv mnogih opasnih i smrtonosnih bolesti koje su, upravo zahvaljujući cijepljenju, u posljednjem stoljeću iskorijenjene. U Hrvatskoj se danas ono provodi protiv tuberkuloze, hepatitisa B, hemofilusa influence tipa b (Hib), tetanusa, difterije, hripavca, ospica, rubeole, zaušnjaka i dječje paralize.

Zahvaljujući sustavu cijepljenja, posljednji slučaj dječje paralize u nas je zabilježen prije desetak godina. Samo oni liječnici s dužim stažom sjećaju se kako je izgledao hripavac, ali i difterija koju smo cijepljenjem također sveli na nulu. Prije negoli se stanovništvo cijepilo protiv te bolesti dišnih puteva, u pet godina od nje je na području Hrvatske oboljelo 1133 ljudi, a preminulo 60.

Otkako su kampanje protiv cijepljenja sve glasnije, a broj onih koji odbijaju cijepiti svoju djecu sve veći, svjedočimo povratku iskorijenjenih bolesti i novim epidemijama. Tako je zadnjih godina virus dječje paralize ponovo počeo harati u deset zemalja, Kalifornija je proglasila epidemiju hripavca, a u SAD-u i Pakistanu zabilježen je najveći broj ospica u posljednjih 20 godina. Slično je i u susjednoj BiH gdje je broj necijepljenje djece velik pa epidemija ospica također ne iznenađuje.

Koncem prošle godine i neki zagrebački pedijatri prvi puta u karijeri susreli se s ospicama, bolešću koju je redovno cijepljenje od 1968. godine potpuno iskorijenilo. Nažalost, ona se vratila upravo zahvaljujući trendu necijepljenja.

Iako se većina liječnika slaže da su suvremena cjepiva moderna, a nuspojave svedene na minimum, nitko ne negira da one sa sobom katkada vuku ozbiljne posljedice. Ali, važno je istaknuti, ne uzrokuju autizam, što rado ističu predvodnici znanstveno neutemeljene salonske kampanje protiv cijepljenja po mnogim društvenim mrežama i forumima. Podaci pokazuju da je u 2012. na oko 40.000 izvršenih obveznih cijepljenja u RH zabilježeno 89 slučaja nuspojava. U većini slučajeva one su manje i blaže od komplikacija i smrtnosti bolesti protiv kojih se cijepi. Jesu li ipak dovoljan argument da se odbaci korisnost cjepiva i okolina dovede u rizik od razvoja bolesti?

Smiju li roditelji sami donijeti takvu odluku jer odluka o necijepljenju vlastitog djeteta ne znači rizik samo za njihovo već i za vaše dijete? Ili je, kao što je Ustavni sud istaknuo, pravo djeteta na zdravlje više od prava roditelja na (pogrešan) izbor?

Svoja nam iskustva i mišljenja iznesite u sklopu nove VL inicijative. Uključite se i izrazite svoje mišljenje, komentirajte na Twitteru uz hashtag #VLinicijativa, komentirajte ispod ove teme na našem Facebooku ili napišite svoj prijedlog na samoj VL inicijativi. Najsuvislije i najzanimljivije prijedloge objavit ćemo u sljedećem članku, a u trećem ćemo pitati stručnjake za njihovo mišljenje o ovoj temi.

I upamtite! Večernji list vam nudi platformu za iznošenje mišljenja da zajedno nešto promijenimo u državi. Sudjelujte i u drugim, već pokrenutim, VL Inicijativama.

>>Bebe se u rodilištu više ne cijepe protiv hepatitisa B, s dva mjeseca dobiju ‘6 u 1’

>>Odbili cijepiti dijete pa moraju birati – ili 2000 kn kazne ili tjedan dana zatvora

Komentara 92

DU
Deleted user
13:22 17.02.2015.

Mogli bi sad i majci čije je 10 mjesečno dijete u siječnju umrlo u Hrvatskom zagorju nakon cijepljenja, objasniti "kako je pravo djeteta na izbor veće od prava roditelja na (pogrešan) izbor".

NV
novo vriijeme
17:52 17.02.2015.

Znakovita je neodgovornost naših političara, na radijuz slušam dr Šostara , direktora Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja koji izjavljuje " slobodan sam reči da nakon cijepljenja protiv HPV virusa , virusa bradivica vagine na cijelom svijetu medju milijunima cijepljenih nijeje bilo niti jedne komplikacije i roditelji koji ne cijepe svoje djevojčice su neodgovorni i zanemaruju djecu." Kada ovako bedastu i malignu izjavi izgovori visoku čelnik u politici šta onda dalje treba govoriti : A stvarnost je sljedeća između 2006 i 2008 u USA je zabilježeno 12000 nuspojava vezanih uz ovo cjepivo i 32 smrtna slučaja. Svake iduće godine zabilježeno je između 24 i 26 smrtnih slučajeva . A Šostar samo što nije oduzeo djecu svim roditeljima koji ne cjepe svoje djevojčice, čak i onima čije djevojčice uopće po odgoju imaju u životu par pratnera najviše. Tko je tu neodgovoran Hrvatski političar doktor ili roditelj ?

DU
Deleted user
12:52 17.02.2015.

Ružno je da se roditelji proglašavaju ignorantima i neznalicama ako odbiju cijepiti svoje dijete. Naravno da je cijepljenje korisno i da može spriječiti epidemije pojedinih bolesti, ali je isto tako činjenica da postoji trend punjenja kalendara cijepljenja stalno novim cjepivima te da to sigurno ima posljedice na zdravlje. Nedavno je konstatirano da je prije uvođenja cjepiva protiv hepatitisa kod novorođenčadi postojalo značajno protivljenje struke jer se zbog cca 7-8 slučajeva godišnje u dobi djece do 10 g procjepljuje sva novorođenčad. Cijepiti bi se trebala samo novorođenčad u rizičnim obiteljima a sve drugo je pritisak farmaceutske industrije. Ovim pritiskom uvodi se među roditelje strah od preboljevanja bolesti. Bolesti su nažalost sastavni dio života i nemoguće se cijepiti protiv svega. Roditeljima se mora ostaviti izbor. U Njemačkoj je cijepljenje protiv ospica stvar izbora pa zato nemaju epidemije veće nego kod nas. Ostavite nam izbor pa neka oni koji to žele djecu cijepe. Diktaturu ne podržavam. Kad čujem da moderni roditelji sve saznaju putem interneta pa se prave pametni hvata me jeza, naročito jer poznajem mnoge liječnike koji su u osobnom razgovoru skeptični prema takvoj zaštiti zdravlja. Cijepljenje je korisno ali pretjerano cijepljenje naročito u koketlima koji su započeli kao 3 u 1, pa 5 u 1 pa 7 u 1 apsolutno ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije