Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
57. Šokačko sijelo

Titulu Šokački cvit ove godine ponijela Antonija Tonka Oršolić iz Županje

57. Šokačko sijelo
Foto: Nikola Zoko
1/7
03.02.2024.
u 17:07

Ponosna sam na ovu manifestaciju i s radošću u njoj sudjelujem, jer smatram da je iznimno važno poštivati svoju tradiciju i običaje i time se ponositi - kazala je Antonija Tonka Oršolić

Ovaj je vikend u Županji započela manifestacija 57. Šokačko sijelo, i trajat će 12 dana, pa, ukoliko još niste imali prilike uživati u duhu Slavonije kroz glazbu, ples, pjesmu, običaje, gastronomiju, svakako posjetite Županju ovih dana. Šokačko je sijelo, naime, najstarija i najveća kulturno-turistička manifestacija u Županjskoj Posavini, utemeljenoj s ciljem promicanja i očuvanja običaja, narodnih nošnji i drugih osobitosti tradicijske kulture zavičaja i šireg područje Slavonije i Zapadnog Srijema. Šokačko sijelo kontinuirano se održava u Županji od 1968. godine s promjenjivim brojem sadržaja u pokladno vrijeme.  

Početak manifestacije koja ove godine nosi naziv “Oj dorati, moje zlato suvo” tradicionalno je u znaku najljepšeg 'buketa' kojeg čine djevojke prijavljene na pomalo netipičan izbor najljepše djevojke odjevene u narodnu nošnju - natjecanje u izboru najljepše Šokice naziva se Šokački cvit. 

Na 57. Šokačkom sijelu titulu “Šokački cvit” proglašena je studentica Antonija Tonka Oršolić iz Županje, Josipa Jagodanović iz Bartolovaca nedaleko Slavonskog Broda je prva pratilja, a titulu druge pratilje ponijela je Ana Bićanić iz Slatine. 

GALERIJA Manifestacija 57. Šokačko sijelo

57. Šokačko sijelo
1/7

Ponosna sam na ovu manifestaciju i s radošću u njoj sudjelujem, jer smatram da je iznimno važno poštivati svoju tradiciju i običaje i time se ponositi - kazala je Antonija Tonka Oršolić. 

Komisija na ovom natjecanju ima težak zadatak, jer, osim ljepote djevojaka, članovi prosudbene komisije ocjenjivanju su i starost i očuvanost nošnje, kao i umijeće nošenja toga starog ruha. Djevojke moraju predstavljati cjelinu skladnosti nošnje, mladosti, ljepote stasa, hoda i ljupkosti, pri čemu su detalji poput načina češljanja, ukrasa na glavi, na rukama i vratu, te izbor čarapa i obuće bili vrlo važni. Organizatori su zadovoljni što je i ove godine bio veliki interes za ovaj netipičan izbor koji je limitiran na 12 prijava. 

VEZANI ČLANCI:

Prvi se izbor ovog tipa održao davne 1969. godine na drugom Šokačkom sijelu kad se po prvi puta birala najoriginalnija i najljepša muška i ženska narodna nošnja i ljepotica Šokačkog sijela. Bila je to odlična prilika da mladi Slavonci i Slavonke pokažu koja sve umjetnička blaga čuvaju njihove bake u škrinjama sa bogatim, svečanim narodnim nošnjama koje su se nosile samo na svečanosti i kirvaje. Natjecateljice nisu bile samo iz Županje i obližnjih sela, nego i iz sela oko Vinkovaca, Ðakova i Slavonskog Broda. Dugi niz godina pobjednica je nosila titulu najljepše Šokice Sijela, da bi od 1995. nosila titulu Šokačkoga cvita. Prva izabrana najljepša Šokica Šokačkoga sijela bila je Marica Parašilovac iz Gradišta, tadašnja učenica županjske Gimnazije. Ona je dobila pravo sudjelovanja na izboru u Ðakovu i Vinkovcima. 

Šokačko sijelo Županju će u idućih 12 dana pretvoriti u najzabavnije mjesto u Hrvatskoj pa želite li je posjetiti program vas čeka na ovom LINKU.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije