Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Revolucionaran prijedlog

Tisuću dolara za svakog Amerikanca

Andrew Yang
Foto: REUTERS
26.06.2019.
u 08:13

Kreću predsjedničke debate demokrata, a svojim programom univerzalnog minimalnog dohotka istaknuo se poduzetnik Andrew Yang

Dvadeset predsjedničkih kandidata Demokratske stranke danas i sutra nastupit će na svom prvom međusobnom sučeljavanju organiziranom u Miamiju. Debate prenosi televizijska mreža NBC, koja je za voditelje ovog političkog showa izabrala svoje najbolje novinare i voditelje.

Bit će to izvrsna prigoda da se sagleda sva šarolikost i raznovrsnost ponude biračima, a u američkom sustavu kandidat prvo treba pobijediti unutar svoje stranke koja ga zatim nominira protiv kandidata suparničke stranke. Debate će se odvijati dva dana, a posebnu je prašinu podigao prijedlog donedavno marginalnog kandidata Andrewa Yanga o minimalnom univerzalnom dohotku za svakog odraslog Amerikanca.

I M. L. King bio je za to

Iako ima svega jedan posto popularnosti, mnogi smatraju da bi Yangove ideje mogle zainteresirati šire biračko tijelo. Njegova je glavna ideja to da bi, zbog automatizacije i robotizacije koje će zatvoriti golem broj radnih mjesta, svakom odraslom Amerikancu mjesečno trebalo isplaćivati po tisuću dolara, bez ikakvih obaveza i neovisno o njegovu socijalnom statusu. On kaže da to nikako nije ljevičarska ideja iako su zbog nje entuzijastični oni najsiromašniji, bez ikakvih prihoda.

No nevolja je u tome da bi na te isplate iz federalnog proračuna otišlo oko 2,8 bilijuna dolara (za usporedbu, cijeli proračun iznosi 4,4 bilijuna dolara).

Yang ističe kako je i Martin Luther King također bio zagovornik ideje temeljnog mjesečnog prihoda za sve Amerikance. Yang je već rekao da postoje dva scenarija – ili će on pobijediti Trumpa ili će to učiniti netko drugi, tko će preuzeti njegove ideje i odnijeti ih u Bijelu kuću.

Demokrati će tijekom debata međusobno odmjeriti snage da se vidi na koliko podrške birača mogu računati na početku duge i iscrpljujuće kampanje za nominaciju. No i sam će predsjednik Donald Trump moći vidjeti s kime bi se mogao sučeliti u predsjedničkoj kampanji.

Biden na vrhu

Vodeći na tome popisu, bivši potpredsjednik Joe Biden, nastupit će sutra, a upravo to drugo sučeljavanje bit će puno zanimljivije od ovoga današnjeg zato što u njemu, osim Bidena, sudjeluju Bernie Sanders, Kamala Harris, Kirsten Gillibrand, Pete Buttigieg i kontroverzni poduzetnik Andrew Yang. Mnogi već naglašavaju da je jedna od favoritkinja Elizabeth Warren u osnovi oštećena jer svoje političke ideje neće moći iznijeti i braniti pred onima koji će joj vrlo vjerojatno biti suparnici za osvajanje predsjedničke nominacije, što se uglavnom odnosi na Bidena i Sandersa koji se nalaze na prvom, odnosno drugom mjestu. Spomenuti Yang također debatira sutra.

Komentara 9

Avatar Floyd1
Floyd1
13:39 26.06.2019.

Nekad su ostali sanjali americki san, a sad si ga oni sanjaju sami. Probuditi ce se, a kosmar ce poceti s bodjenjem.

Avatar nekakav
nekakav
11:16 26.06.2019.

250 mil odraslih amerikanaca puta 1.000 dolara mjesečno je 250 mlrd dolara mjesečno, puta 12 mjeseci je 3.000 milijardi dolara godišnje samo za minimalnu plaću. proračun pentagona je i inače najveći, oko 750 mlrd dolara godišnje. gdje uzeti još 3.000 milijardi dolara, u vrijeme kad se azijski divovi i rusija odriču dolara u trgovini, a europa se mora odrediti što će sa eurom, braniti ga i propagirati trgovinu eurom ili potpasti opet pod dolar, pa da joj amerikanci kroje perje... ideja koja nema šanse opstati, bez da razori državu. amerika je zemlja individualaca. pobrini se sam za sebe. tko bi se drugi trebao? država? vele amerikanci 'pa nismo mi kuba'! ali sa mesticima koji čine 30% stanovnika, crncima sa 15%, mijenja se i politička slika amerike od bijelog njemačkog nacional-socijalizma prema kubanskom, venezuelskom modelu.

BA
Barbasmora
18:57 26.06.2019.

Jako preporucujem ogled videa na youtubu Wealth Inequality in America. 1%najbogatijih u SAD ima 40% "bogatstva dok ima 80% gradjana s druge strane samo 7% ...a u zadnjih 20 do 30godina je taj 1% bigatiji za 24%. A one koje koje novac još više zanima postoji na youtubu dokumentarni crtcic The American Dream - FULL VERSION - HD. Preporucujem svima koje zanima ekonomija!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije