Naslovnica Vijesti Hrvatska

Švicarska Hrvatskoj daruje 326 milijuna kn: 'Posebno će razveseliti Gorane'

Zahvaljujem na darovnici. Posebno će joj se veseliti Gorani, stanovnici kraja koji je sličan Švicarskoj, rekao je Grčić
30. lipnja 2015. u 12:22 25 komentara 2776 prikaza
Branko Grčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Švicarska Konfederacija ukupno će Hrvatskoj dati darovnicu vrijednu 45 milijuna švicarskih franaka (326 milijuna kuna) za projekte koji će se provoditi do 2024. godine.

Najviše Gorskom kotaru

Okvirni sporazum o provedbi Švicarsko-hrvatskog programa suradnje na smanjenju ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar proširene Europske unije potpisali su danas potpredsjednik Vlade Branko Grčić i veleposlanik Švicarske Konfederacije u RH Stefan Estermann. Hrvatska je tako postala trinaesta država koja i formalno počinje sudjelovati u programu čiji je cilj smanjenje društvenih i ekonomskih razlika na području Europske unije.

Financijski najznačajniji projekt koji će se financirati iz švicarske darovnice razvoj je vodoopskrbnog sustava i sustava pročišćavanja otpadnih voda u Gorskom kotaru vrijedan 21,5 milijuna franaka. Projekti će se provoditi u Lokvama, Skradu, Ravnoj Gori, Mrkoplju i Brod Moravicama. Švicarska daje, među ostalim, i darovnicu od tri milijuna franaka za razminiranje šumskog zemljišta.

– Zahvaljujem Švicarskoj Konfederaciji na darovnici kojoj će se posebno veseliti Gorani. Dakle, stanovnici kraja koji je sličan Švicarskoj, i po ljepoti i geomorfološki – rekao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Švicarski veleposlanik Stefan Estermann istaknuo je zadovoljstvo što se Hrvatska, kao najmlađa članica Europske unije, pridružila ovom programu.

Estermann: Hrvati, sretno!

– Članstvo u EU važan je korak za Hrvatsku, a Švicarska ju je uvijek podupirala u ostvarenju tog cilja. Također, Švicarska je spremna pridonijeti daljnjoj uspješnoj integraciji Hrvatske u Uniju – rekao je švicarski veleposlanik. Estermann je rekao kako je suradnja s Hrvatskom u procesu pregovaranja koji je prethodio potpisivanju sporazuma bila izuzetno profesionalna. Dodao je da će se nakon jučerašnjeg potpisivanja raditi na konkretizaciji i implementaciji projekata te je zaželio svima mnogo uspjeha.

>>Najsretnija država je Švicarska, najnesretnija Togo. Gdje se smjestila Hrvatska?

>>Piketty: Ako Hrvatska ima porez na nasljedstvo od nula posto, mislim da imate problem

Projekti koje financiraju Švicarci

1. Najveće investicije – u Gorskom kotaru

Razvoj vodoopskrbne infrastrukture i sustava pročišćavanja otpadnih voda u Gorkom kotaru – 21,5 mil. CHF

2. Čišćenje zaštićenih šuma od mina

Razminiranja zaštićenog šumskog zemljišta i integracija žrtava mina – tri milijuna švicarskih franaka

3. Pomoć hrvatskim znanstvenicima

Stvaranje preduvjeta za uspješne znanstveno-istraživačke projekte – četiri milijuna franaka

4. Darovnica za nevladine udruge

Promicanja doprinosa civilnog društva gospodarskoj i društvenoj koheziji – 4,8 milijuna franaka

Lesnina roštilj
PROLJETNE RADOSTI
Došlo je proljeće, a mi smo se uputili u potragu za novim roštiljem

A1 izdvaja za Vas

 • LaurenceofArabia:

  Za nekoliko mjeseci cemo na ovom istom portalu citati koliko je novaca kojem esdepeovcu i kojem haenesovcu otislo u dzep.

 • Avatar SMECHAR
  SMECHAR:

  A kako bi bilo da sada Švicarska i kontrolira kako se taj novac troši jer poznavajući naš mentalni sklop novac će otići na kriva mjesta.

 • balic:

  E pa hvala im,a sad ce mo vidjet koliko ce ova kasta ulozit u ekonomiju i socijalnu struktur,a koliko ce zavrsit tko zna gdje samo ne tamo gdje je namjenjeno.