Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okvirni sporazum

Švicarska Hrvatskoj daruje 326 milijuna kn: 'Posebno će razveseliti Gorane'

Branko Grčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
30.06.2015.
u 12:22

Zahvaljujem na darovnici. Posebno će joj se veseliti Gorani, stanovnici kraja koji je sličan Švicarskoj, rekao je Grčić

Švicarska Konfederacija ukupno će Hrvatskoj dati darovnicu vrijednu 45 milijuna švicarskih franaka (326 milijuna kuna) za projekte koji će se provoditi do 2024. godine.

Najviše Gorskom kotaru

Okvirni sporazum o provedbi Švicarsko-hrvatskog programa suradnje na smanjenju ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar proširene Europske unije potpisali su danas potpredsjednik Vlade Branko Grčić i veleposlanik Švicarske Konfederacije u RH Stefan Estermann. Hrvatska je tako postala trinaesta država koja i formalno počinje sudjelovati u programu čiji je cilj smanjenje društvenih i ekonomskih razlika na području Europske unije.

Financijski najznačajniji projekt koji će se financirati iz švicarske darovnice razvoj je vodoopskrbnog sustava i sustava pročišćavanja otpadnih voda u Gorskom kotaru vrijedan 21,5 milijuna franaka. Projekti će se provoditi u Lokvama, Skradu, Ravnoj Gori, Mrkoplju i Brod Moravicama. Švicarska daje, među ostalim, i darovnicu od tri milijuna franaka za razminiranje šumskog zemljišta.

– Zahvaljujem Švicarskoj Konfederaciji na darovnici kojoj će se posebno veseliti Gorani. Dakle, stanovnici kraja koji je sličan Švicarskoj, i po ljepoti i geomorfološki – rekao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Švicarski veleposlanik Stefan Estermann istaknuo je zadovoljstvo što se Hrvatska, kao najmlađa članica Europske unije, pridružila ovom programu.

Estermann: Hrvati, sretno!

– Članstvo u EU važan je korak za Hrvatsku, a Švicarska ju je uvijek podupirala u ostvarenju tog cilja. Također, Švicarska je spremna pridonijeti daljnjoj uspješnoj integraciji Hrvatske u Uniju – rekao je švicarski veleposlanik. Estermann je rekao kako je suradnja s Hrvatskom u procesu pregovaranja koji je prethodio potpisivanju sporazuma bila izuzetno profesionalna. Dodao je da će se nakon jučerašnjeg potpisivanja raditi na konkretizaciji i implementaciji projekata te je zaželio svima mnogo uspjeha.

>>Najsretnija država je Švicarska, najnesretnija Togo. Gdje se smjestila Hrvatska?

>>Piketty: Ako Hrvatska ima porez na nasljedstvo od nula posto, mislim da imate problem

Komentara 25

Avatar SMECHAR
SMECHAR
12:53 30.06.2015.

A kako bi bilo da sada Švicarska i kontrolira kako se taj novac troši jer poznavajući naš mentalni sklop novac će otići na kriva mjesta.

LA
LaurenceofArabia
12:44 30.06.2015.

Za nekoliko mjeseci cemo na ovom istom portalu citati koliko je novaca kojem esdepeovcu i kojem haenesovcu otislo u dzep.

BA
balic
12:33 30.06.2015.

E pa hvala im,a sad ce mo vidjet koliko ce ova kasta ulozit u ekonomiju i socijalnu struktur,a koliko ce zavrsit tko zna gdje samo ne tamo gdje je namjenjeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije