Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratni zločin

Svi Hrvati iz BiH optuženi zbog Bošnjaka, ni jedan zbog Srba

'15.11.2010. Prisavlje, Zagreb -  Tihomir Blaskic, bivsi general HVO-a Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
30.05.2013.
u 11:30

Bosanskohercegovački Hrvati boje se da je sve ovo samo nastavak politike kojom se BiH želi podijeliti na dva dijela

Mnogi Hrvati u BiH u posljednjih 15-ak godina odgovarali su pred Haaškim sudom zbog ratnih zločina. Dario Kordić, Tihomir Blaškić, Mario Čerkez, Anto Furundžija, Vladimir Šantić, Mladen Naletilić Tuta i brojni drugi osuđivani su zbog zločina koje su počinile hrvatske postrojbe tijekom prošlog rata. Neki od njih će još godinama biti u zatvoru, kao npr. Dario Kordić, a neki su u drugostupanjskom postupku barem djelomično uspjeli dokazati svoju nevinost, kao što je slučaj s Tihomirom Blaškićem.

Zanimljivo je da su svi Hrvati iz BiH u Haagu optuženi zbog zločina počinjenim nad Bošnjacima, a nijedan se proces nije vodio zbog zločina nad Srbima. S druge strane, brojni zločini nad Hrvatima u BiH ostali su nekažnjeni, a njihovi su počinitelji i danas na slobodi, čak obavljaju visoke državne dužnosti. Pojedini procesi još uvijek se vode pred Sudom BiH, i to za zločine nad Hrvatima u dolini Neretva i logore Armije BiH na prostoru Jablanice.

Iako su osumnjičeni za teška zlodjela, optuženi u tim predmetima brane se sa slobode, što je izazvalo velik revolt hrvatskih žrtava. I to je pokazatelj kako se haaško, ali i pravosuđe BiH odnosi prema Hrvatima i hrvatskim žrtvama iz prošlog rata. – Bojim se da je sve ovo samo nastavak politike kojom se želi BiH podijeliti na dva dijela, a od Hrvata napraviti manjinski narod bez ikakvih prava – zaključuje jedan od naši sugovornika.

Sve o presudi hrvatskoj šestorci čitajte u našem specijalu

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije