Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pohod svetog oca

Sveti Otac očaran je mladima i snagom njihove vjere

papa
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/9
05.06.2011.
u 15:17

Lombardi je prenio kako je Papa oduševljen načinom na koji je primljen, ne samo od strane pučanstva, već i od strane predstavnika državne vlasti.

Benedikta XVI. dirnulo je držanje mladih i posebno njihova vjera, koja je i njega ohrabrila u vjeri, kazao je šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi novinarima u press centru. Kada je u papamobilu Papa išao s Jelačić Trga prema Kaptolu vidio je mlade vjernike kako kleče i mole. To ga je posebno dirnulo. Zatim, pohvalio je primjereno ponašanje mladih na Jelačić Trgu. Najprije su s oduševljenjem pozdravili Papu, a onda su u tišini molili.

"Bio sam, dakako, prisutan na Jelačić Trgu i tišina koja je bila nevjerojatna za prisutnost 50 tisuća mladih je bila takva da sam čuo ptice", rekao je Lombardi. Da, prema onome što je kazao Lombardi, koji je iznio kako su to i službeni podaci policije, na Jelačić placu je bilo 50 tisuća mladih, odnosno na samome trgu oko 30 tisuća, a u okolnim ulicama još oko 20 tisuća. Na hipodromu je, prema riječima Lombardija, bilo oko 400 tisuća osoba, što je mnogo više od očekivanoga, a najbolje prognoze su bile da će doći oko 300 tisuća. Pohvaljena je organizacija, posebno prisutnost mladih u organiziranju posjeta.

Lombardi je prenio kako je Papa oduševljen načinom na koji je primljen, ne samo od strane pučanstva, već i od strane predstavnika državne vlasti. S predsjednikom Josipovićem, premijerkom Kosor i drugima razgovarao je, dakako, o obitelji. Posebno mu se učinilo važnim što je vlada potpisala ugovor s HBK o financiranju vrtića i škola.

Bilo je, dakako, razgovora i o Europi i to više puta.

Papa je "ohrabrio hrvatski narod za ulazak u EU gdje i Hrvatska nosi svoj prilog kulturne i vjerske baštine", rekao je Lobmardi.

Na primjedbu novinara kako Benedikt XVI. nije imao ekumenske susrete i poruke, posebno u odnosu na poruke koje je 1994. uputio Ivan Pavao II., Lombardi je odgovorio kako je ekumenski trenutak bio u HNK. Benedikt XVI. je u HNK-u pozdravio predstavnike drugih vjerskih zajednica i to je bio ekumenski susret.

"Srećom, sada nije stanje kakvo je bilo 1994. kada je bio rat i bilo je potrebno pozvati na pomirenje, ali ekumenske vrijednosti ostaju", kazao je Lombardi. Prijevod na hrvatskome je bio malo duži, pa je Lombardi dodao kako je prevoditelj (pater Tonći Trstenjak) zasigurno još bolje pojasnio njegovo mišljenje. A, i pozdrav pape vjernicima drugih religija na Hipodromu je također ekumenska poruka, kazao je Lombardi.

Prvi pohod Benedikta XVI. Hrvatskoj zasigurno je prošao iznad očekivanja Vatikana.

Ključne riječi

Komentara 89

OB
-obrisani-
21:36 05.06.2011.

sinaj učini nam uslugu....ubi se

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
15:33 05.06.2011.

Vjerujem u Papu i HDZ

IV
ivor
15:36 05.06.2011.

Dolazak pape = najskuplja predizborna kampanja do sada!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije