Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HZMO objavio uvjete

Sutra kreće isplata nacionalne naknade za starije osobe: Primit će je gotovo 10.000 korisnika

Od 1. siječnja 2023. euro je postao službena valuta u RH
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
15.02.2024.
u 10:17

HZMO napominje da se zahtjev za nacionalnu naknadu može podnijeti bilo kada i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) objavio je kako sutra, 16. veljače, počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe za siječanj 2024. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama. Nacionalnu naknadu za starije osobe dobit će 9803 korisnika (71,87% žena i 28,13% muškaraca), za što je osigurano 1,294.610,00 eura iz Državnog proračuna. Sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe, nacionalna naknada od 1. siječnja 2024. iznosi 150 eura.

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe, kako pojašnjava HZMO, može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života, s prebivalištem na području RH u neprekidnom trajanju od 10 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet, uz koji moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti, a to su:

  • da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju
  • da njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi dvostruki iznos nacionalne naknade za starije osobe (300,00 eura)
  • da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja, osim u slučaju pokretanja postupka za raskid, utvrđenje ništetnosti ili poništenja ugovora.

VEZANI ČLANCI:

"Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja zahtjeva ako su ispunjeni svi uvjeti propisani za stjecanje prava. Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu", naveo je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Također, HZMO napominje da se zahtjev za nacionalnu naknadu može podnijeti bilo kada i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani.

GALERIJA Tko ima najnižu, a tko najvišu plaću u Hrvatskoj: Za ovo zanimanje plaća je čak 3120 eura

Od 1. siječnja 2023. euro je postao službena valuta u RH
1/10

Komentara 1

Avatar Aurel
Aurel
10:53 15.02.2024.

"DOBRA VIJEST ZA UMIROVLJENIKE" hahahaha... pa ovu naknadu primaju ISKLJUČIVO oni koji NISU umirovljenici!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije