Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOGU SE ŽALITI

Sud u Beogradu potvrdio optužnicu protiv hrvatskih pilota. Krešić: Optužnica je neutemeljena i ništavna!

Gornji Kneginec: Umirovljeni pilot Danijel Borović
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
08.06.2022.
u 14:32

Predsjednik general-bojnik Marinko Krešić poručio je kako je optužnica iz Srbije protiv hrvatskih pilota neutemeljena i ništavna te da se ne može prihvatiti jer nema ni jedan jedini dokaz

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv hrvatskih pilota zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima tijekom akcije Oluje 1995., priopćio je u srijedu taj sud.

Srbijanski tužitelji optužili su četiri hrvatska pilota da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi). U tim je napadima identificirano 13 žrtava, od kojih šestero djece te 24 ranjenih.

Optužnica je 31. ožujka podignuta protiv pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina.

Najviši hrvatski dužnosnici optužnicu su nazvali "čistim politikantstvom" i optužili Srbiju da glumi "regionalni Haag". Službeni Zagreb osporava srbijanskom pravosuđu pravo na pokretanje tog postupka, jer su te događaje već istražile različite organizacije, uključujući UN-ov sud za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu (ICTY). 

No, nevladina udruga Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, pozdravila je podizanje optužnica, pozvavši nadležne institucije da što prije dogovore u kojoj zemlji će se nastaviti postupak.

U priopćenju beogradskog suda navodi se da je izvanraspravno vijeće "stalo na stajalište da dokazi i podaci prikupljeni u dosadašnjem tijeku postupka pružaju dovoljno osnova za zaključak o postojanju opravdane sumnje da su okrivljeni poduzeli radnje" koje im se optužnicom stavljaju na teret.

Sud je 3. lipnja donio odluku o potvrdi optužnice na koju se okrivljeni i njihovi odvjetnici mogu žaliti Apelacijskom sudu u Beogradu u roku od tri dana od dana primitka rješenja.

Krešić: Optužnica protiv pilota neutemeljena je i ništavna

U Hrvatskom saboru održan je u srijedu sastanak Odbora za obranu i Hrvatskog generalskog zbora, čiji je predsjednik general-bojnik Marinko Krešić poručio kako je optužnica iz Srbije protiv hrvatskih pilota neutemeljena i ništavna te da ju se ne može prihvatiti jer nema ni jedan jedini dokaz. 

“Raščlanili smo svaki detalj, da je ta optužnica neutemeljena, da je za nas ništavna, ne možemo je prihvatiti ni u jednom obliku jer nema ni jedan jedini dokaz”, istaknuo je general-bojnik Krešić komentirajući u izjavi medijima nepotvrđenu optužnicu srpskog tužiteljstva protiv četvorice hrvatskih pilota.

Istaknuo je da su dva pilota iz te optužnice članovi Hrvatskog generalskog zbora, a smatra da je trenutak podizanja optužnice politički.

 

Komentara 62

HI
hiohio
14:42 08.06.2022.

Ovo je odlična vijest za Hrvatsku sad ih možemo blokirati ih za EU da nikad ne uđu.

GZ
Glas za hdz=glas za pupovca
14:29 08.06.2022.

A mi još uvijek čekamo s optužnicom protiv Vučića za ratno-hušački govor u Glini '95

ZA
zagabria7
15:01 08.06.2022.

Očekujemo da Srbija preuzme ulogu Haškog suda i počne optuživati zemlje širom svijeta kao svjetski djelitelj pravde. Osim sebe naravno, jer to bi im uzelo sve raspoložive kapacitete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije