Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSEBNA POZORNOST U BiH

Što strani mediji pišu o Pelješkom mostu? Ističu povijesnu važnost, ali i sporove s BiH

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/9
26.07.2022.
u 21:33

Televizija N1 BiH na svojim mrežnim stranicama piše kako je Pelješki most smješten i nedaleko od Neuma, kojeg će, kako se procjenjuje, "nakon što most bude pušten u promet, zaobilaziti većina automobila koja putuje iz pravca Splita ka jugu Dalmacije, Dubrovniku i okolici"

Povijesni dan i spajanje Hrvatske popratili su i veći europski mediji. Njemački Der Spiegel i desno orijentirani Focus objavili su da Hrvatska pušta u promet Pelješki most.

"Hrvatska otvara most preko Jadrana: Strateški važna poveznica, projekt vrijedan 418 milijuna eura koju je EU sufinancirala, sagradila kineska kompanija", navodi njemački Der Spiegel. Drugi njemački medij, Focus, podsjeća na sporove između Hrvatske i BiH oko izgradnje mosta.

Pelješki most gradili su Kinezi, a China Daily, glasilo na engleskom jeziku u Narodnoj Republici Kini, naglašava kako će otvorenje mosta produbiti uzajamno korisne odnose Kine, Hrvatske i Europske unije. Prenose i izjavu Qi Qianjina, kineskog ambasadora u Zagrebu, koju je dao kineskoj agenciji Xinhua: "Most je prominentan projekt promocije kineske opreme, tehnologije i znanja u građevinskoj industriji u Hrvatskoj i svijetu".

Mediji u Bosni i Hercegovini popratili su ovaj događaj tek s osnovnim informacijama o mostu. Otvorenje Pelješkog mosta smatra se povijesnim događajem za Hrvatsku zbog čega su se brojni građani već od jutra uputili vidjeti most koji je spojio jug Hrvatske s ostatkom zemlje, prenosi Dnevni avaz. Navode i kako je riječ o jednom od najvećih i najvažnijih infrastrukturnih projekata u RH.

Televizija N1 BiH na svojim mrežnim stranicama piše kako je Pelješki most smješten i nedaleko od Neuma, "jedinog bosanskohercegovačkog grada na jadranskoj obali, kojeg će, kako se procjenjuje, nakon što most bude pušten u promet, zaobilaziti većina automobila koja putuje iz pravca Splita ka jugu Dalmacije, Dubrovniku i okolici".

Niz tekstova donio je portal Klix.ba, uglavnom najavljujući ceremoniju otvorenja, a prenijeli su i tekst s portala 24sata.hr koji podsjeća na jednu lanjsku anegdotu. Daniel Džono iz Komarne prošle godine postao je hit na društvenim mrežama zbog svoje izjave o punici koja se planira baciti s Pelješkog mosta, a nakon zakazanog otvaranja, navodi se, "najpoznatija punica u Hrvatskoj" Joška Parmać kazala je kako je ipak odustala od ideje jer nisu ispunjeni uvjeti.

1/30
Ključne riječi

Komentara 23

IP
info_punkt
23:37 26.07.2022.

Bravo Kinezi, svaka čast!

Avatar Dars
Dars
21:54 26.07.2022.

Desno orijentirani list u Njemačkoj...🤔🤣🤣

Avatar SileZla
SileZla
07:43 27.07.2022.

Pregledao sam talijanske medije, pa evo da izvjestim: Ne pišu apsolutno ništa o pelješkom mostu, čak niti tršćanski dnevnik koji uobičajeno prati događaje kod nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije