Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jasmina Popović
Autor
Jasmina Popović

Što prije na izbore

sabor
Arhiva VL
04.12.2009. u 17:20

Afere koje se množe u Hrvatskoj pokazuju koliko je “mravinjak” bio postavljen na krivim temeljima, koliko su malverzacije i kriminal obuhvatili cijelo društvo.

Zbog HDZ-a Hrvatska danas podsjeća na zgaženi mravinjak. Malo tko ne zna kako to izgleda kad se uruši cijeli mravlji svijet. “Matica” se izvrne, elitni “vojnici” sumanuto tumaraju, “radilice” posve izgube kompas, “robovi” se uplaše slobode, konstrukcija se uruši, mreže koje su držale zajednicu na okupu popucaju.

Nevinih žrtva na sve strane. Pošteno su radili vjerujući da ih “matica” i “vojnici” štite, a na kraju doživjeli da ne znaju kuda će i bezglavo jure naokolo noseći sa sobom mrvice koje su uspjeli spasiti.

Stvaranje novog mravinjaka čini se posve uzaludnim i nemogućim za kratki mravlji vijek, treba vremena da se nađe nova “matica” oko koje će se okupljati društvena struktura, da se proizvede nova elita koja će upravljati i nove “radilice” i “robovi” na čijim će leđima sve to počivati.

Afere koje se množe u Hrvatskoj pokazuju koliko je “mravinjak” bio postavljen na krivim temeljima, koliko su malverzacije i kriminal obuhvatili cijelo društvo, koliko je onih koji su mislili da je krađa dopuštena i njima, jer neki drugi nisu kažnjeni.

I dok Zagrebom kruži vic da u remetinečkom zatvoru utakmice igraju reprezentacija HAC-a protiv reprezentacije Podravke, čekajući pojačanja iz ostalih afera koje se danima nižu, običnom su se čovjeku valjda napokon otvorile oči i počinje shvaćati razmjere bezdana u kojem se Hrvatska nalazi.

Najzabrinutiji trebaju biti ne oni koji su krali i spremali na sigurno nego oni koji doista, za razliku od ministara, menadžera i nadzornih odbora, ništa nisu znali. To su ljudi koji su radili svoj posao za svoju plaću u tim nesretnim poduzećima, po kojima sada vršlja policija i USKOK, koji nisu u nekoliko godina uspjeli kupiti kuće i stanove, koji su u kreditima do grla i kojima je 100 tisuća eura duga nerješev problem.

I dok ministri mirno spavaju, oni pate od nesanice jer strahuju da će jedva skucanih šezdesetak kvadrata uzeti banka zbog hipoteke, da neće moći školovati djecu, da su osuđeni na beskućništvo i ubožnicu pod stare dane.

Od samog lopovluka gora je samo potpuna bezobzirnost i bezdušnost kojom je Hrvatska opljačkana i opustošena, a hrvatski građani poniženi i uništeni.

Nitko u sadašnjoj vlasti ne može sa sebe oprati odgovornost za to što se događalo, nitko nema pravo reći da nije znao, jer je vlast direktno odgovorna za ovaj užas koji prijeti potopiti upravo one koji nemaju dionice pa ih ne mogu nikome ni prepisati, koji nemaju imovinu pa je ne mogu ni prenijeti na djecu i unuke, koji nemaju nikakav izlaz, jer sve što se urušava pada direktno na njihovu glavu.

Jednako je kriv i HDZ i njegovi koalicijski partneri, jednako je kriva i opozicija koja se pojavljuje samo fragmentarno reagirajući prekasno i ne nudeći nikakvo stvarno rješenje. Može Kosorova tvrditi da je spremna pustiti da se sve odvija svojim tokom, da neće poput Sanadera štititi krivce, da osobno ima čiste ruke, ali to više uopće nije važno.

Pitanje je jedino je li doista u stanju ne samo očistiti HDZ od afera i kriminala nego i dopustiti da se istrage prošire i na koalicijske partnere, na one iz HSS-a i HSLS-a protiv kojih također postoje osnovane sumnje da su sudjelovali u mutnim poslovima. Izvanredni izbori jedini su način da ona sačuva svoj obraz.

Umjesto da krpa vladu, koja je od 2003. godine ostala bez brojnih ministara zbog afera ili njihove nesposobnosti, treba izaći pred građane i podnijeti im račun.

Tek nakon toga može dobiti novi mandat ili prihvatiti poraz kao posljedicu krivice za sve što je učinjeno. Hrvatska je posve destruirana, društvene su vrijednosti poremećene toliko da je pitanje može li se uopće nešto spasiti.

Ako postoji i tračak nade, onda ga treba zgrabiti ne misleći na uske stranačke interese i već jezivu potrebu održavanja na vlasti pod svaku cijenu. Ako premijerka želi doista ući u povijest po dobru, izvanredni izbori su joj jedina prilika.

Ključne riječi

Komentara 9

KA
Kamarat
20:21 04.12.2009.

Ma kavi izbori,to bi za sada bilo najgore što nam se može desiti. Na uske stranačke interese i jezivu potrebu za dobrat se do vlasti pod svaku cijenu ,trebali bi se odreći oni kojima je jedino to na umu . Jasmina dali ste vi uvjereni da bi se novim izborima promjenila vlast .Hipotetski,provedu se izbori no bez većih promjena a mi potrošišmo vreme i novac. Neka se odradi mandat pa onda izbori. Po meni više štete donose izbori nego što će Kosor ostati.

NO
northman
22:10 04.12.2009.

načelno,sve je točno. ali,gospođa OPET ne spominje nigdje sanadera a svi krim-putovi vode k njemu.to znaju i mala djeca. ali, gospođa se libi spomenuti ga da postaje veoma, veoma čudno-ili nije! koliko pljuje po milanoviću, koji ima pogreasaka, ali nene na račun države, da je samo dio svog arsenala uptila zaslužnom sanaderu,bila bi vjerodostojna. ovako, nisu važni njezini opći komentari, bez imena za koje svi znaju.

OK
oktam
20:04 04.12.2009.

Svaka čast Jasmina! Vrlo jednostavna i poučna političko-moralna slika s jedinim ispravnim prijedlogom političkog rješenja problema. Ali kažite nam Jasmina koliko će vremena proći, i koju cijenu platili da se i etički temelji postave kako treba? Je li to konačno ispravni kurs i vrijeme, vrijeme,... puno vremena?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije