Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lopovi

Stabla oraha kradu se noću i postaju furnir u Italiji

\'vocin - 070311 -  stabla posjecenih oraha cesto se mogu susresti uz cestu bez ikakvih oznaka  snimio maja santosi /pixsell\'
Maja Šantoši/PIXSELL
08.03.2011.
u 08:20

U seoskim dvorištima i voćnjacima kuća bez vlasnika u posljednje vrijeme odrezano je 50-ak stabala koja se preprodaju u inozemstvu za namještaj

Nakon što su srpski stanovnici poslije završetka ratnih operacija na Papuku krajem 1991. napustili petnaestak sela, iduće i sljedećih godina u njihovim dvorištima proradile su "motorke".  U ratnoj panici, po mraku, dobri poznavatelji tržišnih prilika nisu sjedili prekriženih ruku, već su u nekoliko godina, u selima pod Papukom, posjekli, kako se neslužbeno procjenjuje, više tisuća kubika trupaca trešnje, višnje, oraha i kestena, koje su za dobar novac "prošvercali"  u međimurske pilane i potom dalje prodali na talijansko i austrijsko tržište.

Osuđuje sav pošten svijet

Bila je to pljačka koja je prošla bez većih pravnih sankcija za počinitelje. Današnjim uglednim gospodarstvenicima, koji su milijune zaradili na tuđim voćkama, ne pada ni na pamet da se danas bave takvim poslom. Kako je neimaština pogodila i ovo područje, u posljednjih tjedan dana "motorke" ponovo svojim reskim zvukom paraju nebo pod Papukom. 

– Događa se nešto što sav pošten svijet u voćinskom kraju osuđuje. U samo nekoliko dana u selima Voćin, Macute, Jorgić, Sekulinci, pa i drugima (ne)poznati ljudi, u tuđim dvorištima i u voćnjacima, posjekli su više od 50 stabala oraha. Poglavito se radi o domaćinstvima u kojima ne žive vlasnici ili se vlasnici nisu vratili, pa kradljivce nitko ne sprečava u tom poslu. Iako nije golema materijalna šteta, radi se o pojavi koja je loša za našu zajednicu – jer ti isti kradljivci, koji danas ruše i odnose stabla oraha iz tuđih dvorišta, sutra će skidati i krasti krovove s kuća u kojima nema stanovnika. Na takav lopovluk treba reagirati lokalna zajednica, ali i policija koja treba zaustaviti kradljivce – kaže Igor Pavković, zamjenik načelnika Općine Voćin.

Bez šumarskih oznaka

Da je krađa trupaca voćki i te kako unosan posao potvrđuju prodajne cijene. Dok se za kubni metar trupca hrasta lužnjaka na tržištu plaća oko 3500 kuna, kubik trupca trešnje dostiže cijenu od oko 5000 kuna, a kubik oraha više od 3600 kuna.

Srušeni trupci nemaju šumarske oznake, za koji dan završit će u nekoj od pilana gdje će dobiti vlasnika. Dok vlasnik dvorišta otkrije da mu je netko posjekao trešnju ili orah, od istog trupca u Italiji će već biti izrađen skupocjeni furnir.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije