Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Srpske Novosti i zadarski Hrvatski tjednik zaratili naslovnicama

To je otvorena poruka mržnje, kaže Nikola Bajto, a Ivica Marijačić uzvraća: Pupovac misli da su njemu dopuštena sredstva koja drugima zabranjuje.
22. siječnja 2019. u 07:17 54 komentara 9756 prikaza
Medijski rat
Pogledajte galeriju 1/3

Prizor odrubljene glave na Facebooku koji je izazvao zgražanje, osudu i privođenje, do tog trenutka člana HDZ-a Ivana Đakića tematizirao se i na naslovnicama dvaju tjednika – Novosti i Hrvatskog tjednika.

Dragan Čović Branimir 
Pofuk Čovićev recept za pomirenje: priznajmo da su i njihovi, a ne samo naši ratni zločinci heroji

Novosti su uz naslov “Glava i užas” te popratni tekst “Skoro 30 godina HDZ ustrajno rehabilitira NDH i relativizira ustaške zločine, a onda se zaprepastio kada je jedan mladi član na Fejs stavio fotografiju ustaše s odsječenom srpskom glavom” donijele i ilustraciju Franje Tuđmana koji u ruci drži glavu s partizanskom kapom.

Hrvatski je tjednik, pak, naslov “Jeziva istina” i tekst “Hoće li glavni državni odvjetnik Dražen Jelinić nakon 30 godina pozvati Pupovca da objasni svoju ulogu u ubojstvu dr. Ivana Šretera?” ilustrirao likom Milorada Pupovca koji u rukama drži krvavi nož i Šreterovu glavu. Zašto se uopće poseže za prikazima odrubljenih glava, prelaze li se time granice, može li se tako nešto smatrati i satirom...

Traže razlog da uzvrate

– I ta je naša naslovnica u duhu ironije za kojom Novosti redovito posežu. Na njoj vidimo simbol HDZ-a koji je skinuo svoju partizansku kapu, a sve je to bilo na temu rehabilitacije ustaštva koju ili provode neke snage unutar HDZ-a ili je toleriraju i omogućavaju. Tu nema nikakvog poziva na nasilje, ne poziva se ni na čije odsijecanje glave. Riječ je o partizanskoj kapi i o odnosu vladajuće stranke prema fašizmu i antifašizmu.

Ivan Đakić ŽAO MU JE Ivan Đakić: Nisam tatin sinčić, moja imovina posljedica je vizije i predanog rada

A što se tiče Hrvatskog tjednika, to je zaista utuživa i otvorena poruka mržnje usmjerena na gospodina Pupovca, gdje se njega predstavlja kao nekog koljača, što je zbilja degutantno – kazao nam je glavni urednik Novosti Nikola Bajto. Glavni urednik Hrvatskog tjednika Ivica Marijačić uzvraća da je njihova naslovnica – u redu.

– Ništa na njoj nije neprihvatljivo jer postoje činjenice iz kojih se može izvesti takva naslovnica u slučaju Pupovca i okrutno umorenog dr. Šretera, što je još 2008. u svojoj knjizi objelodanio Slavko Degoricija. To što je on tamo napisao Pupovac nikada nije demantirao, nije tužio Degoriciju, a nije dao ni objašnjenje javnosti zašto je prevario hrvatsku stranu.

Štoviše, prije nekoliko mjeseci Pupovac se krajnje nemoralno obračunao i s mrtvim dr. Šreterom. U saborskoj raspravi svoje je očite političke protivnike Culeja i Glasnovića, o kojima misli sve najgore, definirao kao gore od samoga Šretera, za kojeg je rekao da im je brat. Iz tih riječi vidljivo je što Pupovac misli o Šreteru pa je postojao i moralni razlog da u ovoj državi netko tog čovjeka priupita za sve laži i podvale.

Sjednica HDZ-a Zagreb Reakcije Plenković: Nije Penava nadležan za vođenje politike HDZ-a

A kada je u svojim novinama objavio naslovnicu kojom vrijeđa prvog hrvatskog predsjednika i nakon brojnih drugih naslovnica u kojima zaziva krv, onda nitko nije našao razlog da mu se uzvrati. Zato sam sad to učinio s naslovnicom Hrvatskog tjednika, i nije mi žao. Zašto Pupovac misli da su njemu dopuštena sredstva koja drugima zabranjuje?

Po čemu je on to mjera svih stvari u ovoj državi? Već 15 godina on svakodnevno vrišti s naslovnica i TV ekrana docirajući hrvatskom narodu, a svi znamo da se i te kako ogriješio o hrvatsku državu – ustvrdio je Marijačić.

Držanje Kodeksa časti

– Kada govorimo o satiri, ne možemo govoriti je li to građanski pristojno ili ne. To je jednostavno satira. Na naslovnicama Novosti redovito je riječ o satiri, što je uobičajen način gledanja na našu svakidašnjicu. To može biti i krajnja satira ili sarkazam, što netko može tumačiti kao nešto neprihvatljivo u pristojnom građanskom društvu, no to je satira.

Ivan Đakić - tetovaža NOVA AFERA Ivan Đakić na ruci ima tetovažu zombija s kapom nacističkog časnika

Ove dvije naslovnice ne bih uspoređivala. Novosti redovito imaju satirične naslovnice i one su nerijetko bile predmet rasprava, ali ne bih se sad upuštala u to je li to prihvatljivo ili ne. Satira mora postojati u društvu. Ona često može biti dvojbena, ali za to sam da je se ne dira.

Jer, kada počnete zabranjivati ili problematizirati satiru, onda se treba zapitati kakvo je društvo u kojem živimo. Ipak, moram reći, nisam najsretnija što vidim takve naslovnice, ali uvijek ću se boriti za mogućnost da takve naslovnice postoje – kaže profesorica novinarske etike na Fakultetu političkih znanosti Gordana Vilović i dodaje da naslovnicu Hrvatskog tjednika ne bi komentirala, ali da u tom slučaju nije riječ o satiri.

A čelnik HND-a Hrvoje Zovko o svemu kaže: “Ne možemo izjednačavati Novosti i Hrvatski tjednik jer Hrvatski tjednik nije novinarstvo, nego huškanje. Kada je riječ o Novostima, onda valja reći da medijska provokacija ili satira – nije zabranjena. Generalno, HND svoje članove ili medije uvijek poziva da se u svojem radu drže Kodeksa časti hrvatskih novinara. Budući da živimo u državi u kojoj je satira već osuđena, nadam se da se to više neće ponoviti”.

Hrvatski znanstvenik Miroslav Radman
MIROSLAV RADMAN
'Najbolje da se društvo resetira, poput računala, i da ujutro zdravije krene ispočetka'
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • vecernjitip2:

    Novosti su satirični list? Zašto država plaća satirični list?

  • drzislav:

    Od "Novosti" je satira, a od zadarskog vrijeđanje. To je zaključak, jel da, drugovi iz Večernjeg?

  • Serežan:

    Postoji li zakon koji može spriječiti narcisoidne osobe da prikazuju nas kao ustaše i da vrijeđaju vrijednosti hrvatskog naroda. Pupovac je nervozno objašnjavao na N1 da 30 godina vodi borbu sa ljudima koji ga zbog devedesetiih prozivaju četnikom. Pa što ... prikaži još!o je sa nama i našom djecom koju nazivate ustašama već 60 tak godina. Država VAM plaća list koji uporno istu tu državu poistivjećuje sa zločinačkom organizacijom. Dosta sa time. DOSTA!