Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije

Plenković: Nije Penava nadležan za vođenje politike HDZ-a

Sjednica HDZ-a Zagreb
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/10
14.01.2019.
u 21:15

Važno je da se politika HDZ-a kao stranke temelji na svim postignućima i procesa mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja, suživota, osobito između hrvatskoga naroda i srpske manjine u tom dijelu Hrvatske - rekao je Plenković

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je danas da će razgovarati s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom istaknuvši kako Penava nije nadležan za vođenje politike HDZ-a.

"Penava nije nadležan za vođenje politike HDZ-a. U njegovoj nadležnosti su nadležnosti koje se tiču Grada Vukovara", rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a upitan vidi li, kao Penava, konstantnu velikosrpsku agresiju od strane predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca.

Sjednica HDZ-a Zagreb
1/10

Plenković: Politika HDZ-a temelji se na postignućima procesa mirne reintegracije

Naglasio je kako politiku HDZ-a vodi vodstvo stranke – predsjednik, Predsjedništvo i drugi. Plenković je kazao i da se politika HDZ-a temelji na svim postignućima procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i suživota, posebno između hrvatskoga naroda i srpske manjine na tom području. Podsjetivši kako je sutra, u utorak, 15. siječnja, 27. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 21. obljetnica mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, istaknuo je kako su to vrijednosti na kojima treba graditi i koje trebaju omogućavati bolji suživot na tom dijelu zemlje.

Plenković je negativno odgovorio na upit vidi li Penavinu konferenciju za novinare kao "udar" na njega i vodstvo stranke te dodao kako je vrh stranke zadovoljan što HDZ ima rejting 29 posto i što je najjača stranka, nosi se s brojnim izazovima u državi i radi u najboljem interesu Hrvatske.

Plenković: Još nema odluke ni nove ponude za vojne zrakoplove

Na pitanje novinara ide li naša zemlja u izravnu nagodbu s SAD-om u nabavi šest aviona kako je sugerirao ministar obrane Damir Krstičević, Plenković je rekao da nema nikakvih odluka o bilo kakvom novom modelu.

Podsjetio je kako su danas na sjednici Vijeća za obranu i Vlade zaključili da je odluka o odabiru izraelske ponude o nabavci F-16 Barak, nakon što je ih je Izrael i formalno prošli tjedan izvijestio kako nisu u mogućnosti realizirati tu ponudu, stavljena van snage, kao i cijeli proces do tada.

Naveo je kako sada slijedi detaljna analiza te će nakon toga vidjeti kada i kako definirati novi model. "Nema još nikakve odluke niti nikakve nove ponude", naglasio je Plenković.

Upitan namjerava li ratificirati međunarodni sporazum o granici s Bosnom i Hercegovinom, odgovorio je kako bi bilo dobro da BiH ratificira taj sporazum koji je u privremenoj primjeni od 1999. i na temelju kojeg Hrvatska gradi Pelješki most na svom teritoriju.

Izvijestio je da su na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a razmotrili pripreme za početak nove sjednice Hrvatskog sabora te aktualnosti o današnjoj odluci vlade o stavljanju van snage odluke o nabavi višenamjenskih borbenih aviona.

Također, razmotrili su i novu podjelu NUTS 2 regija u Hrvatskoj, slijedom obaveze prema Eurostatu. Istaknuo je kako će nova i pravednija podjela zemlje omogućiti kvalitetniji i brži razvoj onih krajeva Hrvatske koji trebaju smanjiti nejednakosti u odnosu i na razvijenije dijelove te ubrzati bržu konvergenciju Hrvatske u cjelini s razvijenim dijelovima EU.

Predsjednik kluba zastupnika HDZ u Hrvatskom saboru Branko Bačić rekao je u ponedjeljak da su se HDZ i Vlada "puno puta" očitovali o odnosima u Vukovaru, te da za zločine koji su se dogodili na području toga grada počinitelji trebaju odgovarati.

Bačić je to rekao uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a odgovarajući na molbu da komentira izjavu vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave po kojoj izjave i potezi predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca stvaraju dodatne tenzije u javnom prostoru, na što nitko ne reagira.

Bačić: Ne razmišljamo o razvrgavanju koalicije sa SDSS-om

Naveo je i kako to što je SDSS dio vladajuće većine ne znači da Vlada i sve državne institucije na bilo koji način opstruiraju istrage koje bi išle prema počiniteljima ratnih zločina.

Bačić je na novinarski upit odgovorio da dobro surađuju sa SDSS-om te da ne razmišljaju o razvrgavanju koalicije s tom strankom.

"O tome ne razmišljamo. Dobro surađujemo sa SDSS-om i dobro je da manjinci, neovisno o tome koja je Vlada, budu sastavni dio većine kako bi se provodili projekti koji idu ka zaštiti njihovih prava te realizaciji projekata u onim područjima u kojima žive pripadnici nacionalnih manjina", istaknuo je.

O oštrim izjavama Penave vezanim uz Pupovca i koaliciju sa SDSS-om, potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić rekla je da se radi o njegovom pogledu iz druge perspektive. Smatra kako treba sjesti zajedno i vidjeti što Penavu muči te kako te odnose učiniti kvalitetnijima.

"Nisam primijetila da je riječ o nekim provokacijama (Pupovca). Svatko govori iz neke svoje perspektive i ima neka svoja stajališta. Najvažnije je razgovarati i otvoreno prema javnosti komunicirati", rekla je Maletić.

Krstičević: Jedna od najbližih opcija je kupnja američkih F-16

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević izjavio je u petak kako je o novom procesu nabave borbenih zrakoplova već sve rekao te da je kupnja američkih zrakoplova F-16 jedna od najbližih opcija, a član Predsjedništva HDZ-a Branko Bačić je dodao kako se o tome razmišlja, ali odluku o tome donosi Vlada.

"Sve sam rekao o tom pitanju", rekao je Krstičević novinarima prije početka sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a odgovarajući na pitanje o novom procesu nabave borbenih zrakoplova.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenović nije želio reći na što je mislio kada je rekao da će se provesti analiza svih razloga zbog kojih se nije realizirao projekt koji je u konačnici rezultirao eksplicitnim stavom Izraela da ne može realizirati preuzetu obavezu da ishodi suglasnost SAD-a za transfer tehnologije trećoj strani koja je nužna.

Na pitanje je li se ministar Krstičević zaletio kad je rekao da se ide u direktnu nabavu šest aviona sa SAD-om, Bačić je odgovorio da je Krstičević izrekao svoje razmišljanje.

"O tome se razmišlja, ali zna se tko za to donosi odluke. Ministar može predlagati, ali odluku donosi Vlada", rekao je.

Bačić: Ne vidim odgovornost ministra Krstičevića

Na pitanje vidi li u najavi analize premijera Plenkovića i mogućnost da se nađe odgovornost ministra Krstičevića, rekao da je ne vidi.

"Ne vidim uopće odgovornost ministra Krstičevića u procesu koji je danas završen. Bitna je Vladina odluka da će se zadržati ratno zrakoplovstvo i u tom smislu ići u novi natječaj ili po nekom drugom modelu u nabavu novih zrakoplova", poručio je. Ponovio je kako je Država Izrael imala odgovornost nabaviti odobrenje SAD-a da se Hrvatskoj izruče zrakoplovi.

Potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić rekla je u vezi s propalim natječajem za nabavu borbenih zrakoplova da ponuđač, Izrael, nije uspio zadovoljiti kriterije te je zato natječaj poništen. To je uobičajena procedura i ne vidim u tome ništa neobično, rekla je.

VIDEO - Kronologija afere lažnih SMS-ova

Ključne riječi

Komentara 66

Avatar berija1
berija1
22:54 14.01.2019.

Radeljic dejstvuje, stavite ovo u google: MOŽE LI OVAJ ČOVJEK POSTATI NOVI VOĐA DESNICE? Kod desnih birača trenutno stoji bolje od Hasanbegovića, Brune Esih, Petrova i Željke Markić zajedno! AUTOR: Ivica Relković OBJAVLJENO: 17.10.2018. u 13:40

MO
Morany
22:56 14.01.2019.

Penava 14. siječnja saziva izvanrednu press konferenciju o nemilim događajima od 17. i 18. studenog!! Ako je tako efikasan i u području zapošljavanja, ajme majko Vukovarcima

BO
Bojance
22:56 14.01.2019.

Penava umjesto da se bavis gospodarstvom i zadrzavanjem mladih, ti imas fiksaciju na pupavca i jel polozio vijenac u koso ili na hero

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije