Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SRBIJA Vlada se mora zadužiti u inozemstvu zbog recesije

Srbija za spas od krize traži 3,3 milijarde dolara

Autori: Zorana Bajt, Agencije
21.02.2009.
u 17:22

Kako bi preživjela recesiju, Srbija od međunarodnih institucija traži pomoć od 3,3 milijarde dolara, prenosi Reuters. Od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) traži kredit od 2,5 milijarde dolara, makrofinancijsku pomoć od 400 milijuna eura traži od Europske komisije i 300 milijuna dolara od Svjetske banke za jačanje svoga proračuna. Srbijanski premijer Mirko Cvetković izjavio je za Reuters da će sporazum s MMF-om biti zaključen do travnja, istaknuvši kako je procjena vlada da će privredni rast u 2009. biti između 3 i 3,5 posto bila pogrešna.

- Od početka godine bilježi se pad fiskalnih prihoda, što nas navodi na zaključak da će naš rast biti između 0,5 i 1 posto, izjavio je premijer Mirko Cvetković. Srbijanska valuta dinar je od listopada prošle godine izgubila četvrtinu svoje vrijednosti, a jedan euro sada je 95 dinara.  
    
  Usprkos aktualnim ekonomskim teškoćama Srbi su, kako navodi Reuters, preživjevši rat, hiperinflaciju i sankcije tijekom devedesetih godina, možda i bolje prilagođeni za suočavanje s ekonomskim nedaćama.  
    
  - To što su ljudi navikli na svladavanje teškoća nešto znači, ali su zbog iskustva iz prošlosti zbog toga i više zabrinuti, izjavio je srbijanski premijer. 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije