Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Srbija će podnijeti protutužbu protiv Hrvatske zbog genocida

20.11.2008.
u 17:16

Srbijanska Vlada u četvrtak je donijela Zaključak o potrebi poduzimanja mjera za podnošenje protutužbe za genocid u sporu s Hrvatskom pred Međunarodnim sudom pravde, javila je agencija Tanjug, a prenose beogradski elektronički mediji.

Odlučeno je također da će se osnovati pravni tim radi "utvrđivanja pune istine o sukobu i zločinima počinjenim na teritoriju Hrvatske za vrijeme oružanog sukoba u razdoblju od 1991. do 1995. godine", javljaju beogradski mediji.

Sanader: Hrvatska se nema razloga bojati protutužbe Srbije

Europski diplomati nezadovoljni Jeremićem

Njemačka agencija: Srbija opet protiv cijelog svijetaž

Prije ove odluke Vlade Jeremić je dao intervju koji je "Politika" objavila u četvrtak, a u kojem je rekao da je "politička odluka" već donesena i da je pokrenuta "adekvatna procedura" u Vladi.

Na upit o tome tko je donio tu odluku, Vlada ili netko drugi, odgovorio je da je "politička odluka državnog vrha da kao odgovor na hrvatsku tužbu i uopće hrvatsko neprihvaćanje ruke pomirenja, koja je u više navrata pružana na ovaj ili onaj način, Srbija tuži Hrvatsku Međunarodnom sudu pravde zbog zločina počinjenih devedesetih godina".

Na dodatni upit o tome znači li spominjanje "državnog vrha" da predsjednik Tadić podupire tu odluku, Jeremić je odgovorio: - Na čelu državnog vrha Srbije nalazi se predsjednik republike.

Prema Jeremićevim riječima, od velikog je simboličkog značenja bila isprika koju je uputio predsjednik Tadić.

- To je bila državnička gesta koja je otvorila prostor da se ono što se dogodilo u prošlosti zaista ostavi tamo i da se zajedno okrenemo europskoj budućnosti zapadnog Balkana. Nažalost, Zagreb nije na adekvatan način odgovorio na takvu viziju naših budućih odnosa - rekao je Jeremić, dodajući kako su s hrvatskim dužnosnicima vođeni razgovori u kojima je isticano da bi odustajanje od tužbe bila gesta koja bi pomogla zajedničkim naporima na putu prema EU.

Na novinarski komentar da su, "osim isprike predsjednika Tadića, u hrvatskoj javnosti bile zapažene i Jeremićeve izjave u Zagrebu o etničkom čišćenju Srba" te da to nije "ruka pomirenja", Jeremić je odgovorio kako je "tada rekao da Srbija i Hrvatska trebaju biti dvojni motor europske integracije" koji će teške događaje iz prošlosti ostaviti iza sebe i okrenuti se europskoj budućnosti te da je ta poruka "za cilj imala pomirenje".

Na upozorenje da strani diplomati u Beogradu i neki ministri u Vladi Srbije misle da prošlost treba ostaviti i da ne treba dirati u te rane onako kako on sada čini, Jeremić je odgovorio: - Ovo je bila odluka službenih tijela Republike Hrvatske.

Upitan očekuje li snažnu raspravu o protutužbi na sjednici Vlade, ponovio je kako ne očekuje jer je to "odluka državnog vrha Srbije" i dodao kako očekuje da će ona "proceduralno biti provedena na način predviđen zakonom".

Na pitanje o tome otvara li se sada mogućnost izvansudskog poravnanja, Jeremić je odgovorio niječno dodajući da je "srbijanski pravni tim u ovom trenutku usmjeren na formuliranje tužbe".

Na upit o tome je li taj tim razmatrao elemente tužbe protiv Hrvatske, Jeremić je odgovorio kako "to radi već dugo", otkako je na dužnosti ministra vanjskih poslova, ali i prije s obzirom na to da se razmatrala takva mogućnost, no politička odluka da se tim putem krene donesena je sada, pošto je Hrvatska odbila bilo kakvu vrstu razgovora o tom pitanju.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije