Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČELO ČIŠĆENJE

Sramota tri nacije: Drinom plutaju tone otpada, dnevno se nakupi po osam kubika

Višegrad: Tone smeća iz tri zemlje plutaju Drinom
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/13
26.01.2023.
u 15:44

Aktivisti smatraju da je rješavanje ovog problemausko povezano s problemom upravljanja otpadom općenito, ali i rada hidroenergetskih objekata u slivnom području.

Tužne slike rijeke Drine zatrpane smećem obilaze svijet. Problem slijevanja otpada u jednu od najljepših rijeka regije prisutan je već više od dva desetljeća, a neće se riješiti dok se ne počne rješavati prekogranično, upozoravaju upućeni, jer tone smeća u nju se slijevaju iz Lima koji teče Crnom Gorom i Srbijom.

Za stanovnike Višegrada, najveći je problem što otpad izvađen iz Drine koji se nakupljao u tri države, ostaje u njihovom dvorištu, piše Radio Sarajevo. Za čišćenje oko 10.000 kubičnih metara otpada, koliko se nakupilo u nekoliko dana, bit će potrebno oko šest mjeseci, no to je tek početak sanacije.

"Plutajući otpad, kao što znamo, završi na gradskom odlagalištu koje ne može primiti sav otpad koji proizvedu građani Višegrada, i to je jedan od najvećih problema. Mi smo nekako osuđeni da budemo regionalno odlagalište, htjeli to ili ne" objasnio je Dejan Furtula iz udruženja Eko Centar. Dodao je kako pritom najviše trpe stanovnici jer deponij "redovito" gori, pri čemu se otpuštaju toksini koji potom završavaju u njihovim plućima. "Zagađenje je očigledno. I vode i zraka i zemlje. Stanovništvo se nada brzom rješavanju ovog problema" zaključio je.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Obveza uklanjanja otpada je određena, ali ne izvršava se

Aktivisti smatraju da je rješavanje ovog problemausko povezano s problemom upravljanja otpadom općenito, ali i rada hidroenergetskih objekata u slivnom području.

Obveza uklanjanja otpada iz akumulacije određena je sadržajem Ekološke dozvole za vlasnike hidroelektrane na Drini još 2008. godine, no obaveza uglavnom nije ispoštovana, osim u nekim manjim točkama poput izrade lančanica. Smeće se u velikim količinama nakuplja nakon obilnih padalina, a tek kada postane ozbiljna prijetnja za rad postrojenja, problemu se posveti pažnja. No i tada, kažu iz Radio Sarajeva, učinci nisu zamjetni.

Pri višim vodostajima, kakve se moglo vidjeti u posljednje vrijeme, rijeke Lim, Tara i Drina do Višegrada donesu oko osam kubika smeća dnevno. Furtula ističe kako je hitno potrebno urediti plan saniranja i dislokacije deponija na obalama rijeka za sve općine u gornjem slivu rijeke Drine, a dodaje kako je Srbija postavila lančanice na Potpećkom jezeru gdje više od mjesec dana sprečavaju prolazak smeća do hidroelektrane.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Strani mediji prenose fotografije 'riječnog smetlišta'

Vijesti o ekološkoj katastrofi na Drini prenijeli su i svjetski mediji, između ostalog SkyNews i Euronews. Zemlje kandidatkinje za članstvo u EU "malo su napredovale" u izgradnji učinkovitih, ekološki prihvatljivih sustava zbrinjavanja otpada, usprkos usvajanju nekih europskih zakona i propisa, ističu ovi portali. 

Kao ekološke probleme balkanskih zemalja navode divlja odlagališta otpada, onečišćenje rijeka, ali i iznimno visoku razinu onečišćenja zraka.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Komentara 1

Avatar gusjenica
gusjenica
11:31 29.01.2023.

Kako možete napisati osam kubika smeća, gledati u tu nebulozu i da ju nitko ne ispravi. Kad bi to bilo točno mogli bi svi odahnuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije