Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRAD ZA PRIMJER

Mirko Reciklirko više nije sam, pridružila mu se prijateljica

Kako misliti zeleno odmalena – recept ima Koprivnica
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/3
23.01.2023.
u 11:28

Mirko Reciklirko nastavlja svoju "zelenu" akciju, ali pridružila mu se prijateljica Mirka Kompostirka

Planeta Zemlja naš je jedini dom. Govori se, piše, snimaju se filmovi, održavaju predavanja i mnoge druge aktivnosti s ciljem edukacije o očuvanju okoliša. A mnogo je i akcija čišćenja na kopnu i na moru, na rijekama i jezerima u koje se uključuje sve više raznih udruga, ali i brojni građani samoinicijativno. No, kada se vide ogromne hrpe otpada koje se izvade iz šuma ili mora i to na mjestima gdje je takva akcija održana i pred dva-tri mjeseca - doista se treba upitati do kada će neki ljudi biti tako neodgovorni i što učiniti da se to spriječi.

Možda je najbolji recept onaj koji ima Grad Koprivnica. Znaju da nikada nije prerano mališane educirati o pametnom odvajanju otpada i godinama ulažu velike napore, trud i novac da bi djeci to postao način života. Grad Koprivnica i Komunalac Koprivnica već na samom početku ove godine nastavili su svoju misiju i počeli s podjelom edukativnim materijala predškolcima koprivničkih vrtića. Riječ je o materijalima nabavljenima u sklopu javnog poziva za sufinanciranje poticanja mjera odvojenog sakupljanja komunalnog otpada koji je raspisao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a čija je ukupna vrijednost 28.154 eura.

Mirko Reciklirko i Mirka Kompostirka

Podjela materijala krenula je u Dječjem vrtiću Tratinčica, objektu Jabučica u prigradskom naselju Starigrad, a kako je bilo pogledajte u videu.

Majice, kape, bilježnice, bojanke i male bojice dobit će oko tisuću djevojčica i dječaka iz gradskog i dva privatna vrtića. Osim toga, kroz projekt nabavljen je i rolo kontejner, ali i jedna posebna buduća učiteljica-prijateljica najmlađih. To je Mirka Kompostirka koja se tako pridružila omiljenom Mirku Reciklirku.

Podjela materijala krenula je u Dječjem vrtiću Tratinčica, objektu Jabučica u prigradskom naselju Starigrad
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

- Svemirac Mirko djecu uči pravilnom razvrstavanju reciklabilnog otpada i postao je omiljen, ne samo najmlađima, već o njemu pričaju i stariji. Njegova nova prijateljica Mirka Kompostirka djeci će biti „učiteljica“ pravilnog razvrstavanja biootpada te zbrinjavanja, kompostiranja i koristima komposta u svakodnevnoj uporabi - istakla je Nataša Tetec, predsjednica Uprave Komunalca.

- Veseli me da smo se okupili u Tratinčici jer se kod nas od 2011. godine intenzivno radi na ekologiji. Odgajamo našu djecu da misle zeleno i brinu o budućnosti naše planete. 2015. godine dobili smo status eko škole, koji ponosno nosimo i danas. Posebno se veselimo radionicama koje nas u sklopu projekta očekuju te, naravno, druženju s maskotama – kazala je Sandra Oreški, ravnateljica Dječjeg vrtića Tratinčica.

Konstantno ulaganje u edukaciju građana o važnosti pravilnog razvrstavanja otpada razlog je što je Koprivnica prepoznata po visokoj kvaliteti gospodarenja otpadom. Poseban je naglasak na edukaciji djece.

Mališani su dobili majice, kape, bilježnice, bojanke i male bojice
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Drugi u Hrvatskoj

- Ponosni smo na rezultate koje Koprivnica ima u gospodarenju otpadom, danas smo drugi u Hrvatskoj po razvrstavanju s ukupno 60 posto razvrstanog prikupljenog otpada i to je sjajan postotak, osobito ako uzmemo u obzir da se Republika Hrvatska obvezala da će do tog rezultata doći 2030. godine. Svega toga ne bi bilo bez Komunalca te naših građana i gospodarstva jer do takvog rezultata ne može se doći samo politikama, odlukama i mjerama, potrebna je odgovornost, racionalnost pa i disciplina, čiji su nositelji upravo građani i gospodarstvo. Ono još važnije, kad pričamo o budućem razdoblju i planovima, je edukcija naših najmlađih – kazao je gradonačelnik Mišel Jakšić i pohvalio rad svih koji su doprinijeli ovom projektu.

Prošle je godine, kažu u Komunalcu, odrađeno 45 različitih edukativnih aktivnosti. Nastavit će se i tijekom ove godine nizom radionica s djecom vrtićkog uzrasta, ali i učenicima osnovnih škola. Da bi djeci što vjernije prikazali što se događa s reciklabilnim sirovinama nakon što se odvoje u posebne spremnike, organizirat će i posjete Reciklažnom dvorištu i Kompostani Herešin. Jer djelatnici Komunalca ondje ih odvoze s kućnog praga ili sa zelenih otoka. Tako će djeca znati kuda zapravo otpad koji su odvojili odlazi i što se s njime događa te na koje se sve načine može iskoristiti.

Koprivnica je dokazala da je ulaganje u obrazovanje i educiranje najbolje ulaganje. Najmlađi stanovnici tog grada već znaju mnogo i sami odvajaju otpad, a nerijetko su i „kontrolori“ svojih roditelja. Ponekad se doista treba ugledati na djecu, a Koprivnica zbog stalnog ulaganja u njih ne treba brinuti za budućnost. Zasigurno će biti uvijek među vodećim gradovima u gospodarenju otpadom.

Sadržaj nastao u suradnji s Gradom Koprivnicom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije