Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Splitska policija pronašla ukradenu Mariju Magdalenu iz 17. stoljeća!

Splitska policija pronašla je sliku Marije Magdalene, rad nepoznatog umjetnika s kraja 17. stoljeća, ukradenu iz crkvice svete Mande na Marjanu
01. travnja 2015. u 15:15 10 komentara 5609 prikaza
marija magdalena
Foto: Slavica Vuković
Pogledajte galeriju 1/4

Splitska policija pronašla je sliku sv. Marije Magdalene, rad nepoznatog umjetnika s kraja 17. stoljeća, ukradenu iz crkvice Svete Mande na Marjanu, za koju kažu da je neprocjenjive vrijednosti. Slika je neoštećena i bit će vraćena vlasniku, župi Svetog Križa.

Ukrao ju je prije 10 godina narkoman koji je preminuo 2011. godine, a pronađena je u podrumu 73-godišnjaka.

Policija je priopćila kako se krađa dogodila u razdoblju od 21. do 24. kolovoza 2005. godine kada je provaljeno u crkvu sv. Mande u Nazorovu prilazu u Splitu.

Otuđena umjetnička slika "Sv. Marija Magdalena“, rad je nepoznatog autora iz 17. st., veličine je 76 x 74 cm, uokvirena drvenim rezbarenim okvirom, izrađena u ulju na platnu.

Kriminalističko istraživanje trajalo je punih 10 godina i policija je došla do saznanja da je 73-godišnjak umjetninu, za koju je znao da je ukradena, primio od muškarca rođenog 1981. godine, kojega policija sumnjiči za tešku krađu, a koji je prije 4 godine preminuo.

Bio je poznat policiji po kaznenim djelima vezanim za zlouporabu droga. Slika mu je ipak bila prevelik zalogaj i nije je uspio prodati. Ponudio ju je poznaniku, koji je nije kupio, ali je ostala u njegovom podrumu. Znao je da je ukradena, ali nijedan od njih nije bio svjestan vrijednosti djela.

Nakon dojave građana, policija je zadnjih 20-ak dana pojačala istragu te temeljem naloga suca istrage Županijskog suda u Splitu, obavljena je pretraga doma i drugih prostorija koje koristi 73-godišnjak iz Splita i u podrumu je pronađena otuđena umjetnina.

Nakon pronalaska umjetnine, u utorak, 31. ožujka 2015., zatražen je pregled slike „Sveta Marija Magdalena“ od stručnjaka Konzervatorskog odjela u Splitu, nakon čega je nesporno potvrđena njezina autentičnost.

– Radi se o nepoznatom autoru, ali vrlo dobrom slikaru. Slika je to mletačke škole i takve su slike vrlo rijetke na tržištu umjetnina. Zato ne želim govoriti o njenoj materijalnoj vrijednosti, ali se radi o neprocjenjivoj vrijednosti za grad Split, odnosno za uvid u civilizacijski nivo splitskog Veloga Varoša u to vrijeme – rekao je Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu, koji je potvrdio autentičnost slike.

Nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Splitu obaviješteno je radi daljnjeg postupka prema 73-godišnjaku zbog kaznenog djela prikrivanja.

U veljači 2013. godine splitska je policija pronašla sliku Bogorodica s djetetom koja je ukradena časnim sestrama benediktinkama s Krka. Bila je to najtarženija umjetnina u Hravtskoj, za kojom se tragalo punih 20 godina. Ukradena je iz radionice splitskog Restaurskog zavoda gdje je bila na restauraciji. Policija je za krađu optužila 42-godišnjaka kod kojega je sliku pronašla.

>> Picassova 'Frizerka' vrijedna milijune dolara pronađena u FedExovoj pošiljci

OPAKA BOLEST
Što je virus Zapadnog Nila i kako se prenosi? Bio je koban za glumicu Furlan
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO