Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESVAKIDAŠNJI ULOV

Kakva zapljena! Našli prvu narko podmornicu koja je izgrađena na europskom tlu

Europol
19.03.2021.
u 08:46

Tijekom te akcije u  Španjolskoj su  uhićene 52 osobe, pretraženo je 47 kuća, a  osim narko podmornice u Malagi je zaplijenjen i gliser vrijedan 300.000 eura. Zaplijenjeno je  i ukupno tri tone kokaina, 700 kilograma hašiša, a pretragama je nađeno i 100.000 eura

Zahvaljujući suradnji s Europolom i policijama još pet zemalja, španjolska policija može se pohvaliti s nesvakidašnjim ulovom, do sada nikada viđenim u Europi. Naime, nedavno su u Malagi, u nastavku operacije Ferro zaplijenili prvu narko-podmornicu koja je izrađena  na europskom teritoriju. Do sada  su se takva plovila, koja karteli koriste za prijevoz droge, uglavnom izrađivala u Latinskoj Americi.  


Akcija Ferro je  višegodišnja policijska operacija koja je razotkrila  dobro organiziranu kriminalnu grupu, koja se bavila krijumčarenjem droge. U njoj su uz španjolsku policiju, sudjelovale i policije Kolumbije, Nizozemske, Portugala, Velike  Britanije i SAD-a.  Tijekom te akcije u  Španjolskoj su  uhićene 52 osobe, pretraženo je 47 kuća, a  osim narko podmornice u Malagi je zaplijenjen i gliser vrijedan 300.000 eura. Zaplijenjeno je  i ukupno tri tone kokaina, 700 kilograma hašiša, a pretragama je nađeno i 100.000 eura. 

Operacija se odvijala u šest faza pa je tako u Španjolskoj prvo identificirana kriminala skupina koju su činili Kolumbijci i Dominikanci, a koja se bavila krijumčarenjem kokaina, marihuane i hašiša.  Operirali su na području cijele Španjolske. Između travnja  i prosinca 2020. policija je imala nekoliko značajnih zapljena kokaina. Konkretnije, zaplijenjeno je 2900 kilograma te droge, što je razotkrilo veze te kriminalne skupine s Kolumbijom.  Španjolska policija je u drugoj fazi operacije  Ferro u studenom 2020. u Tarragoni uhitila čelne ljude kriminalne skupine, a osim toga uhićeno je još 13 osoba. 

U veljači ove godine,  razotkriven je  i drugi ogranak spomenute kriminalne skupine. Tada su u Tarragoni uhićene četiri osobe, a zaplijenjena su i 583 kilograma hašiša koja su bila na putu za Francusku i Italiju.  Pretrage su dovele  policajce do Malage  gdje je zaplijenjena i narko podmornica. Nađena je u skladištu i još je bila u izgradnji kada je nađena. Dugačka je devet metara te  bi dovršena mogla prevesti do dvije tone kokaina.

U nastavku operacije,  jedna od ključnih osoba organizacije  uhićena je u veljači  na aerodromu dok je pokušavala napustiti Barcelonu te otići u Nizozemsku, a nakon tog uhićenja, pretraženo je jedno skladište u Barceloni u kojem je nađeno 300 kilograma kokaina. Potom je u Barceloni otkriven i laboratorij  za  preradu droge, smješten tik do unutarnje plantaže marihuane na kojoj je bilo 1150 biljki. Tom prigodom je zaplijenjen i gliser te 7000 litara benzina. 

U za sada posljednjoj, šestoj fazi operacije Ferro, koncem veljače uhićeni su i preostali članovi kriminalne grupe, a u Murciji je razotkriven još jedan laboratorij za preradu droge te  je zaplijenjeno oko 6000 litara prekursora. 

Komentara 2

SK
Skviki3
11:46 19.03.2021.

Ta vjest je zastarjela. Već sigurno tjedan dana se zna.

PU
paul-umpe
09:13 19.03.2021.

pa mi ne mozemo proizvest secera koliko latinoamerikanci kokuske.Svaki dan zapljena.A sta je s onim sta ne nađu??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije