Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUTRA U VEČERNJEM

Šonje: Ova je Vlada imala sreće, gospodarski rast može zahvaliti rastu u EU

Velimir Šonje
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
22.11.2019.
u 18:50

"Nije slučajno da među državama nastalima nakon raspada SFRJ nema nijedne koja bi se mogla pohvaliti nekim oblikom uspješne tranzicije poput baltičkih država, Češke, Slovačke, Poljske, Rumunjske"

Rijetki su se domaći ekonomisti odmaknuli od sigurnosti državnih institucija i fakulteta te pokrenuli vlastiti biznis i opstali u njemu kao Velimir Šonje, koji je s Aminom Ahec Šonje još 2003. godine osnovao Arhivanalitiku, konzultantsku tvrtku za makroekonomiju i financije. Na portalu Ekonomski lab Šonje sustavno opisuje domaća i svjetska zbivanja, a ove godine objavio je i dvije knjige ‘Euro u Hrvatskoj, za i protiv’, te ‘Prešućeni trijumf liberalizma’. U razgovoru za Obzor Šonje komentira vruće hrvatske teme.

Ekonomist ste po struci, plodan i zanimljiv autor. Gdje je to domaća politička i ekonomska pamet zakazala kad smo ostali najneuspješnija tranzicijska zemlja? Zašto smo lošiji od ostalih?

Pojam “najneuspješnija” je relativan; ponavljam, od kraja Domovinskog rata do danas očekivani životni vijek u Hrvatskoj produljio se više nego u posljednjih 25 godina socijalističkog razdoblja, za oko šest godina, što je približno jednako prosječnom povećanju u Srednjoj i Istočnoj Europi u tom razdoblju. Mi smo bili ekonomski relativno neuspješni jer se uspoređujemo s deset jako uspješnih država na istoku Europe. Prvi objektivan razlog relativnog neuspjeha je rat. Nije slučajno da među državama nastalima nakon raspada SFRJ nema nijedne koja bi se mogla pohvaliti nekim oblikom uspješne tranzicije poput baltičkih država, Češke, Slovačke, Poljske, Rumunjske. Rat je katapultirao i mnoštvo drugih silnica koje su usporile razvoj, a koje ne treba tumačiti kao opravdanje, već samo kao objašnjenje povijesnih procesa. Najočitija takva silnica je kasni ulazak u EU. Drugi razlog su naše subjektivne slabosti (iako i u kasnom ulasku ima traga subjektivnih slabosti) – loše ekonomske politike koje nisu posljedica nedostatka pameti, sreće ili kasnog ulaska u EU, već su plod specifične ravnoteže interesa koja je stvorena još devedesetih godina prošlog stoljeća i do danas je čvrsto cementirana.

>> Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od subote ili u našem e-izdanju.

Također izdvajamo:

>> Slovenci priznali da su varali u arbitraži s Hrvatskom

>> Ljilja Vokić: Ne glumimo više, svi znamo da u školama ima viška zaposlenih

>> Janica Kostelić odlazi iz politike

>> Koncerti za Novu godinu - Dubrovnik Parnom valjku plaća 500 tisuća

Ključne riječi

Komentara 9

ŽE
Žegarni
21:05 22.11.2019.

Nevjeruj neurednom ekonomisti koji je ekonomiju studirao kod jugoprofesora.

ST
stefj
22:37 22.11.2019.

Definitivno je navjeći problem što gospodarski smjer određuje politika u dogovoru sa sindikatima državnih i javnih službi. To onemogućava razvoj, bolje povećanje standarda i žestoko narušava održivost sustava, tj. društva... Kod nas se radi toga razvio toliki nivo uhljebništva da se više cijene podobnost i poznanstvo od rada, rezultata i, naročito, poduzetništva... Država i paradržava su apsolutno svugdje državne i javne strukture su glomazne i prevladavaju u društvu. A one su i glavni izvor korupcije, negativne selekcije, klijentelizma, nepotizma, antipoduzetničke klime itd, one su glavni antireformisti, glavni razlog zašto imamo tolike poreze, zašto smo na dnu EU-a, bez ikakve šanse da se od tu maknemo... Ova vlada nije imala samo sreće, ipak ima tu i tamo koji dobar ministar pa se javni dug drži donekle pod kontrolom. I za Milanovića je EU rastao, pa smo padali ko kruška i nekontrolirano se zaduživali... Opet imamo neke ministre poput Horvata koji samo nabacuju posao paradržavnim strukturama, FINA-i, APIS-u, AKD-u itd. Također imamo i želju za opstankom na vlasti, pa se i dalje ne rade apsolutno nikakve reforme tih državnih i javnih struktura, već im se povlađuje i kupuje... Jako dobar primjer je ovo odustajanje od smanjenja poreza da bi se digla primanja uhljebima, sada popuštanje učiteljima i sl. Nevjerojatna je lakoća kojom uhljebi traže još, još, a još nevjerojatnije je koliko lako i voljno političari im to i daju. Razbacuju se našim novcem, a zauzvrat se ne dobije niš

WI
wimneianniaia
22:12 22.11.2019.

Balticke zabokrecine nisu nikakve uspjesne ekonomije, nego patuljaste drzavice sa prepolovljenim stanovnistvom, opljackane do gole kosti, sa novcima iznesenim u Dansku i Njemacku (afera Danske Bank & Deutsche Bank ), a ove zemlje iz visegratske skupine za sada zive odd pljacke novaca iz EU fondova poreznim obveznicima zapadnih zemalja, a strucnjaci su na primjer rekli da ce Poljska do 2050. imati najmanje mirovine u Europi. Nisu oni nikakve uspjesne tranzicije, samo veci lopovi od vas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije