Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kobna zamjena

Slikar naivac umro jer je pojeo otrovni mrazovac umjesto luka

hitna
Filip Brala/Pixsell
Autori: ljr/VLM, eč/VLM
16.05.2012.
u 20:00

Otrovni su svi dijelovi biljke koja izaziva bolove u želucu, grčeve, proljev, dehidraciju, “krvavo mokrenje” i opći kolaps

Radovan Švetak, 61-godišnji slikar naive iz Donje Voće, preminuo je na kardiološkom odjelu Opće bolnice u Varaždinu, a još šest osoba završilo je na liječenju u KBC Rijeka nakon što su konzumirali jaki otrov kolhicin iz biljke mrazovac. U svim slučajevima, naime, otrovni su mrazovac zamijenili ljekovitim medvjeđim lukom.

– Švetak je sam došao na odjel zaraze, s prilično teškom kliničkom slikom – mučninom, jakim nagonom za povraćanje, proljevom. Sam je shvatio da je pogreškom konzumirao otrovni mrazovac. Odmah smo se konzultirali s Centrom za otrove u Zagrebu i prebacili pacijenta na internistički odjel. Nažalost, Radovan je u maloj zdjelici salate konzumirao letalnu dozu mrazovca, a to je samo 7 miligrama – izjavila je dr. Snježana Hunjadi-Čelar, voditeljica zaraznog odjela bolnice u Varaždinu.

I liječnici i stručnjaci pozivaju na oprez. Vrlo otrovna biljka iz porodice ljiljana, koja izgledom nalikuje šafranu, u povijesti se koristila za liječenje gihta, a stari grčki liječnici nazivali su je “biljnim arsenom”, kazao nam je Ivan Lesinger, poznati riječki travar i homeopat, kojega vijest o trovanjima nije iznenadila.

– Ljudi slabo razlikuju listove mrazovca i medvjeđeg luka, a važno je znati da mrazovac i raste između medvjeđeg luka, pa se i vrlo iskusnim travarima, koji medvjeđi luk kose srpom, dogodi da pokose i nekoliko listova mrazovca, što može biti kobno – objasnio je Lesinger.

Konzumacija od pet do deset grama sjemena ili 60 grama lišća izaziva smrt. Inače, znanstvenici ispituju citostatičko svojstvo kolhicina za moguću primjenu u liječenju karcinoma.

Ključne riječi

Komentara 11

SI
sirena50
21:18 16.05.2012.

mogli ste negdje na internetu naći i sliku mrazovca.

AE
aesentia
21:35 16.05.2012.

Društvena selekcija, kad već nema više prirodne... Umreš jer si pomislio da se možeš liječiti salatom. Pošteno :)

Avatar DucMan
DucMan
20:32 16.05.2012.

A je li bio problem napisati kako od tih sličnih biljaka JEDINO MEDVEĐI LUK ima miris i okus po češnjaku. Kad kažem okus, mislim da se može probati vrlo mala količina koja se, naravno, mora pljunuti ukoliko nema okus češnjaka. Mislim da je to informacija koju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije