Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Skeniranjem otkrili 18 smrznutih glava na aerodromu u Chicagu

– Ne znam zašto je pošiljka zadržana. Svaka glava uredno je zapakirana, omotana i obilježena deklaracijom na kojoj piše da se radi o dijelu ljudskog tijela, istaknuo je Paul Dudek
16. siječnja 2013. u 09:30 2 komentara 9 prikaza
Aerodrom
Foto: Eamonn and James Clarke/Press Association/PIXSELL

Carinsko osiguranje međunarodnog aerodroma O'Hara u Chicagu zadržalo je neobičnu pošiljku koja je sadržavala 18 smrznutih ljudskih glava. Pošiljka je krenula iz Rima za Sjedinjene Države, javlja Denverpost, a neobičan sadržaj otkriven je prilikom rutinskog skeniranja tereta. Glave su bile "na posudbi" u Rimu gdje su poslužile za medicinska istraživanja, a poslana su natrag u Illinois na kremiranje tjedan prije Božića.

Zanimljivo je da su ovakve pošiljke poprilično učestale na međunarodnim aerodromima, a ova je zadržana zbog problema s dokumentacijom.

 – Ne znam zašto je pošiljka zadržana. Svaka glava uredno je zapakirana, omotana i obilježena deklaracijom na kojoj piše da se radi o dijelu ljudskog tijela, istaknuo je Paul Dudek, potpredsjednik Američkog udruženja za anatomsko darivanje, koje opskrbljuje medicinske škole u američkoj saveznoj državi Illinois leševima i dijelovima tijela na kojima studenti medicine provode praksu. Spomenuto udruženje godišnje pošalje i do 450 anatomskih dijelova ljudskog tijela ili čitavih leševa, uključujući i nekoliko desetina ljudskih glava.

– Samo prošlog tjedna transportirali smo osam glava, nebalzamiranih, u sveučilišni medicinski centar Rush, za program oftalmologije – istaknuo je Paul Dudek, potpredsjednik Američkog udruženja za anatomsko darivanje koje opskrbljuje medicinske škole u američkoj saveznoj državi Illinois leševima i dijelovima tijela na kojima studenti medicine provode praksu.

Kontejner sa 18 ljudskih smrznutih glava zadržan je u mrtvačnici dok se ne riješi problem s dokumentacijom.   

PREKRŠAJNO PRIJAVLJEN
Detalji drame u obitelji Štimac: Sinu Luki nestalo je novca za biznis u Abu Dhabiju
PBZ
#ostanidoma i dalje
Koje nove navike ćemo zadržati u narednim mjesecima kako bi sačuvali zdravlje
  • Toni50:

    Tako je malo poznato- ne piše se koliko se penisa godišnje iz Afrike šalje za Ameriku radi translantacije i tih organa ... Inače znamo svi Hrvatska je jedna od rijetkih država na svjetu ( ako nemaš kod sebe u dokumentima ... prikaži još!ima izričito da si protiv tansplantacije organa ( ili ako ga u žurbi ne nađu ) onda se uzimaju i koriste ( 90% ide uglavnom za EU Izraeli Ameiku ... Osim pluča bubrega jetre srca idu oči i veči dijelovi kože. ... Tako da netko kada nastrada kod 75 kilograma za pokop ostne samo polovica ostaje za pokopati ili spaliti....

  • dejure:

    Ko zna koliko je glava i dr. dijelova tijela od "nestalih" Hrvata, završilo ovako raskomadano - "za medicinske svrhe"