Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Maras o dizanju trošarina na gorivo: Ne bi trebalo biti posebnih poskupljenja za građane

Minimalna trošarina na cigarete sada iznosi 648 kuna na 1000 cigareta, a rast cijena po kutiji bit će od 0,62 do 0,99 kuna.
16. travnja 2015. u 11:19 64 komentara 2054 prikaza
Gordan Maras
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Kako je bilo i najavljeno, Vlada je na današnjoj sjednici usvojila dvije uredbe o povećanju visine trošarina na motorna goriva i cigarete.

Ministar financija Boris Lalovac objasnio je da se sukladno zahtjevu Europske komisije trošarina na cigarete povećava za 233 kune na 1000 komada. Minimalna trošarina sada iznosi 648 kuna na 1000 cigareta, a rast cijena po kutiji bit će od 0,62 do 0,99 kuna.

- U Europi se definira minimalna trošarina 90 eura na 1000 komada, što znači da smo mi još uvijek ispod onoga što zahtijeva, na 84 eura. U sljedećim godinama ćemo morati dizati trošarine sukladno direkivama za duhan - najavi je ministar Lalovac.

- Vezano za gorivo i dizanje trošarine za 20 lipa, godišnji je učinak 450 milijuna kuna, a u ovoj godini 280 milijuna kuna - dodao je.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras smatra da do povećanja cijena goriva neće doći. - S obzirom da su cijene goriva padale, ne bi trebalo biti poskupljenja za građane, kao niti za industriju - istaknuo je Maras.

Kako smo ranije pisali, što se tiče većih trošarina na cigarete i duhan Vlada računa da će godišnje uprihoditi dodatnih 150 milijuna kuna.

Između ostalog, Vlada je danas stavila izvan snage Odluke o davanju suglasnosti na prijedlog modela monetizacije javnog duga vezanog uz društva Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka - Zagreb kroz dodjelu koncesije za upravljanje i održavanje autocesta.

>> Novi udar na građane: Skuplji benzin i cigarete!

HUP: Upozoravamo na lakoću kojom se iznova odustaje od nužnih reformi

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) komenitrala je rast cijena trošarina.

- Ponovno se povećavaju prihodi proračuna umjesto da se konačno naprave uštede. Upozoravamo na lakoću kojom se iznova odustaje od nužnih reformi u cilju smanjenja deficita, a povećavaju prihodi proračuna koji opet padaju na teret građana i gospodarstva. Rastom trošarina povećat će se cijenegoriva, komercijalnog transporta  i drugih krajnjih proizvoda za potrošače.

Poslodavcima se opet povećavaju troškovi poslovanja umjesto da ih se potakne na stvaranje dodane vrijednosti što jedino osigurava pozitivne gospodarske trendove. Benzinom gasimo vatru i nadamo se da ovi potezi nisu najava mjera koje su predstavljene u Bruxellesu - priopćio je HUP.

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
 • liskovaca:

  zašto nitko ne dira parazite sa državnog proračuna????? Ah da, to je glasačka mašinerija! Kakve nesposobne spod...!

 • petrolio:

  ova vlada je prava ali-babina družina koja dere narod gdje god stigne! tragično je kako su u ove 4 godine devastirali standard građana i zatukli gospodarstvo!

 • Avatar Jasebojim
  Jasebojim:

  Druže Zoki samo piši radit ćemo i po kiši neka pišei Pusička, radit ćemo bez prestanka.A ti samo diži cjene pozdravljaju te veslosisači iz slučajne države.