Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
antifašisti:

Sjedinjenje s Hrvatskom najvažniji događaj za Istru u 20. stoljeću

antifašisti (1)
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/4
26.09.2011.
u 17:18

Donesena je Deklaracija o proglašenju općenarodnog i plebiscitarnog ustanka stanovnika Istre i Pazinskih odluka o sjedinjenju najznačajnijim događajima u istarskoj povijesti 20. stoljeća.

"Rujanski dani", to jest sjedinjenje Istre s Hrvatskom 1943. godine, za Istru su najvažniji događaj prošlog stoljeća, odlučeno je na svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije u Pazinu. Odluka je zapisana i u Deklaraciji o proglašenju općenarodnog i plebiscitarnog ustanka stanovnika Istre i Pazinskih odluka o sjedinjenju najznačajnijim događajima u istarskoj povijesti 20. stoljeća.

Kako prenosi Glas Istre, deklaraciju su donijeli sudionici sjednice Tomislav Ravnić i Miljenko Benčić, čelnici istarskih i pazinskih antifašističkih boraca. Tekst deklaracije na hrvatskom i talijanskom jeziku pročitao je predsjednik Županijske skupštine Dino Kozlevac, koji je borcima obećao i vraćanje prije desetak godina oduzetih stečenih prava.

– Danas mogu sa stopostotnom sigurnošću tvrditi da ćemo ostvariti sva ključna obećanja koja smo građanima Istre dali – rekao je župan Ivan Jakovčić. Osim njega, sjednici su nazočili i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Ratko Maričić te savjetnik predsjednika Ive Josipovića za branitelje Predrag Matić Fred.

Komentara 1

KU
kukuriku
17:54 26.09.2011.

..znací da svi gremo u Súmske- patrizane, namisto u EU-civilizaciju ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije