Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Šimonović: Novi zakoni olakšavaju otkrivanje bankarske tajne

22.12.2008.
u 13:00

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović izjavio je danas da novi Zakon o kaznenom postupku te izmjene Kaznenog zakona olakšavaju, a ne, kako tvrde neki mediji, umanjuju mogućnost otkrivanja bankarske tajne za potrebe kaznenog postupka.

Šimonović najavio opoziv predsjednika Visokog trgovačkog suda i Trgovačkog suda u Zagrebu

- Došlo je do dosta nerazumijevanja o tome kakve su posljedice izmijenjenog KZ-a i novog ZKP-a, ispalo je da je njima ukinuta mogućnost otkrivanja bankarske tajne i oduzimanja nezakonito stečene imovine. To nije istina, promjene su olakšale mogućnost saznavanja relevantnih podataka za postupak, pa i razotkrivanja bankarske tajne - izjavio je Šimonović na konferenciji za novinare.

Naglasio je da je za otkrivanje bankarske tajne i dalje potrebno ishoditi sudski nalog, ali s tom razlikom da nalog sada umjesto istražnog suda daje istražni sudac, na prijedlog nadležnoga državnog odvjetnika.

Novina je i to što se za otkrivanje bankarske tajne traži manje dokaza, ističući da se umjesto instituta "osnovane sumnje" sada traži "osnova sumnje", što je, tvrdi, blaži i lakše dokaziv standard.

U prilog tvrdnji da je olakšana mogućnost otkrivanja bankarske tajne Šimonović ističe i drastično povećanje novčane kazne za bankarske i druge institucije koje ne postupe po zahtjevu istražnog suca, s dosadašnjih 50 tisuća kuna na pet milijuna kuna.

Novost je i da državni odvjetnik može zatražiti i zamrzavanje cijele imovine za koju se sumnja da je stečena kaznenim djelom, a ne samo one koja je u postupku zaplijenjena.

Upitan očekuje li odustajanje od nekih planiranih projekata i mjera u idućoj godini zbog manjeg proračuna njegova resora, Šimonović je odgovorio kako ne misli da će biti odustajanja.

- Štedjet ćemo sigurno, ali odustati od strateških prioriteta nećemo - poručio je.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije