Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
srbija jača položaj

Šibensko-kninski HSP: Što smo dobili s dva Tadićeva posjeta?

hsp ledenko
Hrvoje Jelavić/Pixsell
25.11.2010.
u 14:55

Ivica Ledenko i Marko Rajčić kažu da posjeduju detaljnu dokumentaciju sigurnosnih službi bivše tzv. RSK o žrtvama, počiniteljima zločina, pa čak i njihovim priznanjima

ŠIBENIK - Studeni je mjesec stradavanja Hrvata u Domovinskom ratu, a po scenariju po kojem želi ojačati svoj međunarodni položaj Srbije, baš u ovom mjesecu dva puta nas je posjetio predsjednik Republike Srbije Boris Tadić. HSP nema ništa protiv jačanja ekonomske suradnje ako će to značiti boljitak i gospodarski rast, ali gospodarstvo nije jedina otvorena tema između dviju država. Postavlja se pitanje što smo mi to u Hrvatskoj dobili nakon ova dva posjeta srbijanskog predsjednika: jesu li žrtve koje su pale dobile imena počinitelja, jesmo li dobili odgovor gdje su nestali u Domovinskom ratu? Vidjeli smo po izjavi dr. Bosanac, heroine vukovarske bolnice, da dokumenti koji su tamo došli nisu relevantni te da ne predstavljaju originalne dokumente niti su svjedočanstvo onoga što se tamo događalo - kazao je Ivica Ledenko, čelnik šibensko-kninskoga županijskog ogranka HSP-a.

Ledenko tvrdi da u HSP-u posjeduju dokumentaciju sigurnosnih službi bivše tzv. Republike srpske krajine o počinjenim ratnim zločinima nad žrtvama, većinom Hrvatima, i imenima počinitelja, te da svu tu dokumentaciju imaju i u Državnom odvjetništvu.

- Neoprostivo je što su neka od tih kaznenih djela na sudu prekvalificirana u oružanu pobunu pa su počinitelji na temelju Zakona o općem oprostu abolirani - kazao je Ivica Ledenko, čelnik šibensko-kninske županijske podružnice Hrvatske stranka prava.

Dokumenti sigurnosnih službi tzv. RSK samo su dio elaborata u kojima su detaljno opisani načini i mjesto počinjenja kaznenih djela, imena žrtava i počinitelja, iskazi svjedoka, pa čak i neka priznanja počinitelja.

- Iz jedne omanje dokumentacije izvukli smo 59 imena. Imate jedan eklatantan primjer: slučaj ubojstva dviju osoba u Promini s fotoelaboratima, s kompletnom pričom i priznanjem čovjeka koji je to počinio kazavši da je to napravio u samoobrani: inače momak od 25 godina naspram dvoje staraca od sedamdeset godina. Mi ćemo uvijek iznositi ove slučajeve, odnosno dok god svi počinitelji ne budu izvedeni pred lice pravde - kaže Ledenko.

Marko Rajčić iz HSP-a tako navodi i slučaj koji je isticala i obavještajna služba tadašnje tzv. vojske RSK: slučaj Čede Budisavljevića koji je pobio osobe za razmjenu te silovao, ubio i zapalio članove dviju obitelji.

- Jedanaestog studenoga 1991. godine ta služba u Gračacu kaže da treba žurno zaustaviti procesuiranje Budisavljevića i ostale kako ne bi bilo još nevino stradalih civila - istakao je Rajčić napominjući da nitko od počinitelja tih zločina nije kažnjen.

Komentara 10

OB
-obrisani-
17:18 25.11.2010.

Kako mogu biti abolirani ratni zločinci ? Znači agresorima se NE sudi, a žrtvi Hrvatima se sudi i za krivi pogled zatvorskog čuvara. Tko kontrolira DORH ?

VI
vidimškoj
16:41 25.11.2010.

Šibensko-kninski HSP: Što smo dobili s dva Tadićeva posjeta? +++++++++++ budalama pojeftinija burek.

RO
ronin
15:15 25.11.2010.

pazi ti te likove...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije