Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marijan Herak

Seizmolog: Serija potresa još nije završila, pojačana seizmička aktivnost još bar godinu dana

Foto: Robert Anic/PIXSELL
16.07.2020.
u 21:56

Naveo je i da su od 22. ožujka locirali više od 2000 potresa

Sa seizmološkog stajališta ova serija potresa na zagrebačkom području još nije završila jer je potresna aktivnost je još uvijek veća od normalne i sigurno će trajati još godinu dana, rekao je seizmolog Marijan Herak za HRT. No dodao je da to ne znači nužno da će građani osjetiti te potrese.

Naveo je i da su od 22. ožujka locirali više od 2000 potresa. Kaže kako se svaki dan dogodi barem jedan ili nekoliko potresa, no većinu ih ljudi ne osjete jer je riječ o slabim magnitudama koje se kreću od negativnih do otprilike 1, 1,5.

- Ovisi gdje je bio. Ako je bio ispod vaše kuće, vjerojatno ćete ga osjetiti iako je bio vrlo male magnitude, objašnjava.

Herak kaže i da je zagrebački potres 22. ožujka, čija je magnituda bila 5,4, zapravo umjeren, ali je razrušio dio grada jer nismo vodili brigu o našim zgradama. Dodaje kako će zgrade odoljeti potresima za koje su projektirane ako se pri gradnji poštuju protuseizmički propisi i ako se provode kontrole tijekom izgradnje.

- Problem su stare zgrade gdje je rijetko tko vlasnicima rekao da neće izdržati potres, ističe Herak, dodajući da bi bilo logično da neko državno tijelo inzistira na periodičnoj provjeri sigurnosti zgrada, kao što se svake godine automobil mora registrirati i provjeriti njegova tehnička ispravnost.

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 11

ZA
zagabria5
23:04 16.07.2020.

Osobno sam doživio taj glavni potres i ne mogu shvatiti kako može reći da je bio umjeren. Sve se treslo i padalo, zaglušujuća buka. Ako je to umjeren onda je jak potres onaj kada se rastvori zemlja i cijeli grad propadne unutra.

BE
Bela
10:21 17.07.2020.

Baš krasan i ohrabrujući članak uz sve loše vijesti o koroni + kišu

FI
Fijaker13
22:32 16.07.2020.

"...dodajući da bi bilo logično da neko državno tijelo..." :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije