Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPETO U REGIJI

Šef granične policije podnio ostavku jer je Porfirije ušao u Crnu Goru bez kontrole

Youtube Screenshot
04.08.2022.
u 07:58

Đukanovićev DPS odmah je po objavljivanju potpisivanja na Twitteru najavio da će pokrenuti inicijativu za smjenu vlade te je ustvrdio da će nova buduća vlast poništiti ugovor sa SPC-om jer smatraju da se kulturno naslijeđe Crne Gore prepisuje SPC-u.

Nakon što je patrijarh Porfirije ušao u Crnu Goru i potpisao Temeljni ugovor s crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem, ne prestaju reakcije. Načelnik granične policije Crne Gore Vasko Aković podnio je ostavku jer je patrijarh ušao u zemlju bez kontrole i evidencije, piše crnogorski CdM.

Otkaz šefa granične policije komentirao je na Twitteru predsjednik Crnogorskog helsinškog odbora Miodrag Vlahović koji je izrazio poštovanje prema Akoviću zbog odluke o ostavci.

"Regionalni šef granične policije Vasko Aković podnio je danas ostavku na to mjesto zbog toga što je patrijarh Crkve Srbije Porfirije Perić s kompletnom delegacijom ušao i izašao iz Crne Gore bez ikakve kontrole i evidencije. Veliko poštovanje za ovog čovjeka", napisao je Vlahović na Twitteru.

 


Podsjećamo, Temeljni ugovor između crnogorske vlade i Srpske pravoslavne crkve (SPC) potpisan je u srijedu u Podgorici nakon što je patrijarh SPC Porfirije bez najave stigao u glavni grad Crne Gore. Porfirijev posjet Podgorici nisu službeno najavili ni crnogorska vlada ni SPC.

Dio političkih stranaka koje čine vlast u Crnoj Gori, predvođene Demokratskom partijom socijalista crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, osporavaju Temeljni ugovor. Đukanovićev DPS odmah je po objavljivanju potpisivanja na Twitteru najavio da će pokrenuti inicijativu za smjenu vlade te je ustvrdio da će nova buduća vlast poništiti ugovor sa SPC-om jer smatraju da se kulturno naslijeđe Crne Gore prepisuje SPC-u.

 

Potpisivanju dokumenta su, uz patrijarha Porfirija i premijera Dritana Abazovića, prisustvovali mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i crnogorski ministar pravde Marko Kovač. Abazovićev kabinet je odbio sve prigovore stručnjaka na tekst Temeljnog ugovora, a protivnici ugovora sa SPC tvrde da taj dokument favorizira SPC u odnosu na druge vjerske zajednice, da nije u skladu s Ustavom i zakonima Crne Gore, da se u preambuli falsificira crnogorska povijest te da se njime vlasništvo nad crkvenim objektima u Crnoj Gori službeno prepisuje na SPC.

Abazović sve te tvrdnje odbacuje te ističe da je svaki ugovor, koji nije međudržavni, slabiji pravni akt od zakona i Ustava te da se taj ugovor ne bi mogao provesti u djelo u slučaju da je suprotan Ustavu i zakonima. Abazović tvrdi da potpisivanjem ugovora želi spriječiti napetosti koje bi nastale oko tog pitanja uoči skorih lokalnih izbora u 14 općina, odnosno u većini crnogorskih općina, koji će se održati u listopadu.

VIDEO: Zvijezda staračkog doma: Pogledajte energičan nastup ovog 81-godišnjaka

Komentara 48

BU
bum5bar
08:32 04.08.2022.

Tako mu je htio i šef Vučić u Hrvatsku

PO
poluprovokator
08:17 04.08.2022.

Crnoj Gori franšizu vjere uvezli iz Srbije u dvije rate. Prvi put vojnim helikopterom uz duge cijevi i sada potajice. Kada se to tako radi namjera je jasna... Crnogorci glavu gore i nedajte se!

DU
Deleted user
08:26 04.08.2022.

SPC djeluje poput terorističke organizacije a ne crkve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije