Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opet se vole

SDP opet prigrlio Josipovića i minirao Gabrićev treći put

'30.06.2013., Zagreb - Predsjednik RH Ivo Josipovic i predsjednik Vlade RH Zoran Milanovic na ulazu u Banske dvore docekuju visoke duznosnike koji ce uvelicati proslavu hrvatskog pridruzivanja Europsk
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
1/3
21.08.2013.
u 13:00

Iako je Josipović postao predsjednik kao kandidat SDP-a, a oni ciničniji reći će da ga je SDP izmislio jer prije te kandidature nije bio najprepoznatljiviji političar

Šef SDP-a Zoran Milanović u jednom od svojih najsmirenijih i najjasnijih nastupa izrijekom je u intervjuu HTV-u rekao da će ta stranka podržati predsjednika Ivu Josipovića u pohodu na drugi mandat.

Priče ili spinovi

Iako je Josipović postao predsjednik kao kandidat SDP-a, a oni ciničniji reći će da ga je SDP izmislio jer prije te kandidature nije bio najprepoznatljiviji političar, od dolaska Kukuriku koalicije na vlast odnos SDP-a i šefa države nije bio najidealniji. Štoviše, medijske stupce punile su priče i/ili spinovi da premijer Milanović i njegov donedavni stranački drug ne funkcioniraju najbolje i da bi SDP na idućim predsjedničkim izborima mogao kandidirati “svog” čovjeka za predsjednika. Predsjednik, koji voli voditi politiku nezamjeranja, sigurno je tim stilom “vadio mast” premijeru Milanoviću koji je od njega, kao bivšeg SDP-ovca, zasigurno očekivao veću suradnju. No što se promijenilo? Zašto je Milanović jasno i nedvosmisleno podržao Josipovića, ali ipak uz lekciju da nije dobro podilaziti svakome?

Uzimajući u obzir da do predsjedničkih izbora ima još godinu i pol dana i da su razni obrati mogući, gledajući iz ove perspektive čini se da su u SDP-u shvatili da Josipović ima previsok rejting, što pokazuju i redovite mjesečne ankete po kojima je on (očekivano zbog predsjedničke dužnosti bez izvršnih ovlasti) najpopularniji političar. U SDP-u su očito uvidjeli da nema smisla pošto-poto tražiti novog kandidata i slati ga na megdan popularnom Josipoviću i vjerojatno riskirati poraz. S druge strane, možda su procijenili da bi odricanjem od Josipovića tzv. treći put koji se nastoji pokrenuti oko Nacionalnog foruma Nikice Gabrića, a čija je istaknuta figura upravo predsjednik Josipović, previše dobio na snazi.

Nema problema

Nameće se i pitanje je li podrška stigla baš sada kad su sve glasniji neslužbeni izvori koji govore o koaliciji HNS-a, IDS-a, HSLS-a, Nikice Gabrića i Milana Bandića, koliko god ona bila vjerojatna ili nevjerojatna. U vrhu SDP-a pak uvjeravaju da nikad nikakvih problema na relaciji Josipović – SDP nije ni bilo.

– Josipović ima visok rejting, što znači da ispunjava očekivanja građana i, što se tiče SDP-a, ima našu podršku. Ne postoje nikakvi problemi između Banskih dvora i Pantovčaka, naravno ima različitih mišljenja, što je normalno i bilo bi problematično da ih nema – rekao je naš izvor iz SDP-a.

Nakon što je SDP ponovno prigrlio Josipovića, postavlja se pitanje kolika je snaga eventualnog trećeg puta. Nacionalni forum Nikice Gabrića dobio je značaj baš zato što ga podržava predsjednik, a čini se da je Josipoviću upravo Nacionalni forum i mogući treći put koji bi se izrodio iz njega bio rezervna varijanta za slučaj SDP-ove košarice. Ipak, ne znači da treći put nema svoju šansu. I vječiti Milan Bandić u njemu ima svoje prste....

>>Ivana Maletić: SDP se hvali projektima koje 
je pripremio HDZ

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije