Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U vodi do koljena

Sami kopaju kanale, a iz kuća ne izlaze bez gumenih čizama

poplava
Autori: mf/VLM, ib/VLM, zž/VLM
01.06.2010.
u 17:07

Djecu nisam poslao u školu jer zbog poplavljenog dvorišta nisu iz kuće jednostavno mogla izići van, očajan je bio Vinkovčanin Zdenko Jauković.

Podrumi i dvorišta su pod vodom, a u borbi s bujicom svatko se snalazi kako zna.

Razbijali beton

– Jedva sam jutros ušao u kuću gazeći vodu do koljena pa mi djeca nisu mogla ići u školu jer jednostavno nisu mogli izići zbog vode – očajan je Vinkovčanin Zdenko Jauković, koji je razbijajući beton jučer napravio kanalić koji vodu odvodi u ulični kanal u Preradovićevoj u vinkovačkom naselju Novo selo.

U još nekoliko susjednih ulica slična je situacija - ljudi se bore s vodom u podrumima i dvorištima. U centru 112 kažu da su imali nekoliko dojava iz Vinkovaca, gdje su vatrogasci  intervenirali na pročišćavanju kanala i ispumpavanju vode iz podruma i dvorišta.

Voda je do grla došla stanovnicima i prigradskih osječkih naselja - Tenja, Višnjevac, Josipovac, Briješće. Ekipe Vodovod-Osijeka na terenu su sa specijalnim vozilima koja čiste i ispumpavaju vodu iz kuća i podruma.

- Sustav odvodnje grada zasad funkcionira. Dobro je što kiša stalno pada istom jačinom pa se ne događa kao za vrijeme ljetnih pljuskova da nam se zbog obilnih padalina odjedanput zaštopa sustav - kaže Krešimir Nemčanin, rukovoditelj Kanalizacije pri osječkom Vodovodu, dodajući kako će njihove dalje intervencije ovisiti o jačini padalina.

Iako je od nedjelje u Županji palo čak oko 120 litara kiše po četvornom metru sustav odvodnje oborinskih voda prilično dobro funkcionira.

Improvizirani mostići

– Betonirane prilaze preko kanala koji usporavaju protok vode rušimo, a tamo gdje to zahtijeva situacija mehanizacijom gradimo svojevrsne bajpase unutar kanalske mreže – opisuje sadašnje stanje predsjednik županjskog Stožera civilne zaštite Damir Parmać.

Najkritičnije stanje je Vinkovačkoj i Ulici Matije Gupca te u Šantavi, ali i tamo su pod vodom samo niži dijelovi tih ulica. Građani se, kako bi izišli iz poplavljenih dvorišta, snalaze na različite načine pa su tako neki izgradili improvizirane mostiće s daskama postavljenim na opeku, a drugi vodu prelaze u visokim gumenim čizmama i nakon što dođu na suho obuvaju cipele.

Ključne riječi

Komentara 1

LI
list68
19:37 01.06.2010.

Prošle jeseni su kao došli \"popraviti\" kanale u kojima nikada voda nije stajala. Poslje popravka voda stoji i čak se izljeva iz kanala i pretvara ih u jezera. Jedan nam je radnik, kad smo ga upitali zašto to tu rade, gdje nije potrebno, rekao : \"pa stalno se govori da ništa ne radimo\".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije