Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brutalan napad

Sabo kroz plač: Ulaziš u kuću gdje ti je žena svezana i u modricama

Željko Sabo
Patrik Macek/PIXSELL
13.12.2012.
u 13:03

Suprugu vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe nepoznati počinitelji su pretukli drvenim palicama.

Više maskiranih razbojnika upalo je u srijedu oko 20 sati u stan vukovarskoga gradonačelnika Željka Saba i drvenim palicama pretuklo njegovu suprugu. Željka Sabo otvorila je vrata razbojnicima. Lupali su i zvonili predstavljajući se kao policija. Navodno su nosili gornje dijelove policijskih odora. Zgrabili su je, jedan ju je držao, a drugi mučio elektrošokerima.

Željka Sabo medicinsku je pomoć prvo zatražila u vukovarskoj Hitnoj pomoći, a onda i u vukovarskoj bolnici gdje su joj, kako neslužbeno doznajemo, dijagnosticirane lakše tjelesne ozljede te je puštena kući na daljnje liječenje uz preporuku za mirovanje. Vukovarski gradonačelnik bio je u šoku i vidljivo potresen svime onim što je preživjela njegova žena ali i on uz nju.

– Baš sam dolazio iz Zagreba i onda čujem njezin vapaj. Ulaziš u kuću, a žena ti svezana, ruke i vrat u modricama – rekao je potresen, kroz suze, Sabo. Na pitanje kako mu je supruga poslije svega, odgovorio je da je to teško reći i da je iza njih neprospavana noć.

Povezano s istragama?

Vukovarski gradonačelnik novinarima je rekao da ne može tvrditi da je napad neka politička poruka. – Ne mogu reći je li to politička poruka ili je razlog to što su počele istražne radnje protiv nekih osoba na koje sam upozoravao pa je to opomena meni. Očekujem da ću imati zaštitu i da će policija pronaći one koji su to učinili. Unatoč svemu, bit ću ustrajan, onakav kakav jesam, i sprečavati kriminal. Oni koji očekuju da će me na ovaj način obeshrabriti neće uspjeti – rekao je novinarima Sabo.

Obitelj je ubrzo poslije napada dobila i 24 satnu policijsku zaštitu. Neslužbene informacije o događaju koji je zgrozio sve Vukovarce govore da su napad počinile tri ili četiri maskirane osobe koje su bile naoružane. Iz stana ništa nije odneseno iako su tražili novac i zlato. Iz torbice je ispao novčanik u kojemu je bilo tisuću kuna, ali ih novac očigledno nije interesirao. Prema neslužbenim informacijama, pretukli su je drvenim palicama i vezali te poručili vukovarskom gradonačelniku da se prestane bahatiti. Stanari zgrade u kojoj se nalazi i Sabov stan kažu da nisu ništa čuli, da su svi zatvoreni po stanovima zbog hladnoće te da su doznali da se nešto događa tek kad je policija počela obilaziti sve stanove tražeći njihove izjave.

– Strašno je ovo. Pa ako se netko usudi napasti suprugu gradonačelnika, što možemo očekivati mi drugi obični ljudi? – rekla nam je jedna od susjeda. Slično razmišljaju i ostali Vukovarci dodajući da je ovako nešto mučno i za pomisliti, a ne da se dogodi u današnjem Vukovaru. – Ako netko ima nešto protiv njega pa neka ga onda prijavi policiji ili u krajnjem slučaju stane pred njega na ulici i kaže mu sve u lice. Ima i mogućnost da osnuje političku stranku ako može bolje, ali nikako da bude toliko hrabar da tuče bespomoćnu ženu koja nikome ništa nije kriva, kažu nam gradonačelnikovi susjedi. Policija je u kratkom priopćenju samo navela da je počinjeno razbojstvo, da je oštećena zadobila lakše tjelesne ozljede te da nije počinjena veća materijalna šteta.

Ovo je vrlo loša poruka

– Možemo samo reći to što je navedeno u priopćenju te da poduzimamo sve potrebne korake kako bismo pronašli počinitelje – rekao je glasnogovornik PU Luka Barunčić. Zamjenik vukovarskog gradonačelnika i predsjednik GO SDP-a Željko Pinjuh rekao je da ne želi prihvatiti da brutalni napad ima veze s političkom djelatnošću Saba ili stranke. – Ovo nije sumrak, nego mrak demokracije i političkih događanja u Vukovaru. Inzistirat ćemo da policija pronađe počinitelje kao i da pravi motivi napada budu razotkriveni te da svi oni koji se bave politikom ne moraju strahovati za svoju djecu ili supruge kada izađu iz kuća ili stanova. Ovo je svakako neka poruka i ona je, kakve god prirode bila, vrlo loša za Vukovar, ali i za cijelu Hrvatsku – rekao je Pinjuh i dodao da će zatražiti jaču policijsku pasku.

– Nisam spokojan ni za obitelj ni za sebe – rekao je Pinjuh, koji je prije godinu i pol neko vrijeme pod policijskom zaštitom zbog telefonski prijetnji. S obzirom da je napad sprovela ekipa od troje četvero maskiranih i naoružanih osoba vrlo vjerojatno je da je cilj napada bio zapravo sam Željko Sabo, a da je njegova supruga Željka zapravo samo kolateralna šteta. Naime, neka razmišljanja govore da nema niti jednoga razloga da u napad na jednu ženu kreće tako opremljena ekipa. Vrlo vjerojatno je da su oni očekivali nekakav otpor od Saboa, ukoliko bi ga pronašli u stanu, te da su ponijeli i oružje kao i elektrošokere. Kada njega ipak nije bilo u stanu iživljavali su se na bespomoćnoj ženi koja ni za što nije kriva.

– Teško je sada bilo što precizno reći. Radimo punom parom kako bi pronašli počinitelje i riješili ovaj slučaj. Tek tada ćemo znati o čemu se zapravo ovdje radilo, koji su motivi, ciljevi i slično, rekao nam je jedan od vukovarskih policajaca. Inače, iako nitko ne želi govoriti o razlozima činjenica je i da politička situacija u Vukovaru već duže vrijeme vrije. Poznati su i slučajevi isključivanja nekoliko članova SDP-a koji su prethodno Saboa i njegovog zamjenika Pinjuha prijavili DORH-u radi navodnih malverzacija sa vođenjem djece na more, zamjenama nekretnina… Jedna od njih, Elvira Dejak, i sama je u prošlu subotu bila fizički napadnuta na svega 50-ak metara od njenog stana. Nju je na putu do prodavaonice presrela nepoznata, maskirana muška osoba i udarila jednom šakom u predjelu lica. I ona je napad prijavila policiji i zatražila liječničku pomoć.

Prije par mjeseci došlo je i do verbalnog sukoba Pinjuha i Zdravka Dedića, još jednog isključenog člana SDP-a, na parkiralištu ispred jedne vukovarske prodavaonice. Taj sukob je završio bez fizičkog obračuna. I sam Pinjuh je prije godinu i pol dana bio predmet prijetnji te je radi toga neko vrijeme bio pod paskom policije. – Žalosno je sve to što se dešava. Postoje legalni i politički načini kako se neke stvari mogu riješiti. Ako je ovo uvertira u izbore bojim se i zamisliti što nas sve čega do svibnja iduće godine kada bi se trebali održati izbori, rekao je Pinjuh. Uznemirena je i dogradonačelnica Danijela Stanković koja također kaže kako je u šoku i da joj nije jasno što se to događa i koji to može biti razlog da više osoba nasrne na bilo koju osobu a posebno ne na jednu ženu. Poslije ovoga najnovijeg incidenta Vukovarci sa zabrinutošću gledaju na dešavanja u gradu strahujući od onoga što ih sve zajedno očekuje sutra. Izjave o gradu bez nasilja, sa niskom stopom kriminala i bez međunacionalnih sukoba na ovaj način su u samo jednoj večeri pali u vodu.

>> Okružili je pa bacili na pod i istrgnuli joj torbicu

Komentara 78

DU
Deleted user
13:44 13.12.2012.

..... Ljevicina extremna desnica je pocela sa unutarstranackim obracunima !!!!! :-)))))))))))))

Avatar Jon Snow
Jon Snow
14:45 13.12.2012.

'Ako je napadnuta gradonačelnikova supruga, što mogu očekivati obični građani?' Apsolutno nista. Ostali obicni gradani nisu udani za najplacenijeg grdonaclenika u drzavi. A poprilicno sam siguran da vecina obicnih gradana nema toliko mutnih poslova kao doticni gradonacelnik

DU
Deleted user
13:11 13.12.2012.

Što mogu očekivati obični građani? Prvo pravilo "sačekuše" je da svojim ponašanjem, odnosno nečinjenjem zla, ne daš nekome povoda da te "sačeka". A koji sve repovi afera za vuku za dotičnim gradonačelnikom i tko sve tu nije bio "štrajfan" (počevši od djece socijalno ugroženih kad su išli na ljetovanja), o tome najbolje progooglajte sami. Kao što je bilo u slučaju Galinec, boss iz Industrogradnje se uokolo producirao s novcem ZG podzemlja, a kad su ga naposljetku uzeli u "obradu" jer je zaboravio vratiti usluge i novac - e onda je dobio pratnju iz MUP-a da ga se štiti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije