Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otrov u šalici čaja

Ruske vlasti odbijaju optužbe: Zapad je imao interesa otrovati Navaljnog

FILE PHOTO: Russian opposition politician Alexei Navalny takes part in a rally to mark the 5th anniversary of opposition politician Boris Nemtsov's murder and to protest against proposed amendments to the country's constitution, in Moscow
Foto: SHAMIL ZHUMATOV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
27.08.2020.
u 14:43

A ni njemački liječnici nisu još utvrdili o kojoj je točno supstanciji riječ, odnosno trebaju obaviti niz testova da bi dobili točnu informaciju čime je Navaljni otrovan

Tvrdnje da je Aleksej Navaljni otrovan u Rusiji sada su u krugovima Kremlja od pristojnog odbijanja preko sumnje prešle u popriličan bijes. Jevgenij Prigožin, znan još i kao “Putinov chef”, jer je njegova kompanija Konkord za Kremlj radila catering, zaprijetio je da će ruskog disidenta i njegove suradnike “ostaviti bez odjeće i obuće”. Jer, tužit će ga zbog duga koji je preuzeo od kompanije Moskovski školnik, koja se bavi opskrbom hrane školama.

“Putinov chef”

Dugovanje iznosi 1,2 milijuna dolara, no sumnjalo se da je Moskovski školnik zapravo Prigožinova kompanija, što je on negirao, da bi se sada javnosti obratio riječima: “Ako drug Navaljni rikne, onda ga ne namjeravan goniti na ovom svijetu”.

– U tom slučaju ostavljam dug čiju ću naplatu aktivirati kada se meni tako svidi. Ako preživi, onda je u cijelosti odgovoran pred ruskim sudovima – rekao je Prigožin.

Naime, Navaljni je istraživao poslovanje te tvrtke, no kada je tužen, izgubio je te mu je dosuđena tako visoka kazna. Zbog toga je morao i ugasiti svoju Antikorupcijsku zakladu, a njezin je direktor Ivan Ždanov jučer rekao kako je moguće da je Navaljni otrovan zbog neke od istraga koje je zaklada provodila. Ali i dodao da je “Putin Sam Prigožin na glasu je i kao financijer snažne plaćeničke grupacije Wagner, koja je navodno prisutna i u Ukrajini i na Bliskom istoku. Ruske vlasti sada snažno odbijaju bilo kakvu pomisao da je najpoznatiji ruski opozicionar namjerno otrovan te i dalje tvrde da neće biti nikakve istrage. Ali i okreću priču navodeći da je riječ o zavjeri organiziranoj na Zapadu.

Jedan dio temelja za takve tvrdnje nalazi u činjenici da ruski liječnici koji su liječili Navaljnog u Omsku nisu našli toksične supstancije, dok su berlinski liječnici u bolnici Charite pronašli tragove inhibitora kolinesteraze. No riječ je o paleti supstancija koje se nalaze i u lijekovima i u pesticidima i u nervnim agensima, dakle otrovima. Ni njemački liječnici nisu još utvrdili o kojoj je točno supstanciji riječ, odnosno trebaju obaviti niz testova da bi došli do točne informacije. Sada Rusi pokreću PR ofenzivu kojoj je cilj smanjiti pritisak na Kremlj da pokrene istragu zbog situacije s Navaljnim.

– Ne namjeravamo optužbe o trovanju Navaljnog uzeti za ozbiljno – rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da za istragu mora postojati valjan razlog, a sve što u ovom trenutku bilo tko vidi jest “jedan pacijent koji je u komi”.

– Ako se supstancija prepozna i zaključi se da je u pitanju trovanje, onda će, jasno, biti i istrage – rekao je glasnogovornik Peskov. Svemu se priključio i Vjačeslav Volodin, predsjednik ruskog parlamenta Dume.

“Odboru za sigurnost Dume naložit će se da analizira što se dogodilo kako bi se razumjelo je li bila riječ o pokušaju stranih država da naude ruskom građaninu kako bi potaknuli unutarnje tenzije u Rusiji, kao i da se stvore nove optužbe prema našoj zemlji”, naveo je u priopćenju.

Bijesni na Kremlj

Za Kiru Jarmiš, glasnogovornicu Navaljnog, sve je to kao iz nekog priručnika za okrivljavanje stranih sila.

– Nema veze zvuči li to samo apsurdno ili potpuno shizofreno. Očito je da se zločin neće istraživati i za njega pronaći krivci, iako vrlo dobro znamo tko je to učinio. Posebno sam bijesna na način na koji o svemu govori Peskov – sublimirali smo nekoliko tvitova koje je Jarmišova napisala.

Ruski liječnici stoje uz službeni Kremlj tvrdeći da nije bilo miješanja u njihov rad te navodeći kako je prerano iznositi bilo kakav zaključak te da “aktivnost kolinesteraze može imati različita djelovanja od osobe do osobe, pogotovo ako osoba ima i neke kronične bolesti”, rekao je Sergej Šigejev, ravnatelj moskovskog Ureda za forenzičnu medicinu.

Komentara 9

SO
Sotona
14:52 27.08.2020.

Ruske vlasti odbijaju optužbe: Zapad je imao interesa otrovati Navaljnog; Tko me je čitao prije 3 dana do toga sam i sm zaključka došao . zna se stari jeftini učinkoviti trik da Putina mogu da optužuju sami znaju da nemoguemogu dokazati i da nije on ali raja na zapadu ima drugi mentalani sklop i tako je jeftino r++programirana .Što se tiće P Putina koji ga prate i znaju od njih to da je od strane Rusije trovan vjeruje možda 1-2 % i na zapadu .....

AF
afer
15:53 27.08.2020.

Ma niti ne sumnjam. U Sibiru u svakom selu NATO ima svoju podružnicu i tajne agente. LOL

P2
penelopea..23
14:53 27.08.2020.

Svi ovi sto bjeze u Njemacku kada im se nesto desi, to su sve njemacki placenici i spijuni. Sto imas bjezati u Njemacku jebote, pored svoje ogromne zemlje, i milijun lijecnika u svojoj zemlji. Pa ako nemas povjerenja u liejcnike u svojoj zemlji, kako ces im biti Predsjednik kada dodjes na Vlast ako sumnjas da ce te oni ubiti, a ne lijeciti? Pa to automastki znaci da ti znas da oni nemaju u tebe povjerenja i da te smatraju domacim izdajnikom, zato i bjezis u nacistiju kod svojih gazda koji su te instalirali da rusis drzavu narodu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije