Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŠKE OPTUŽBE

Putinov glasnogovornik: Nijemci su brzopleti, još je prerano za istragu je li Navaljni otrovan

RUSSIA-MOSCOW-DMITRY PESKOV-COVID-19-FILE PHOTO
Foto: /XINHUA/PIXSELL
1/2
26.08.2020.
u 15:51

Njemački su liječnicI objavili da su u organizmu Navaljnog prepoznali tragove “trovanja supstancom iz grupe inhibitora kolinesteraze”.

Objavu da je ruski disident Aleksej Navaljni otrovan Kremlj je jučer odbacio kao ”praznu halabuku” optuživši njemačke liječnike ugledne berlinske bolnice Charité za brzopletost. Njemački su liječnici, naime, u ponedjeljak popodne objavili da su u organizmu Navaljnog prepoznali tragove “trovanja supstancom iz grupe inhibitora kolinesteraze”.

Ta se tvar koristi u nervnim agensima kao i u nekim lijekovima te pesticidima. Analize iste, a zaključci ne Podsjetimo, Aleksej Navaljni pao je u komu nakon što je na aerodromu u Sibiru popio šalicu čaja. Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, rekao je da su ruski liječnici napravili istu dijagnozu stanja kod Navaljnog kao i njemački, no nisu imali saznanja što je to stanje izazvalo.

– Medicinska analiza naših i njemačkih liječnika potpuno se poklapaju. No zaključci su različiti. Ne razumijemo žurbu njemačkih kolega. Naime, još nije utvrđeno o kojoj se supstanci radi – rekao je Peskov. Posumnjao je u izjavu službene Njemačke prema kojoj je “prilično sigurno” da je Navaljni otrovan govoreći kako bi moglo biti i drugih uzroka njegove bolesti.

– Možemo se samo djelomično složiti. Postoji i vjerojatnost da je posrijedi nešto drugo – rekao je Peskov. Bilo je i prilično upornih novinara koji su Peskova pitali je li disident otrovan zbog svojih političkih aktivnosti, no Peskov se nije dao.

– Ne možemo ništa razmatrati jer ne znamo je li doista riječ o trovanju – rekao je podvlačeći da je trovanje jedna od mogućnosti, ali postoje i brojna druga medicinska objašnjenja.

Rekao je i da su liječnici u Omsku, gdje je Navaljni liječen prije odlaska u Njemačku, prepoznali nisku dozu enzima kolinesteraze pa su primijenili atropin, slično kao što rade i njemački liječnici. Aleksander Sabajev, glavni toksikolog bolnice u Omsku, rekao je da kod Navaljnog nisu pronađeni tragovi inhibitora kolinesteraze.

Ruski liječnici napomenuli su i da Navaljni pati od neke vrste metaboličkog poremećaja te niskog šećera. Peskov je komentare da bi Rusija trebala pokrenuti istragu događaja odbio navodeći da “za tako nešto nema potrebe” sve dok se ne utvrdi koja je točno supstanca odgovorna za stanje u kojem se našao najvažniji ruski opozicionar

U bolnici bila i tri špijuna

Financial Times objavio je da se u bolnici u Omsku u vrijeme kada su se liječnici borili za život Navaljnog našla i trojica zakrabuljenih muškaraca koje je disidentova obitelj prepoznala kao ljude slične onima koji Navaljnog i inače prate, pripadnicima ruskih službi sigurnosti. Navaljni, koji je 19 puta pritvaran, i ranije je tvrdio kako su on i njegova obitelj pod nadzorom 24 sata dnevno

Komentara 5

NE
Nepokolebljiv
22:33 26.08.2020.

Cudnovato kako je smrtonosno izjasniti se protiv ideja niskog karatiste iz Kremlja! Nije li Boris Nemtsov popio 4 metka iz Makarova nedaleko Kremlja, sve snimljeno a nikada razjasnjeno u Rusiji gdje je niski covo svemoguc? Nemctsov nije imao vremena za caj!

PL
@ploto@
17:41 26.08.2020.

Njemci su brzopleti ?!" Pa to je ugledna bolnica za aktiviste koja ima unaprijed spremn dijagnoze.Uopće je nemoguće da Navaljni nije otrovan jer ti bi značilo da od njega nema koristi.Poslali poseban let avionom i dovezli ga u uglednu bolnicu za političke aktiviste i plačenike.

MA
marsovac
18:11 26.08.2020.

mi vjerijemo samo petkovicu i njegovome pomocniku ploto,..........i tradicionalno radio moskwi,....amen

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije