Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIKADA GA NISU RATIFICIRALI

Rusija se povlači iz ugovora o osnivanju Međunarodnog kaznenog suda: 'Nije ispunio očekivanja, nikada nije bio stvarno neovisan'

Donald Trump i Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
16.11.2016.
u 14:37

Moskva je 2000. potpisala - ali nikad nije ratificirala - Rimski statut o osnivanju ICC-a, kaznenog suda koji će suditi optuženima za ratni zločin i za zločin protiv čovječnosti.

Rusija je u srijedu najavila da će povući svoj potpis iz Rimskog statuta, ugovora o osnivanju Međunarodnog kaznenog suda (ICC), zamjerajući toj ustanovi da nije "stvarno neovisna" i da nije ispunila očekivanja.

Moskva je 2000. potpisala - ali nikad nije ratificirala - Rimski statut o osnivanju ICC-a, kaznenog suda koji će suditi optuženima za ratni zločin i za zločin protiv čovječnosti.

"Predsjednik (Vladimir Putin) potpisao je dekret o nakani Rusije da više ne sudjeluje u Rimskom statutu Međunarodnoga kaznenog suda. Sud će uskoro biti obaviješten" o tome, ističe u priopćenju rusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Sud nije ispunio očekivanja, nikada nije bio stvarno neovisan i nije uživao ugled u međunarodnom pravosuđu", dodaje ministarstvo.

"U četrnaest godina djelovanja ICC je ustvari donio tek četiri presude, potrošivši pritom više od milijardu dolara", dodaje.

Ruska diplomacija usto zamjera ICC-u da se bavi zločinima koje su navodno počinile osetske milicije i ruska vojska u Gruziji tijekom rata dviju zemalja u kolovozu 2008., a prešućuje zločine gruzijske vojske.

"U takvim okolnostima ne možemo govoriti o vjerodostojnosti Međunarodnoga kaznenog suda", ističe ministarstvo.

"Nismo bili član ICC-a. Potpisali smo Statut, ali ga nismo ratificirali. Sada povlačimo svoj potpis i time se oslobađamo obveza koje su proizlazile iz tog potpisa", rekla je za AFP glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova.

>> ICC će podići optužnicu protiv Amerikanaca zbog Afganistana? 'Čini se da su ratni zločini počinjeni u sklopu odobrenih tehnika ispitivanja'

>> Prva presuda ICC-a: Thomas Lubanga kriv za regrutaciju djece

Komentara 10

Avatar zong
zong
15:18 16.11.2016.

Bravo Rusijo!

ST
stomiovotreba
16:15 16.11.2016.

Izrael, Amerika i Kina takodje nisu clanovi.

DU
Deleted user
16:18 16.11.2016.

Hrvatska isto nije imala koristi od tog suda. Nama su sudili za 30 granata koje su pale na Kinin a za Vukovar su rekli da nisu nadležni. Toliko o onima koji podržavaju taj sud kao i onima koji rade u njemu. Naravno neki u Hrvatskoj su to zaboravili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije