Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'POSTOJI RAZUMNA OSNOVA ZA VJEROVANJE'

ICC će podići optužnicu protiv Amerikanaca zbog Afganistana? 'Čini se da su ratni zločini počinjeni u sklopu odobrenih tehnika ispitivanja'

američki vojnici
Reuters/PIXSELL
15.11.2016.
u 07:41

Sjedinjene Države su po velikim dijelovima Afganistana lovile talibane i al Qaedu iza napadaja 11. rujna 2001.

Tužitelj Međunarodnoga kaznenog suda u Haagu izjavio je u ponedjeljak kako je postojala preliminarna osnova za sumnju da su američke snage počinile ratne zločine u Afganistanu i u tajnim zatvorskim objektima na drugim mjestima tijekom 2003. i 2004. godine.

Tužitelj je naveo kako postoji "razumna osnova da se vjeruje" da su američke snage mučile zatvorenike u Afganistanu i drugdje po CIA-inim zatočeničkim objektima 2003. i 2004. godine. Tužitelje Fatou Bensoud je rekao da će neposredno odlučiti hoće li nastaviti punu istragu. Rezultati pune istrage potencijalno bi mogli dovesti do optužaba protiv pojedinaca i izdavanje tjeralice.

ICC je sud posljednje instance, što znači znači da je samo mogao podignuti optužnicu ako se domaće vlasti nisu adekvatno bavile optužbama.

Ovaj nalaz označava važan korak naprijed u deset godina starom radu suda oko sukoba u Afganistanu i mogao bi rezultirati oštrom reakcijom američke uprave koja će pod novoizabranim predsjednikom Donaldom Trumpom imati manji međunarodni karakter. "Ovi navodni zločini nisu bili zlouporabe nekoliko izoliranih pojedinaca", navodi se u izvješću i dodaje kako se "čini da su počinjeni u sklopu odobrenih tehnika ispitivanja".

Sjedinjene Države su po velikim dijelovima Afganistana lovile talibane i al Qaedu iza napadaja 11. rujna 2001.

Zločine su mogle počiniti i postrojbe CIA-e na lokacijama u Poljskoj, Litvi i Rumunjskoj, naveo je tužitelj jer su, dodaje, pojedinci uhvaćeni u Afganistanu i navodno prebačeni na ta mjesta.

U izvješću, koje pokriva sve više preliminarnih istraga što ih provodi sud, pronađena je osnovana sumnja da su sve zaraćene strane, uključujući talibane i snage afganistanske vlade, počinile ratne zločine.

Američki predsjednik George W. Bush se žestoko protivio sudu pa SAD nisu pristupile u njegovo članstvo, ali zato jesu Afganistan, Litva, Poljska i Rumunjska, što omogućuje nadležnost sudu nad zločinima počinjenim na njihovom teritoriju.

Nekadašnji dužnosnik u upravi Georga W. Busha, veleposlanik pri UN-u John Bolton, sada se navodi kao potencijalni član Trumpova kabinet.

>> Hollande i Merkel planiraju sankcije protiv Rusije? 'Ono što se događa u Alepu je ratni zločin'

Komentara 2

DU
Deleted user
09:46 15.11.2016.

Hahahaha ICC će dići optužnicu protiv Amerikanaca??? Dobar vic....niste čuli za onu "ne grizi ruku koja te hrani"...pa nisu oni prćija kao mi da skidaju gaće kad to netko kaže...

Avatar nekakav
nekakav
12:15 15.11.2016.

a koja će to zemlja amerikance izručiti tom sudu? ne zaboravimo da je pola svijeta sa amerima zaključilo ugovor kojim se amerima jamči neizručivanje zbog optužbi za ratni zločin. kad netko spomene američku potporu poštivanju međunarodnih normi, propisa, treba sese debelo nasmijati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije